Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Aston Martin Valkyrie bude generovat úžasný přítlak, dokáže i přes 1800 kg

Naše téma
Daniel Fuglevič | 17.05.2018
dalších 16 fotek
Aston Martin Valkyrie. | foto: Aston Martin
U hypersportu inspirovaném technologií Formule 1, jakým má Aston Martin Valkyrie být, jsme samozřejmě čekali, že v oblasti aerodynamiky nabídne opravdu působivé schopnosti. Teď výrobce mluví o generování přítlaku takřka dvou tun.
Na projektu Valkyrie pracuje společně s Aston Martinem také stáj Formule 1 Red Bull Racing, přičemž se na voze může technicky odvázat i dnes už legendární závodní inženýr Adrian Newey.

Již dřívější informace přitom udávaly, že hypersportovní a stále silniční Valkyrie se bude na britském okruhu Silvestone snažit vyrovnat časům na kolo, jaké zajíždějí dnešní monoposty F1. K této rychlosti má vozu pomoci i nekompromisní aerodynamika.

Neustálým vývojem a vylepšováním teď ovšem Newey předčil i své nejpozitivnější předpovědi. Podle nových výpočtů bude moci Valkyrie generovat až 1816 kg aerodynamického přítlaku. Auto o hmotnosti kolem 1000 kg (s náplněmi) tak bude k zemi přitlačováno skoro dvojnásobkem své vlastní hmotnosti. Je to skoro, jako byste na střechu hypersportu posadili dvě Škody Citigo.

Jen pro představu, současné monoposty F1 generují kolem 2000 až 3000 kg přítlaku během maximální rychlosti 340 km/h. A pro srovnání, striktně okruhový a stále neuvěřitelně rychlý Aston Martin Vulcan dokáže generovat „jen“ 1360 kg. Současná silniční hyperauta se tedy na Valkyrii nebudou zřejmě vůbec chytat.

S tímto přítlakem překračujícím samotnou hmotnost vozu by mohl nový výtvor Aston Martinu teoreticky jezdit i vzhůru nohama. Novinkou ve vývoji má být hlavně efektivnější vedení vzduchu pod autem mezi předními koly a kolem monokoku.

Abyste nezapomněli, k rychlým časům na okruhu a neskutečným schopnostem na silnici bude Valkyrie používat atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,5 litru využívající elektrického systému KERS. Nyní se mluví o konečném výkonu kolem 1100 koní (809 kW). Ke všemu dále automobilka plánuje i aerodynamicky ještě dokonalejší verzi AMR Pro, která však bude využitelná pouze na okruhu.

další 2 fotky
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů