Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybrat auto pro začátečníka není snadné. Poradíme, jak na to

Naše téma
Dominik Valášek | 29.08.2017
Ilustrační snímek. | foto: Pixabay
Chystáte se vy nebo někdo z vašeho okolí začít řídit? Pokud nemáte (nebo onen známý) vůbec žádné dosavadní zkušenosti, mohou být první krůčky řidičské kariéry trochu stresující záležitostí. Je proto důležité, aby vás do začátku doprovázelo ideální auto, vhodné pro začínající řidiče. Zde je deset tipů, kterými se lze řídit při výběru nového auta i ojetiny.
A příště už se podíváme přímo na konkrétní auta, která by se podle nás pro řidiče-začátečníky mohla hodit

1. Auto se musí líbit

Faktem je, že aby se vám s vaším novým autem dobře jezdilo, měli byste ho mít rádi. A auto nezačnete mít rádi, pokud se vám nebude líbit. Vzhled je sice při výběru nového vozu až druhotnou a celkově subjektivní záležitostí, ale i tak mu věnujte trochu pozornosti. Přece nechce jezdit s vědomím, že máte „ošklivé“ auto. S tím hezkým si totiž utvoříte o dost pevnější pouto.

2. Zvažte nároky na prostor

Čeští řidiči jsou mistři v převážení vzduchu. Mnoho řidičů, včetně těch začínajících, si kupuje mnohdy zbytečně velká auta jen kvůli tomu, že jednou za dva roky budou (možná) potřebovat převézt něco většího. Přitom jakožto začátečník mnohem více oceníte spíše malé auto, které vám dodá více jistoty hlavně při pohybu ve městě a při parkování. Ale zase by asi neměla být nákupní taška, začínající řidič určitě bude chtít udělat dojem na svoje kamarády a kamarádky, proto by měl mít auto, kam se vejde víc než on sám a spolujezdec.

3. Výkonu má být dost, ale ne příliš

Dávat začátečníkovi do ruky výkonný sporťák je sice hloupost, ale podobná hloupost je posadit jej do zoufale slabého auta, jehož akcelerace z nuly na sto se měří spíše kalendářem než stopkami. Jízda s takovým autem je totiž frustrující. Připojovací pruhy na dálnici jsou náhle strašně krátké a žádná příležitost k předjetí netrvá dostatečně dlouho. Zejména pro začátečníka bez vypilovaného odhadu je výkon občas dost podstatný.

4. Ze začátku se vyvarujte automatů

Třeba v Americe je vcelku běžné, že ani zkušení řidiči neumí jezdit s manuálními převodovkami. U nás je však takový deficit značně nepříjemný a proto se rozhodně vyplatí naučit se perfektně řídit auto s manuální převodovkou. Teprve když si budete dostatečně jisti, že ruční řazení hravě zvládáte, můžete přejít k pohodlnějšímu automatu.

5. Zohledněte spotřebu

Zkuste si alespoň zhruba spočítat, kolik s autem najezdíte a podle toho volte motorizaci. Jakožto začínající řidiči jste dost možná mladšího věku, možná dokonce i studenti. A při „hubeném“ rozpočtu může být i litrový rozdíl ve spotřebě poměrně zásadním rozdílem.  

6. Berte v potaz spolehlivost

Máte-li možnost koupit si nové či zánovní auto se zárukou, máte štěstí a tento bod se vás týká spíše okrajově. Pokud však hodláte kupovat ojetinu a ještě k tomu levnou, dejte si práci s nastudováním typických závad a celkové spolehlivosti vytipovaného modelu. Obecně platí, že není dobrý nápad kupovat staré diesely (nízká spotřeba je lákává, ale nemusí se vyplatit) a celkově komplikovaná auta.

7. Ergonomie je důležitá

Chod pedálů, pozice za volantem, lehkost řazení – to všechno by vám mělo ve vašem autě připadat přirozené a nenucené. Je-li auto ergonomicky dobré, nebudete se muset tolik soustředit na jeho vlastní ovládání a můžete věnovat více pozornosti dění na silnici, provozu a dopravním značkám. V ideálním případě zkuste před koupí prvního vozu několik různých modelů, abyste zjistili, jaký se vám snadno ovládá.

8. Ujistěte se, že z auta dobře vidíte

Výhled z auta úzce souvisí s jeho ergonomií. Zejména novopečení řidiči bez odhadu potřebují lépe vidět na všechny strany a tak je hlavně u nižších postav důležité, aby byla sedačka řidiče výškově nastavitelná. Přesvědčte se, že dobře vidíte dozadu a do stran a nezapomeňte zkontrolovat, zda vám vyhovují zrcátka. Jakožto začátečník byste ani tyto věci neměli podcenit.

9. Do začátku raději plecháče a poklice

Mít auto na krásných litých kolech je samozřejmě potěšení, ale jen máloco rve srdce tolik, jako zvuk hliníkového disku odíraného o obrubník. Tyto drobné „nehody“ při parkování jsou docela běžnou součástí života řidiče-začátečníka a kola je většinou odnáší ze všeho nejvíc. Právě proto je do začátku lepší obout svoje auto do obyčejných plechových disků s plastovými poklicemi.

10. Pořiďte si nejbezpečnější auto, které si můžete dovolit

Bezpečnost vozu je parametr, který se za poslední řadu let obdivuhodně vyvinul. Moderní auta umí díky prvkům aktivní bezpečnosti spoustě nehod zabránit a díky prvkům pasivní bezpečnosti potom zmírnit případné následky. Uděláte tedy mnohem lépe, když si za své peníze koupíte novější, menší a bezpečnější auto, než třeba starší, větší a méně bezpečné
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů