Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nabídka nových letních pneumatik pro lehká nákladní vozidla a nákladní automobily na rok 2006

Aktuality
Michal Bartoň | 25.04.2006
foto: test tipcars.com
Pneumatiky pro lehká nákladní vozidla se musí vyznačovat dvěma základními vlastnostmi. K očekávané výšší nosnosti je potřeba uzpůsobit tyto pneumatiky i k jízdě vysokými rychlostmi, často na úrovni rychlosti osobních automobilů. Další specifika tohoto druhu pneumatik jsou v jejich dlouhé životnosti, spolehlivosti a poměrně nízké pořizovací ceně. Všechny tyto vlastnosti korespondují s účel, pro který jsou lehká nákladní vozidla využívána – převoz osob nebo zboží v každodenním náročném provozu.

U pneumatik pro nákladní vozidla je sortiment značně širší, závislý na specifickém určení předpokládaného provozu. Výrobci tak vyvíjejí několik druhů plášťů a člení je do různých skupin, nejčastěji označených jako pneumatiky pro dálkový provoz, regionální nebo městský provoz, terénní provoz a podobně. Ze strany producentů nákladních automobilů jsou pak výrobci pneumatik tlačeni k nižším profilům, vyšším nostnostním parametrům nebo k vyšším požadavkům na rychlostní parametry.

Barum

Tradiční česká značka Barum je součástí portfolia pneumatik koncernu Continental AG. Pro letní období a vozidla typu van je v nabídce značky Barum i plášť Vanis. Mezi výhody pláště Vanis patří flexibilní lamelový systém s příčnými drážkami, který přispívá ke zvýšení bezpečí. Hrany bloku dezénu a počítačem optimalizovaný systém drážek přinášejí odpovídající spolehlivý záběr ve všech směrech, plochý nárazník pak má výrazný vliv na rovnoměrné opotřebení a dlouhou životnost pneumatiky. Příčné dezénové drážky s podélnými odvodňovacími drážkami pak přispívají ke snížení rizika vzniku aquaplaningu.

Mezi novinky se značkou Barum v segmentu pneumatik pro nákladní vozy patří pláště BD22 a BF 15. Pro záběrovou nápravu v regionálním provozu je určen plášť BD 22, jehož hlavním heslem je ekonomičnost provozu a dobrý záběr. Tato pneumatika má podstatně zvýšenou hloubku drážky dezénu, což přispívá nejen ke zlepšení trakčních schopností pláště, ale i zvýšení životnosti. Robustní, tuhé dezénové bloky jsou rovnoměrně rozděleny do tří obvodových pásů a zaručují kvalitní záběr a brzdný výkon i za zhoršených klimatických podmínek. Zvětšení šířky styčné plochy dezénu nabízí další zlepšení ekonomičnosti provozu. Moderní běhounová směs je zaměřena na zajištění dobrých adhezních vlastností. Zároveň je směs optimalizována na provoz v dálkovém i regionálním provozu. Moderní konstrukce pláště přináší snížení valivého odporu.

Dalším pláštěm pro regionální použití, ale tentokrát pro řídící nápravu, je Barum BF 15. Jeho optimalizovaná konstrukce zajišťuje rovnoměrné rozložení tlaku v kontaktní ploše pneumatiky, vysoký kilometrový výkon a rovnoměrné opotřebovávání běhounu během celé doby používání. Rovnoměrnému opotřebení běhounu pneumatiky v celé šíři úspěšně napomáhají i mikrolamely ve vnější části dezénových drážek. Pět obvodových drážek pneumatiky BF 15 odvádí vodu a umožňuje tak velmi bezpečnou jízdu i na mokrém povrchu. Kvalitní záběr zabezpečují četné příčné i podélné lamely s mnoha hranami. Optimalizovaný dezén společně s profilem pneumatiky zlepšuje pružnost pneumatiky, což znamená, že hladina hlučnosti je hluboko pod zákonem stanovenou hranicí.

Continental

V segmentu Van pneumatik pro dodávky a pickupy je letošní novinkou plášť Vanco Contact 2. Nový plochý profil tohoto pláště zvyšuje potenciál kilometrového výkonu – až o dvacet procent. Pásek v ramenní oblasti pláště účinně chrání bočnici pneumatiky před poškozením, například při parkování u obrubníků a při městském provozu. Pásový dezén s širokými obvodovými drážkami zaručuje vynikající odvod vody a zvyšuje přilnavost na mokré vozovce, což vede ke snížení rizika aquaplaningu.

Continental nyní nabízí novou řadu nákladních pneumatik určenou pro dálkovou přepravu zboží po dálnicích – pláště s dezény HSL1 ECO Plus (řídící náprava) a HDL1 ECO Plus (záběrová náprava). Díky své široké kontaktní ploše dezénu s vozovkou nabízí pneumatiky HSL1 a HDL1 ve srovnání s konkurencí až o 10% vyšší životnost. Optimalizovaný profil kostry pláště spolu se speciální běhounovou směsí zajistí snížení valivého odporu, čímž se ve srovnání s pneumatikami určenými pro regionální provoz sníží spotřeba paliva až o 1L na 100 km. Profil dezénů HSL1 a HDL1 zajistí rovnoměrné opotřebení pneumatik, dobré ovládací vlastnosti i za zhoršených klimatických podmínek a v neposlední řadě i tichý provoz. Koncepce pneumatik Continental koncepce pro dálkový provoz umožňuje i dobrou protektorovatelnost těchto plášťů.

Pro regionální provoz lehkých nákladních vozidel je určena řada pneumatik s označením LSR1/LDR1. Nová LSR1 (pneumatika pro řízenou nápravu) a LDR1 (pneumatika pro hnanou nápravu) jsou určeny k montáži na ráfky o velikosti 17,5" a vyrábí se i ve speciálním rozměru 265/70 pro vozidla s užitečnou hmotností do 11 900 kg.

Mezi další novinky patří HDU1 Urban-Traffic. Jedná se o odolné pneu do městského provozu. Patentované dezénové drážky zajišťují vyhazování kaménků a nedovolují jejich vtlačování do dezénu. Tím se chrání vysoce hodnotná kostra pro protektorování. Vysoký kilometrový výkon je zajištěn díky nové dezénové směsi. Zesílená bočnice s novým profilem zabezpečuje rovnoměrné a nízké opotřebení.

Uniroyal

V nabídce značky Uniroyal pro užitková vozidla lze nalézt také pneumatiku Rain Max, jejíž charakteristiky vyniknou, jak již název napovídá, především v dešti a za mokra. Mezi její výrazné klady výrobce řadí její tři široké drážky, které znamenají vysokou odolnost proti vzniku aquaplaningu, ale také přesazené boční adhezní strany, které jsou garantem krátké brzdné dráhy na mokru a zároveň nízké hladiny hlučnosti. Robustní rameno a směs optimalizovaná na mokré vozovky poskytují odpovídající adhezi na mokré vozovce a vynikající handling.

Semperit

Společnost Barum Continental nabízí ve svém portfoliu také pneumatiky Semperit. V segmentu Van pneumatik pro dodávky a pickupy je to pneumatika Van Life. Koncepce plochého nárazníku tohoto pláště zajišťuje jeho rovnoměrné opotřebení a dlouhou životnost. Příčné drážky, které zasahují až do středu pneumatiky, jsou doplněny širokými obvodovými drážkami a zvyšují ochranu proti vzniku aquaplaningu. Masívní ramenní bloky s tuhým centrálním pásem zlepšují reakce na řídící manévry a handling. Četné dezénové hrany zkracují brzdnou dráhu na mokré i suché vozovce.

Dovozce:
Barum Continental,
Objízdná 1628,
765 31 Otrokovice,
infolinka: 800 178 111

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka**

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena*

 
      

Barum

 

BF 15

 
265-31570-8019,5-22,5

od 6 949 Kč

 

Barum

 

BD 22

 

12“-315

 
8014-19

od 9 581 Kč

 
      

Continental

 

HSL1 ECO Plus

 
295, 31570-8022,5

od 15 620 Kč

 

Continental

 

HDL1 ECO Plus

 
295, 31570-8022,5

od 16 103 Kč

 

Continental

 

LSR1

 
205-26570-8516-17,5

od 6 924 Kč

 

Continental

 

LDR1

 
205-26570-8516-17,5

od 6 924 Kč

 

Continental

 

HDU1 Urban-Traffic

 
3855522,5

od 18 035 Kč

 

Continental

 

Vanco Contact 2

 
165-21560-7013-16

od 2 730 Kč

 
      

Uniroyal

 

Rain Max

 
165-22565-7513-16

od 2 059 Kč

 
      

Semperit

 

Van Life

 
185-22565-7514-16

od 2 029 Kč

 

* cena bez DPH/1ks

** jmenovitá šířka v mm


Goodyear


Goodyear Marathon LHD+
Společnost Goodyear nabízí dopravcům ojedinělý koncept kombinace nových rozměrů pneumatik, který umožňuje maximální efektivitu provozu. Při kombinaci pneumatiky pro řízenou nápravu Goodyear Marathon LHS v unikátním rozměru 355/50R22.5 s pneumatikou pro záběrové pozice Goodyear Marathon LHD+ v rozměru 295/60R22.5 a návěsové pneumatiky Goodyear Marathon LHT v rozměru 455/40R22.5 může být celková nosnost soupravy zvýšena až na 46,5 tun při objemu 100 m3. Díky nižší úrovni valivého odporu poskytuje použití kombinace těchto nových rozměrů pneumatik sníženou spotřebu pohonných hmot. Lepší rozložení tlaku ve stopě navíc umožňuje zvýšený kilometrový výkon při nižším poškození vozovek.

Goodyear Marathon LHS 355/50R22.5 – první pneumatika pro řízené nápravy s profilovým číslem 50


Goodyear Marathon LHS 355/50R22.5
Pneumatika Marathon LHS 355/50R22.5 je ideální pneumatika pro řízenou a pomocnou nápravu s využitím u velkoobjemových souprav. Kombinuje malý celkový průměr a oproti pneumatice 295/60R22.5 zvyšuje o 15% zátěž na osu a kilometrový výkon při nižším zatížení vozovky. Pneumatika Goodyear Marathon LHS 355/50R22.5 se montuje na standardní ráfek 11.75". Má stejný průměr jako pneumatika 295/60R22.5, což umožňuje optimalizovat objem přepravovaného nákladu. Vysoká nosnost na osu, kterou tato pneumatika poskytuje, pokrývá současné a budoucí požadavky na zátěž řízené osy. Její široký běhoun poskytuje zvýšený kilometrový výkon, kvalitní vedení a komfort řízení, vyšší stabilitu celé soupravy a v neposlední řadě i snížení poškození vozovky díky nižšímu měrnému zatížení. Nízký valivý odpor pneumatiky Goodyear Marathon LHS 355/50R22.5 přináší snížení spotřeby pohonných hmot. Díky různé hloubce dezénu poskytuje vynikající brzdné vlastnosti na mokrém povrchu. Dezénové bloky ve tvaru „S“ mají vliv na nízkou hlučnost této pneumatiky. S přihlédnutím k podmínkám užívání a údržby, umožňují kvalitní kostry pneumatik Goodyear minimálně čtyřnásobné použití (nová, prořezaná, protektor, prořezaná) při zachování bezpečnosti, vysokého výkonu a nízkých provozních nákladu.

Goodyear Marathon LHT 455/40R22.5 – ideální volba pro maximální zvětšení ložné plochy návěsů

Návěsová pneumatika Goodyear Marathon LHT 455/40R22.5 kombinuje velký průměr ráfku a malý vnější průměr pneumatiky (pouze 936 mm). Tím je zajištěna vyšší objemová přepravní kapacita při zachování nosnosti a větší bezpečnosti, neboť je možné použít větší brzdné systémy určené pro ráfek 22.5“. Pneumatika Goodyear Marathon LHT má díky nové běhounové směsi snížený valivý odpor a plně tak vyhovuje stále většímu tlaku na úsporu pohonných hmot a na snižování nákladů v dálkové dopravě. Vyšší kilometrový výkon nové pneumatiky totiž zaručuje nižší náklady na provoz (až o 10 % oproti rozměru 385/65R22.5 a až o 5 % oproti rozměru 435/50R19.5). Na rozdíl od pneumatik s ráfkem 19.5“ s menšími brzdovými kotouči, které se používají u návěsů s nízkou ložnou plochou, navíc poskytuje další významné úspory nákladů a času, a to až o 30 % nákladů na brzdné systémy vzhledem k menšímu opotřebení brzdných systémů v rozměru 22.5“. Tyto úspory vznikají díky nižším provozním teplotám a lepšímu chlazení systémů. Další charakteristikou této pneumatiky je stejná výška podvozku jako u návěsů vybavených rozměrem pneumatik 435/50R19.5. Pneumatiky rozměru 455/40R22.5 jsou vhodné zejména pro vozidla s vnitřní výškou ložného prostoru 3 metry, kde je zároveň vyžadována maximální bezpečnost provozu. Může jít například o velkoobjemové návěsy nebo mohutné cisterny, ale také o přepravu nebezpečných látek, protože u nich jsou co nejnižší těžiště a co největší průměr brzd velmi důležité.


Dunlop

Dunlop v letošním roce uvádí na trh novou generaci regionálních nákladních pneumatik rozměru 17.5” a 19.5”: pneumatiku Dunlop SP344 pro řízenou nápravu a pneumatiku Dunlop SP444 pro hnanou nápravu. Tyto nové pneumatiky zaručují optimální brzdný účinek za mokra, kvalitní záběr i jízdní vlastnosti po celou dobu jejich životnosti.

Pro lehké nákladní automobily vyvinul Dunlop pneumatiku SP LT 30, určenou pro rychlosti do 170km/h s výbornými jízdními vlastnostmi, nízkým valivým odporem a nízkou hlučností. Ideálními letními pneumatikami pro lehké nákladní automobily jsou i Dunlop SP LT 32 a SP LT 8. Celoroční pneumatikou zajišťující bezpečnou jízdu v dešti i za hustého sněžení je Dunlop SP LT 800.

Sava

Nová návěsová pneumatika Sava Cargo C3 v rozměrech 17.5“ a 19.5“ zajišťuje díky optimální konstrukci se širokým běhounem bezproblémové použití při vysoké zátěži, a tím i trvanlivost a vynikající boční stabilitu. Dezén souvislého běhounu zvyšuje odolnost proti mechanickému poškození. Nízká hladina hluku a schopnost tlumit rázy způsobené náhlými nárazy zajišťují výborný jízdní komfort.

Dovozce:
Goodyear Dunlop Tires,
Vyskočilova 1422/1A,
140 00 Praha 4,
tel.: 234 092 711

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka**

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena*

 
      

Goodyear

 

Marathon LHS

 
275-38550-8022,5

od 13 230 Kč

 

Goodyear

 

Marathon LHT

 
205-45540-7517,5-22,5

od 7 350 Kč

 
      

Dunlop

 


Dunlop SP344

 
205-2357517,5-19,5

neuvedena

 

Dunlop

 


Dunlop SP444

 
205-2357517,5-19,5

neuvedena

 

Dunlop

 

SP LT 30

 
165-19560-7014-16

neuvedena

 
      
Sava 

Cargo C3

 
235-38565-7517,5-19,5

neuvedena

 

* cena včetně DPH/1ks

** jmenovitá šířka v mm


Hankook

Nově inovovaná pneumatika AH11 je určená pro střední tratě, s možností použití pro řídící nápravu. Vyznačuje se dobrým kilometrickým výkonem, stejnoměrným opotřebením nebo uspokojující stabilitou směru jízdy při řízení. U této pneumatiky rovněž potěší možnost prohlubovat vzorek prořezáním a také možnost protektorování.

AM06 je nově vyvinutá pneumatika určená pro provoz na i mimo silnici pro krátké a střední vzdálenosti. Pryžová směs na ploše běhounu je odolná proti vzniku trhlin a proříznutí, poskytuje ochranu v terénu. AM06 má optimálně upravený vzorek pro maximální přilnavost ve všech situacích a pro samočisticí efekt. Poskytuje možnost prohlubovat vzorek prořezáním a možnost protektorování.

DM04 je nová radiální pneumatika s ocelovým kordem a hlubokým vzorkem pro použití na silnici i v terénu. Vyznačuje se dobrým záběrovým vzorkem pro max. trakci a přenos síly a také houževnatou pryžovou směsí odolnou proti proříznutí a průrazu. Opět najdeme u tohoto modelu možnost prohlubovat vzorek prořezáním a možnost protektorování.

Pro hnací nápravy je určena speciálně koncipovaná pneumatika AL02 určená pro dálkovou dopravu. Díky pryžové směsi poskytuje dobrý kilometrový výkon s optimálním valivým odporem. Dále se vyznačuje nízkou hladinou hluku, možností prohlubovat vzorek prořezáním a možností protektorování.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka**

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena*

 
      

Hankook

 

AH11

 

205-315

 

70-80

 

17,5-22,5

 

od 4 470 Kč

 

Hankook

 

AM06

 

295-315

 

70-80

 
22,5

od 11 950 Kč

 

Hankook

 

DM04

 

11“-13“

 
-22,5

od 11 150 Kč

 

Hankook

 

AL02

 

255-315

 
60-8022,5

od 8 740 Kč

 

* cena bez DPH/1ks

** jmenovitá šířka v mm



Kumho

Dezén 857 je určen pro pláště na dodávková a lehká nákladní vozidla. Výrazná obvodová středová drážka vede ke zvýšení směrové stability. Optimální skladba dezénových figur vytváří vedle centrální přímé drážky dvě klikaté obvodové, které přispívají ke zlepšení přenosu záběrových a brzdících účinků na vozovku. Četné lamely a členité řešení oblasti ramene mají příznivý vliv na hlučnost pneu a zlepšení jízdního komfortu. Rovněž se u tohoto dezénu projevilo další zvýšení kilometrového výkonu.

Široký dezén KRD 02 s masivními bloky je určen pro záběrové nápravy nákladních vozidel s použitím v regionálním i dálničním provozu. Projevuje se zlepšeným přenosem záběrových a brzdných účinků s možností celoročního použití. Nová technologie konstrukce (ukončení a ochrana okrajů pracovního nárazníku) významně zvyšuje odolnost kostry pláště proti poškození. Široký běhoun s hlubokými drážkami vykazuje vyšší kilometrový výkon.

Dezén KRS 03 je určen pro řídící nápravu nákladních vozidel s použitím v regionálním silničním i dálničním provozu. Moderní dezén se čtyřmi obvodovými drážkami a drobnými příčnými a esovitými lamelami přináší zlepšené jízdní vlastnosti a stabilitu i na mokré vozovce. Nová technologie konstrukce (ukončení a ochrana okrajů pracovního nárazníku) významně zvyšuje odolnost kostry pláště proti poškození. Široký běhoun s hlubokými drážkami má nižší valivý odpor a je méně náchylný k nerovnoměrnému opotřebení. Tím se zvyšuje kilometrový výkon a snižují náklady na ujeté km.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka**

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena*

 
      

Kumho

 

857

 

145-225

 

60-75

 

12-16

 

od 2 023 Kč

 

Kumho

 

KRD 02

 

205-315

 

60-80

 

17,5-22,5

 

od 4 879 Kč

 

Kumho

 

KRD 03

 

205-315

 

60-80

 

17,5-22,5

 

od 4 700 Kč

 

* cena bez DPH/1ks

** jmenovitá šířka v mm



Lassa

Turecký výrobce patřící pod koncern Brisa – Bridgestone, nabízí pro letošní rok pneumatiku pro užitková vozidla Transway a dvě pneumatiky pro lehká nákladní vozidla, modely LS/R 3000 a LS/T 5500.

Transway je užitková pneumatika s dobrým jízdním komfortem a kilometrovým výkonem. Má nový dezén navržený počítačovou simulační technikou, který poskytuje vysokou bezpečnost při brždění a vysoký jízdní komfort za každého počasí. Vysoký počet

lamel a drážek v profilu a patkové jádro ve tvaru S zlepšují jízdní komfort.

LS/R 3000 se vyznačuje odolnou celoocelovou konstrukcí se spolehlivým výkonem a dlouhou životností. Je použit směrový profil pro lepší jízdní vlastnosti a kratší brzdnou dráhu na mokré vozovce. Nivelační žebra potom brání nerovnoměrnému opotřebení, profil uvolňující kamínky z dezénu minimalizuje nebezpečí proříznutí a roztržení. Velmi vhodná k protektorování.

LS/T 5500 je ideální celoocelová pneumatika pro poháněnou nápravu s vysokým kilometrovým výkonem a dobrou přilnavostí na suché i mokré vozovce.Poskytuje velmi dobré chování na mokru díky většímu počtu bloků a lamel v oblasti ramen. Žebra uvolňující kamínky z dezénu umožňují nasazení i v těžších podmínkách. Velmi vhodná k protektorování.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka**

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena*

 
      

Lassa

 

Transway

 
185-22565-75

14-16

 

od 2170 Kč do 3920 Kč

 

Lassa

 

LS/R 3000

 
205-24575

17,5

 

od 5390 Kč do 5990 Kč

 

Lassa

 

LS/T 5500

 
205-24575

17,5

 

od 5590 Kč do 6380 Kč

 

* cena včetně DPH/1ks

** jmenovitá šířka v mm



Matador

Matador připravil pro majitele lehkých nákladních automobilů novou pneumatiku MPS 320 Maxilla, která je vhodná na dálniční i regionální přepravu. Při jejím vývoji si dali konstruktéři za cíl maximální hospodárnost provozu. Symetrický typ dezénu u Maxilly je vhodný k letnímu a přechodnému období, v nížinných oblastech i k celoročnímu provozu. Nová pneumatika se bude vyrábět v rychlostních kategoriích R – do 170 km/h a T – do 190 km/h.

V kategorii pneumatik pro nákladní vozy připravil Matador nový typ s označením TM1, který je vhodný pro provoz s častým střídáním pevného a nezpevněného povrchu cest. Pneumatika TM1 se vyznačuje dobrými samočistícími vlastnostmi a spolehlivým trakčním záběrem díky výrazně blokovému dezénu. Je určena pro návěsy, velkooběmové cisternové návěsy a přívěsy.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka**

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena*

 
      

Matador

 

MPS 320 Maxilla

 

175-225

 

60-75

 

14-16

 

od 1858 Kč

 

Matador

 

TM1

 

385

 

65

 
22,5

od 12 005 Kč

 

* cena včetně DPH/1ks

** jmenovitá šířka v mm


Nokian

Skandinávský výrobce, jenž je také světově jediným expertem na severské podmínky, nabízí jeden model pro dodávková vozidla, typ Nokian NRC 2. Nokian NRC 2 je zátěžová pneumatika určená pro dodávková vozidla. Je konstruována pro proměnlivé počasí (teplotní výkyvy v jarních a podzimních měsících) a vysokou zátěž. Díky nově použité směsi a účinnému uspořádání profilových bloků byla zlepšena přilnavost a držení na mokru. Zesílené bočnice Nokian NRC 2 snižují riziko poškození pneumatiky. Ve vybraných rozměrech je pneumatika vybavena indikátorem opotřebení. Při výrobě byly použity nízkoaromatické oleje bez škodlivých PAK sloučenin, které jsou šetrné k životnímu prostředí – pneumatika je ekologická.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka**

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena*

 
      

Nokian

 

NRC 2

 

185-225

 

65-75

 

14-16

 

od 2894 Kč do 5047 Kč

 

 
     

* cena včetně DPH/1ks

** jmenovitá šířka v mm

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů