Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

7 věcí, které v autech často máme, a bez kterých se podle nás určitě obejdeme

Naše téma
Jiří Švamberk | 23.08.2018
další 4 fotky
Volič automatické převodovky s manuálním řazením | foto: VW
Auta jsou neustále lepší, rychlejší, bezpečnější a především stále složitější. Některé prvky výbavy a systémy však neplní svůj účel tak, jak výrobci a vlastně i my čekáme.
Určitě jste sami někdy přemýšleli, jakou výbavu byste pro vámi vybraný automobil zvolili. Každý má jiné preference, každý potřebuje/chce něco jiného. Někdy ale i to, co se na první pohled zdá potřebné nebo užitečné, je v reálném světě prakticky k ničemu. Vybrali jsme sedm věcí, o kterých máme za to, že by v autě vůbec být nemusely.

1. Sekvenční řazení voličem samočinné převodovky

Automatická převodovka řadí sama proto, aby řidič nemusel řadit. Logicky. Přesto jsou moderní automaty vybaveny možností řadit sekvenčně voličem převodovky. Když už řidič touží po manuální změně rychlostních stupňů, zpravidla má k dispozici pádla pod volantem, která nabízí daleko elegantnější způsob a také bezpečnější, protože řidič nemusí sundávat ruce z volantu. Smutný je také fakt, že valná většina výrobců, kteří u svých automatických převodovek nabízejí možnost sekvenčního řazení, zcela ignoruje logiku řazení. Tento způsob řazení je totiž určen sportovněji raženým řidičům, kteří tak mají pocit většího zapojení, ale než podřazovat k sobě a přeřazovat od sebe, to raději nic

2. Výklopné střešní okno

Střešní okno je v dnešní době opravdu přežitkem. Kdysi fungovalo jako náhrada klimatizace, ale tu dnes mají až na výjimky všechny automobily, takže jeho funkce je diskutabilní. Navíc, jak ukázal čas, auta se střešním oknem jsou náchylnější na korozi. Nehledě na fakt, že střešní okna stejně nikdy moc nefungovala, zejména pokud venku panovaly vysoké teploty. Také panoramatické prosklené střechy s funkcí otevírání jsou podle našeho názoru zbytečné. Auta vybavená tímto bezesporu zajímavým prvkem výbavy mají sníženou tuhost karoserie. A opravy bývají komplikované a drahé.

3. DVD zábavní systém zadních sedadel

Kdo si hraje, nezlobí. To platí zejména o dětech. Ale jak je v autě spolehlivě zabavit? Řešením je DVD systém zadních sedadel, který je však nekřesťansky drahý. Nehledě na to, že v dnešní době tabletu a množství příslušenství, které tento přenosný počítač udrží v požadované poloze, je nákladný a složitý DVD zábavní systém zbytečný. Tablety také nabízejí kromě přehrávání videoklipů a filmů daleko širší možnosti zábavy – například hraní her, případně surfování po internetu.

 

4. Start Stop

Je v pořádku, že se výrobci snaží o to, aby jejich auta bylo co nejvíce ekologická, ale zrovna Start Stop systém ne ekologii velký podíl nemá. Pokud za 5 tisíc ujetých kilometrů ušetříte několik deci paliva, smysluplnost systému, který prokazatelně zatěžuje alternátor a další komponenty, není nikterak velká. Ještě bychom pochopili, kdybychom dostali možnost Start Stop systém dobrovolně aktivovat, pak dobrá, to se počítá, ale pakliže nás výrobci vědomě nutí k jeho vypínání při každém nastartování motoru, pak říkáme jednoznačně ne!

5. Systém udržující v jízdním pruhu

Bezpečnost především, na tom se jistě shodneme. A systém udržující v jízdním pruhu by k bezpečnosti provozu přispívat měl. Za ideálních podmínek, samozřejmě. Bohužel ne všem tento asistenční systém funguje spolehlivě. Při testování se nám mnohokrát stalo, že se systém bez varování vybočil z pruhu, protože kamery zaznamenaly něco, co ve skutečnosti bylo jinak, nebo za deště zcela ignoroval vodící čáry. Systém se určitě hodí ve chvíli, kdy řidiče přepadne například mikrospánek, případně jiná indispozice, ale měly by okamžitě žádat pozornost řidiče a ne vyčkávat několik desítek sekund, během kterých může udělat chybu.

6. Sada žárovek

U moderních automobilů neopravíte svépomocí téměř nic. Dokonce ani takové banality, které se dříve řešily krátkým zásahem u krajnice, jako je například výměna žárovek, žádají návštěvu autoservisu. Proto se nám zdá zbytečné v autě povinně vozit sadu žárovek na výměnu. Naneštěstí se zdá, že tato povinnost všech řidičů jen tak platit nepřestane, protože ministerstvo však pravidla zatím měnit nehodlá. A to přesto, že tento fakt je obecně známý. Ostatně například v Německu či Rakousku žárovky už mít nemusíte.

7. Zámek přihrádky před spolujezdcem

Schválně, kdo někdy použil zámek schránky před spolujezdcem. Ano, ten plastový zámek největšího úložného prostoru uvnitř vozu, který každý, kdo se do auta vloupá, otevře jako skořápku starého vlašského ořechu. Zámek přihrádky před spolujezdcem nám dává smysl tak maximálně u kabrioletů, když je majitel dostatečně odvážný na to, aby nechával střechu staženou, ale i tak nám to přijde jako zbytečnost.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů