Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový způsob snížení odporu vzduchu. Hyundai šetří každý kilometr

Naše téma
Dominik Valášek | 23.01.2024
Hyundai Active Air Skirts | foto: Se svolením Hyundai
V době, kdy automobilový průmysl spěje do elektrické éry, se u elektromobilů hraje o každý jednotlivý kilometr dojezdu. Automobilky hledají možné i nemožné způsoby, kterak snížit spotřebu vozidel a zvýšit tak dojezd na nabití. Novinku přináší korejský Hyundai – výsuvné zástěrky před předními koly mají snížit aerodynamický odpor.
Nový prvek aktivní aerodynamiky funguje v principu podobně jako dnes poměrně běžné „žaluzie“ v maskách chladičů spalovacích aut. Systém Active Air Skirt (AAS) jsou dvě gumové zástěrky před předními koly, které se ve vyšších rychlostech vysunou, aby eliminovaly turbulence vzduchu od kol a snížily tak aerodynamický odpor. Hyundaiuvádí, že se zároveň i zvyšuje stabilita vozidla ve vyšších rychlostech.

Hyundai je v oblasti nových automobilových prvků poslední dobou aktivní. Připomeňte si sněžné řetězy, které se samy vysouvají z pneumatiky.

Gumové zástěrky jsou umístěny jen před koly, nikoliv po celé šířce předního nárazníku. V prostoru mezi koly by již ničemu nepomohly, neboť spodek elektromobilů je právě kvůli aerodynamice kompletně zakrytován.

K vysunutí AAS dochází při překročení rychlosti 80 km/h, k opětovnému zasunutí zase tehdy, když rychlost klesne pod 70. Při osmdesátce totiž začne aerodynamický odpor překonávat odpor valivý. Rozdíl v rychlostech vysunutí a zasunutí je tu proto, aby zástěrky při konstantní rychlosti okolo 80 nejezdily neustále tam a zpátky. Podle tiskové zprávy navíc zástěrky zůstávají efektivní i ve vysokých rychlostech přes 200 km/h a jejich provedení z gumy omezuje poškození jak náporem vzduchu, tak i zásahy kamením a nečistotami.

Hyundai Active Air Skirts, zdroj: Se svolením Hyundai


Ta nejzásadnější otázka se však týká realistické účinnosti, potažmo toho nakolik systém Active Air Skirt obhájí svou přidanou složitost a cenu. A výsledky, které Hyundai zveřejňuje, popravdě nezní příliš optimisticky. Při testování systému na elektrickém SUV Genesis GV60 (Genesis je prémiová značka koncernu Hyundai, která se u nás v současnosti neprodává, ale na stejné platformě E-GMP stojí i u nás prodávané vozy), bylo naměřeno snížení součinitele aerodynamického odporu o 0,008 (jedná se o bezrozměrnou hodnotu udávanou bez jednotky). To znamená snížení o 2,8 % oproti standardu. V řeči dojezdu se pak jedná o prodloužení dojezdu o 6 kilometrů u vozidla, jehož uváděný dojezd činí kolem 400 kilometrů.

Přestože se nejedná o výsledek, který by zájemce o elektrický vůz ohromil a poskytnul automobilce konkurenční výhodu, Hyundai stejně zvažuje jeho nasazení do sériové výroby. Aktuálně probíhá řízení o poskytnutí patentové ochrany v Jižní Koreji a USA, a po další sérii testů se má rozhodnout, zda se Active Air Skirt objeví na budoucích sériových vozech.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů