Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

10 nejmenších aut na trhu: Vítěz je jasný, mezi prcky najdeme i teréňák

Naše téma
Adam Šrámek | 06.03.2017
dalších 17 fotek
Smart Fortwo. | foto: Smart
V jednoduchosti, s jakou je vměstnáte do malé mezery, se jim jiná auta rovnat nemohou. Následující desítka nejkratších modelů je jako dělaná pro život ve velkoměstě.
Ne všechna vozidla lidé kupují pro transport celé rodiny a rostoucí čísla registrací z uplynulého roku jsou toho důkazem. Stále větší oblibě se těší mimo populárních SUV a podobných kříženců také automobily nejmenších kategorií.

Minivozy volí stále častěji nejen začínající motoristé, ale i mladé páry či senioři, pro něž větší roli než vnější vzhled či vnitřní prostor hraje nízká spotřeba paliva. A pokud možno přijatelná pořizovací cena.

Čtěte také: Brabus Ultimate 125 je vytuněný Smart za absurdní cenu. Stojí jako Porsche

Jejich největší předností jsou především kompaktní rozměry karoserie, díky nimž se s nimi dá zaparkovat takřka kdekoliv, bez pomoci nejmodernějších asistenčních systémů, bez potřeby výraznějších rezerv.

Kromě toho se obvykle otočí doslova na pětníku, řidiči nabízejí dobrý přehled o okolním dění, díky malé pohonné jednotce v útrobách je pro ně zákonné pojištění levnější, což platí ekvivalentně také pro jejich provozní náklady.

Nepřehlédněte: Čemu pomáhá tlačítko na parkovací brzdě? A je nutné ho stisknout při zatahování?

Rozhodli jsme se tedy seřadit deset nejmenších modelů českého trhu do žebříčku podle délky karoserie, abychom zájemcům o některého z „městoborců" demonstrovali, se kterým novým vozem budou mít ve stále ucpanějších městech nejlehčí život.

Překvapením hned na úvod je obsazení poslední, tedy desáté příčky, jelikož v jejím případě se o vůz z kategorie mini nejedná. Od vítěze žebříčku ho přitom nedělí ani celý metr...

10. Suzuki Jimny
Délka karoserie:
• 3675 mm
Typ karoserie:
• 3dveřová
Cena od:
• 396 900 Kč

Suzuki Jimny.


Čtyřmístný interiér drobného off-roadu sice není vyzdoben prvotřídními materiály, ale na druhou stranu se bez ohledu na velikost půdorysu jedná o jeden z nejschopnějších terénních vozů současné automobilové produkce. Přitom s ním život na běžných silnicích není nikterak nepříjemný.

Se čtveřicí pasažérů na palubě však zbývá za zadními sedadly pouhých 113 litrů pro zavazadla, zatímco s dvojicí a po sklopení zadních opěradl pobere až 814 litrů. Jimny s připojovatelným pohonem druhé nápravy je zkrátka vozidlem pro dobrodružnější povahy – kromě kompaktních vnějších rozměrů nabízí také velké nájezdové úhly (přední 34? a 46? zadní) či světlou výšku 190 milimetrů.

9. Hyundai i10
Délka karoserie:
• 3665 mm
Typ karoserie:
•  5dveřová
Cena od:
• 199 990 Kč

Hyundai i10.


Nejmenší zástupce korejské značky Hyundai sází kromě zajímavého poměru pořizovací ceny a užitné hodnoty zejména na slušný vnitřní prostor pro pět cestujících. Kromě těch i10 zhltne až 252 litrů zavazadel.

Vybaven vždy pětidveřovou karoserií, pětiletou zárukou bez omezení kilometrů a pětistupňovou manuální převodovkou je tento městský vůz poháněn zážehovým atmosférickým litrovým tříválcem s výkonem 66 koní, který i10 rozjede z klidu na stokilometrovou rychlost za 14,7 sekundy. Maximální rychlosti pak automobil dosahuje při 156 km/h.

V nabídce je mimo jiné také varianta téhož motoru spalující LPG, která si žádá příplatek 30 tisíc korun.

8. Fiat Panda
Délka karoserie:
• 3653 mm
Typ karoserie:
• 5dveřová
Cena od:
• 217 900 Kč

Fiat Panda.


Nehasnoucí legenda italské automobilové stáje kromě městské obratnosti nabízí místo pro život 4 až 5 dospělým osobám, které je navíc korunované posuvnou zadní lavicí, dále relativně úsporné maloobjemové motory, ale také příjemně komfortní podvozek.

Panda, která umí v mnohém nahradit o poznání větší automobily vyšších tříd, nezapře členství ve skupince nejmenší kategorie pouze zavazadelníkem. Ten má objem 225 litrů, nabízí však současně i nízkou nákladovou hranu a variabilitu.

Kromě základního motoru, jenž disponuje čtyřmi válci a objemem 1,2 litru, je v nabídce i přeplňovaný dvouválec s rapidně vyšším točivým momentem a také 1,3litrový turbodiesel, který je dostupný i s pohonem všech kol. Ten se však vyznačuje logicky podstatně vyšší pořizovací cenou.

7. Suzuki Celerio
Délka karoserie:
• 3600 mm
Typ karoserie:
• 5dveřová
Cena od:
• 238 900 Kč

Suzuki Celerio.


Pětimístný hatchback Celerio možná není zrovna ztělesněním krásy, na druhou stranu potěší zajímavým vnitřním prostorem umocněným 254litrovým zavazadelníkem, který po sklopení zadní lavice naroste až na 1053 litrů. Cena 238 900 Kč přitom zahrnuje vše, co umí daný model vůbec nabídnout – včetně metalického laku. Připlatit tak lze jen za prodloužení záruky.

Pod přední kapotou se nachází litrový tříválec na benzin s výkonem 68 koní, který lehké Celerio z klidu na stokilometrovou rychlost rozjede za 13,5 sekundy, přičemž maximální rychlost dosahuje hodnoty 155 km/h.

6.-5. Kia Picanto
Délka karoserie:
• 3595 mm
Typ karoserie:
• 5dveřová
Cena od:
• 214 980 Kč

Kia Picanto.


Picanto je oblíbené pro příznivý poměr pořizovací ceny a základní výbavy nebo měkce naladěný podvozek. Pětimístná kabina druhé generace tohoto minivozu je doprovázena v základní konfiguraci zavazadelníkem s objemem 200 litrů.

Motorovým základem je litrový tříválec o výkonu 66 koní, stejný najdeme u Hyundaie i10. Na silnější čtyřválcový agregát 1.25 CVVT (o výkonu 85 koní), který může být s předními koly spřažen vyjma standardního manuálního pětikvaltu i čtyřstupňovým automatem, je třeba si připravit minimálně 245 tisíc korun. Za ty však dostanete navíc kromě automatické klimatizace i všechny ostatní prvky, jaké čítá nejvyšší výbava Top.



6.-5. Renault Twingo
Délka karoserie:
• 3595 mm
Typ karoserie:
• 5dveřová
Cena od:
• 215 900 Kč

Renault Twingo.


V poslední generaci má nejmenší Renault (stejně dlouhý jako Picanto) motory uloženy nad zadní nápravou, což se na jednu stranu pozitivně podepisuje na solidním prostoru pro cestující, na druhou ale také negativně na objemu zavazadlového prostoru. Se základní hodnotou 188 litrů, kterou je možné zvětšit posuvem zadních sedadel na 219 litrů, totiž patří k podprůměru dané kategorie.

Vůz vyvíjený po boku Smartu vyniká skvělou obratností ve stísněných prostorech a hravým uspořádáním prvků palubní desky. Základním motorem je litrový tříválec o výkonu 70 koní.

4. Seat Mii
Délka karoserie:
• 3557 mm
Typ karoserie:
• 3dveřová i 5dveřová
Cena od:
• 208 900 Kč

Seat Mii.


Seat Mii v žebříčku reprezentuje nejkratší z trojčat koncernu Volkswagen, tedy modely up!, Mii a Citigo, a tak ho uvádíme jako jediný model. S ostatními kromě platformy sdílí jednolitrový benzinový tříválec bez turbodmychadla, s turbodmychadlem je zatím nabízen pouze model značky Volkswagen. Atmosférická varianta startuje na výkonu 60 koní, které za cenu od 208 900 ženou vpřed třídveřové a za příplatek devíti tisícovek pětidveřové provedení. Mii je tak v současnosti cenově nejdostupnějším městským vozem VW Group.

Mezi nejmenšími vozy patří Mii jízdním projevem a možnostmi příplatkové výbavy k vůbec nejdospělejším vozům, s nimiž se nemusíte bát ani cest vyššími rychlostmi po dálnicích. Potěší i kabinou pro čtyři dospělé pasažéry, jakož i zavazadelníkem s objemem 251 litrů.

3. Fiat 500
Délka karoserie:
• 3546 mm
Typ karoserie:
• 3dveřová
Cena od:
• 264 900 Kč

Fiat 500 Vintage ’57.


Známé italské mini retro dokáže nalákat zákazníky především na vnější design, třebaže technicky jde o blízkého příbuzného výše zmíněného modelu Panda. To však není z hlediska dynamiky či spolehlivosti tohoto čtyřmístného, třebaže výhradně třídveřového, vozu vůbec na škodu. Osvědčená osmiventilová dvanáctistovka mu udílí díky 69 koním již v základním provedení slušnou dynamiku.

Za styl nezaplatí zákazník ani tak vnitřním prostorem, i když zadní místa prostorností neoplývají, jako spíše tím zavazadlovým. Objemem 185 litrů a horší přístupností se řadí k těm nejméně vhodným alternativám, pokud se budeme bavit o nakupování či transportu jakýchkoliv méně foremných předmětů.

Pro náročnější jedince nabízí Fiat také pětistovku s plátěnou stahovací střechou, která je v ceníku označena 500C. Ta přijde na 400 tisíc korun...

2. Toyota Aygo
Délka karoserie:
• 3455 mm
Typ karoserie:
• 3dveřová i 5dveřová
Cena od:
• 219 900 Kč

Toyota Aygo.


Stejně jako jsme v případě trojice koncernu VW vybrali nejkratší model, udělali jsme totéž v případě kolínských trojčat. Aygo od Toyoty je totiž zejména kvůli odlišně tvarovaným nárazníkům s délkou 3455 milimetrů kratší než Citroën C1 a Peugeot 108 - a to bez ohledu na tří- či pětidveřovou karoserii.

Aygo je jako jediné poháněno výhradně litrovým tříválcem o výkonu 69 koní, zato nabízí řadu barevných individualizací karoserie a kabiny. Zavazadelník má objem 168 litrů, tedy nic moc pro nějaké závratné nákupy.

1. Smart Fortwo
Délka karoserie:
• 2695 mm
Typ karoserie:
• 3dveřová
Cena od:
• 282 500 Kč

Smart Fortwo.


Vítězem našeho žebříčku je bez většího překvapení Smart v provedení Fortwo. Jak už název naznačuje, bavíme se o dvoumístném autě. S ohledem na to, že ho od druhého vozu v pořadí dělí 76 milimetrů, nepřekvapí fakt, že průměr otáčení nedosahuje ani sedmi metrů.

V předchozí generaci se s tímhle vozem dalo na řadě míst zaparkovat napříč k vozovce, zatímco ostatní vozy stály podélně, u té aktuální už to možné není. I tak se ale Smart nacpe do prostoru velikosti popelnice.

Z hlediska každodenní využitelnosti pro život ve velkoměstě byste pohledali vhodnější automobil, dvěma pasažérům totiž poskytuje překvapivě velkoryse prostornou kabinu a k tomu v základu ještě 260 litrů pro zavazadla. O laciné auto se ale nejedná, neboť cena startuje nad hranicí 280 tisíc korun. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů