Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Auta Alpine jsou k mání už také v Brně. V červnu se odtajní další nový typ

Naše téma
Radek Pecák | 05.04.2024
dalších 25 fotek
Alpine si teď můžou kupovat zájemci také v Brně | foto: Deník/Radek Pecák
Necelé dva roky od vstupu francouzské sportovní značky Alpine na český trh s novými osobními vozy se v Brně otevřelo druhé tuzemské dealerství. To první existuje v Průhonicích u Prahy. Během loňského roku si zde zákazníci převzali více než dvě desítky vozů A 110. Drtivou většinu z tohoto počtu tvořily výkonné verze.
V ČLÁNKU NAJDETE:
Nová éra - přechod na elektromobilitu
VIDEO: Test Alpine A110 S - Svezte se
Za dva roky bude nová elektrická A 110
Z historie automobilky Alpine
V současnosti je vůz Alpine A 110 nejprodávanějším dvoumístným kupé v Evropě. Během loňského roku se do provozu zaregistrovalo 4328 exemplářů.

„Zájem je stále obrovský", uvedl při otevření autosalonu v areálu společnosti Opportunity v Sedláčkově ulici v Brně-Lišni Riccardo Ricci. Ten je zodpovědný za prodej vozů značky Alpine ve východní Evropě a také na všech ostatních světových trzích.

Snímky nejrychlejší verze A 110R si můžete prohlédnout v naší komentované galerii:



Až do června letošního roku bude továrna ve francouzském městě, kde se auta vyrábějí s velmi vysokým podílem ruční práce, pracovat na plnou kapacitu.

Nová éra - přechod na elektromobilitu
„Bohužel poté bude nutné tempo produkce zvolnit, protože Alpine v případě tohoto vozu přechází na status malosériového výrobce," vysvětlil.

Vyžádá si to nová evropská legislativa, která od července vyžaduje, aby součástí výbavy osobních vozů byly další asistenční systémy, například výstraha při jízdě nepovolenou rychlostí.

Od tohoto data bude maximální roční výroba omezena na počet 1500 kusů aut. Toto omezení se ale samozřejmě nebude týkat nového modelu A 290, který se představí při zahájení letošního ročníku závodu 24 hodin v Le Mans. To bude 13. června.

Ten zahájí novou éru značky Alpine, totiž přechod na elektromobilitu.

„Rozhodně neslevíme ani v tomto případě z našich zásad. DNA bude stejné, budeme tedy nadále ctít sportovnost, síla, houževnatost, proto se nebojíme, že bychom přišli o naše typické zákazníky, kteří jsou motoristickými nadšenci," uvedl v rozhovoru pro Deník Riccardo Ricci. Podle něho se pracuje také na tom, aby budoucí uživatelé vozu A 290 nebyli ochuzeni ani o zvukové vjemy.

Test Alpine A110 S - Svezte se:
Za dva roky bude nová elektrická A 110
Tento model nebude v následujícím období zdaleka jedinou novinkou značky. Po něm se chystá větší elektrické SUV a následně v roce 2026 elektromotory poháněná nová A 110.

Poté skončí i výše zmiňovaná malosériová produkce současného benzinového kupé A 110. Souběžná výroba obou generací tohoto vozu plánována není.

Pro nejbližší dobu se Alpine orientuje na bateriové elektromobily, přestože jeden z koncepčních vozů naznačil i vodíkový pohon.

„Sledujeme i další možnosti a chceme být připraveni," ale blízká budoucnost Alpine je elektrická," uzavřel Ricci.

Z historie automobilky Alpine
Společnost Alpine založil v roce 1955 Jean Rédélé. Svou společnost pojmenoval po svém oblíbeném závodišti, což byly slinice v Alpách.

Když byl v roce 1962 představen první silniční vůz A110, společnost se začala rozvíjet. V této době společnosti Alpine a Renault úzce spolupracovaly a vozy Alpine se prodávaly a servisovaly v prodejnách Renault.

Počátkem 70. let se Alpine stala významnou silou ve vrcholných soutěžích rallye. V roce 1971 se Alpine poprvé umístila na prvních třech příčkách na slavné Rallye Monte Carlo a v roce 1973 znovu. V témže roce se vůz A 110 stal vítězem mistrovství světa v rallye.

Alpine Renault A110 1800 - Rallye Tour de Corse 1973:
Současně se zvýšil prodej silničních vozů Alpine. Společnost Alpine postavila v roce 1969 v Dieppe speciální továrnu - na stejném místě, kde se dnes vyrábí model A110 - a v roce 1971 zahájila výrobu modelu A310.

O dva roky později kupuje společnost Alpine skupina Renault. Nejslavnějšího triumfu v motorsportu dosáhla Alpine v roce 1978, kdy vyhrála závod 24 hodin Le Mans.

V 70. a 80. letech továrna pokračovala ve výrobě inovativních silničních vozů, včetně modelů A310 V6 a GTA. Výroba Alpine byla definitivně ukončena v roce 1995 Až v roce 2017 značka představila nový model A110, sportovní vůz, který je věrný nadčasovým zásadám Alpine, tedy kompaktnosti, lehkosti, agilitě a radosti z jízdy.

V roce 2021 se společnosti Alpine Cars, Renault Sport Cars a Renault Sport Racing spojily pod vlajkou Alpine a staly se značkou Skupiny Renault pro inovativní, autentické a exkluzivní sportovní vozy. Značka Alpine působí ve Formuli 1 a letos odstartuje také se svým speciálem v hlavní kategorii závodu 24 hodin v Le Mans.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů