Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi změní označení svých modelů. A vypadá to na guláš

Naše téma
Dominik Valášek | 24.08.2017
Nové číselné značení motorizací u Audi. | foto: Audi
Není žádným tajemstvím, že ve značení motorizací zejména německých automobilek občas bývá trochu zmatek. Zcela novou cestou se však nyní vydává Audi, které chce u budoucích modelů úplně zahodit objem motoru.
Až dosud se modelové označení Audi sestávalo z názvu modelu (A3, A4, A5, Q7 a podobně) a z označení motorizace, které upozorňovalo na objem motoru v litrech a zkratky většinou TFSI (benzín) nebo TDI (nafta). Tomuto naprosto logickému systému je však nyní definitivní konec.

U všech modelů odhalených v budoucích měsících, potažmo u stávajících modelů pro rok 2019, zavede německá značka nový systém, který pracuje s jakýmsi „indexem výkonu“.

Z označení motorizace zmizí zdvihový objem a nahradí jej dvoučíslí od 30 do 70, poukazující na výkon. Nejmenší 30 se rovná výkonům v rozmezí od 110 do 130 koní (81 až 96 kW), třeba střední výkon 50 znamená 286 až 313 koní (210 – 230 kW) a nejvyšší specifikace 70 značí vrcholné modely, jejichž výkon přesahuje 544 koní (400 kW). Každý index je pak opět doplněn stávajícím typem motoru TFSI, TDI a tak dále.

Proč byla zvolena zrovna tato čísla, která s danými výkony nijak nesouvisí, to je tak trochu záhada. Jisté ovšem je, že obecně má Audi k přeznačení jasný důvod. S příchodem hybridních vozů a elektromobilů se zdvihový objem spalovacího motoru stává vlastně nepodstatnou záležitostí, nemluvě o přeplňování, které zvyšuje volumetrický objem, takže se do agregátu vejde více směsi.

Audi se proto rozhodlo sjednotit značení kompletně všech pohonných ústrojí a výsledkem je právě tento trochu zvláštní index, který označuje výsledný výkon celého pohonu. Z písmen za číslem už si potom jen dovodíte, jestli daná Audi jezdí na elektřinu, benzín, naftu, plyn, nebo na nějakou kombinaci více prvků.

Když se nad tímto systémem značení zamyslíme, dává to smysl, neboť zjednodušuje odhad toho, jak výkonný motor se pod kapotou Audi ukrývá, a to nezávisle na jeho typu. Musíme se ovšem ptát, proč ta konkrétní čísla na zádi nijak nereflektují výkonové rozmezí. Jinými slovy, proč zrovna tyto indexy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů