Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alpine A110 oficiálně: Lehký sporťák má 252 koní

Naše téma
Daniel Fuglevič | 07.03.2017
dalších 25 fotek
Alpine A110. | foto: Alpine
Konečně jsme se dočkali a znovuzrozená francouzská značka nám v plné parádě ukazuje nástupce legendární A110. Už víme, jaký motor bude používat, a co všechno inženýři udělali proto, aby seškrtali konečnou hmotnost sporťáku co nejníže. 
Nejprve ale k motoru. Novou A110 pohání uprostřed uložený 1,8litrový čtyřválec s turbodmychadlem, jež produkuje 252 koní (185 kW) a 320 Nm točivého momentu.

K němu je přiřazena zcela nová poloautomatická sedmistupňová převodovka s mokrou spojkou a pádly pod volantem. Rozdělení síly přímo na zadní kola pak zajišťuje elektronický diferenciál.

A110 by měla být schopná zrychlit z klidu na 100 km/h za 4,5 sekundy a překonat maximální rychlost 250 km/h, ačkoliv přesná čísla si Alpine zatím ponechává jako tajemství.

Čtěte také: Renault ukázal omlazený Captur. Crossover dostal upravenou tvář

Sporťák dostane taktéž systém řízeného rozjezdu, takzvaný „launch control", a bude mít na výběr z tří jízdních módů – Normal, Sport a Track. Dodatkem k tomu je možnost zcela vypnout elektronické pomocníky včetně kontroly trakce.

Nová Alpine je docela kompaktní. Na délku měří 4180 mm, na šířku 1800 mm a je 1250 mm vysoká. Rozložení hmotnosti je skoro v ideálním poměru 44:56, čemuž dopomohlo umístění palivové nádrže do přední části vozu.

I přes své rozměry by se dovnitř měli vejít dva dospělí o výšce 190 cm. Nicméně odkládací a úložné prostory zde moc nehledejte, vůz totiž nemá ani schránku před spolujezdcem.

Čtěte také: Honda odhalila rychlý Civic Type R. Vypadá ostře a má 320 koní

Z dřívějších informací už víme, že sedačky jsou velice lehké. Každá váží pouhých 13,1 kg, jsou tak o přibližně polovinu lehčí než v Renaultu Mégane RS.

V rámci snižování hmotnosti byly speciálně navrženy i ostřikovače čelního okna. Voda zde putuje přímo skrze stěrače, což je mnohem účinnější způsob, a nádržka na vodu tím pádem může být o celou polovinu menší.

Nově vyvinutá elektronická parkovací brzda, která využívá hlavní brzdový okruh namísto své vlastního, pak ušetřila dalších 5 kg hmotnosti. Se vším všudy, konečná hmotnost vozu se nakonec zastavila na velmi zajímavých 1080 kg.

Čtěte také: Moderní „erka" už jsou dvě. Jak českému supersportu sluší modrá barva?

Zajímavý je také zadní difuzor, který vytváří dostatečnou dávku přilnavosti, aniž by konstruktéři museli na záď vozu umístit velký spoiler. Alpine dokonce tvrdí, že A110 bude nyní jediné auto v prodeji, které zvládne rychlost 250 km/h bez nutnosti mít jakékoliv přítlačné křídlo.

Hravou povahu vozu nakonec dokazují i vcelku úzké pneumatiky. Na osmnáctipalcových kolech jsou gumy Michelin Pilot Sport s šířkou 235 mm vzadu a 205 mm vpředu. Standardním, tedy nepříplatkovým, obutím mají ale být ještě užší sedmnáctky s 225 mm vzadu a 195 mm vpředu.

Produkce nové Alpine A110 má odstartovat na začátku roku 2018. V Ženevě představená „zaváděcí edice" vozu by měla přijít na zhruba 1,5 milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů