Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche slaví. Vision 357 je jedním z dárků k 75. výročí německé automobilky

Naše téma
Daniel Pecák | 31.01.2023
dalších 6 fotek
Porsche Vision 357. | foto: Porsche
Stuttgartský výrobce automobilů se rozhodl vrátit ke svým začátkům a vytvořil designový koncept, který oslavuje model 356. Právě ten se v roce 1948 stal prvním sériově vyráběným vozem nesoucím jméno Porsche. Dal také základ ikonickému modelu Porsche 911, který letos slaví 60 let.
Porsche Vision 357 připomíná dravý a úzký design modelu 356 a zároveň se chlubí moderním pojetím přední části, zaoblenou zádí a výrazně rozšířenými podběhy kol. I přesto, že se technici nemuseli zabývat předpisy pro silniční vozy, rozhodli se nevrátit k ikonickému designu děleného čelního skla. Na dveřích a na kapotě nese moderní vůz speciální lakování s logy k 75. výročí, které mu dodávají vzhled závodního vozu.

Viceprezident týmu Style Porsche Michael Mauer, který koncept vytvořil, nazval model 357 jako „pokus o harmonické spojení minulosti, současnosti a budoucnosti a zároveň za ukázku detailů, které prezentují výhled do budoucnosti“.

Dodal, že na voze najdeme prvky, které by se jednou mohly dostat do sériové výroby a naznačil, že by se mezi ně mohly dostat přední i zadní světlomety integrované do karosérie. V budoucích vozech se pravděpodobně také objeví virtuální vnější zrcátka, která používá koncernové Audi.

Vision 357 vychází z oblíbeného modelu Porsche 718 Cayman GT4 R. Proto má ve svých útrobách stejný motor. Jedná se o uprostřed uložený plochý šestiválec s výkonem 493 koní. Ten je upravený pro provoz na syntetická paliva.

Oproti původnímu 1,0 litrovému plochému čtyřválci s výkonem 35 koní odvozenému od Volkswagenu Brouk se jedná o velkou změnu. Stejně jako u modelu GT4 RS se výkon v tomto prototypu přenáší na zadní kola skrze sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovku.

Na otázku, zda se někdy dočkáme sériové výroby, Mauer odpověděl: „Bylo by to možné a vždy se snažíme dělat koncepty, které nejsou jen pro to, abychom něco dělali. Ale znovu opakuji, že se model 357 zrodil jako dárek k narozeninám”.

A co dalšího můžeme od Porsche čekat k 75. narozeninám? „Počkejte si a uvidíte,“ odpověděl Michael Mauer novinářům zatím ještě vyhýbavě.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů