Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Almera 1.4i - jak na nepravidelný chod motoru?

Technická poradna
David V | 18.11.2011
foto: TipCars.com
Již nějakou dobu sleduji, že spotřeba benzinu šla výše (standardně kolem 6,5l/100km, nyní kolem 7,5l/100km) a tah motoru je poněkud děravý.
Autor dotazu:Tomáš Kučera
Značka, model:Nissan Almera sedan
Bližší označení:N15
Rok výroby:1999
Palivo:benzin
Výkon v kW:64
Kód motoru:1392ccm
Popis závady:Zdravím. Almeru mám už 2 roky. Při koupi bylo najeto 130 tis km a nyní necelých 170 tis km. Již nějakou dobu sleduji, že spotřeba benzinu šla poněkud výše (standardně kolem 6,5l/100km, nyní kolem 7,5l/100km) a tah motoru je poněkud děravý. Nejvíce jsou mezery v tahu cítit na 2. a 3. převodový stupeň a to zejména mezi 2000-3000 ot/min, kde při tahu z ničeho nic tah povolí a po pár sekundách opět zatáhne. Cukání je patrné v prakticky celém spektru otáček. Byl měněn vzduchový filtr (minimální rozdíl). Svíčky jsou cca 8 tis km 'staré' (standardní BOSH jednobodové). Palivový filtr byl měněn rok před koupí. Na radu technika napájím auto Naturalem 98 a rozdíl naprosto žádný, krom toho, že je auto trochu svižnější. Mezery v tahu jsou stejné. Na nedávné STK nebylo nic patrné v emisích.
Kód chyby určené na diagnostice: 
Typ diagnostického přístroje: 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky:Výměna vzduchévo filtru - praktiky bez rozdílu


Odpověď:

Vážený pane Kučero,

podle popisu závady a víceméně neúspěšných kroků k jejímu odhalení respektive opravení se domnívám, že problém se nachází mimo vysokonapěťový elektrický okruh, stejně tak nebude pravděpodobně problémem dodávka paliva. Mávnout rukou nad tím to nelze, neboť ke kontrole pořád zbývají zapalovací kabely a cívky. Ty bych ještě nechal zkontrolovat, aby se problém s VN soustavou definitivně mohl vyloučit. Stejně tak ze systému vstřikování zbývají ke kontrole vstřikovače a palivové čerpadlo. Na druhou stranu si myslím, že by se alespoň něco z toho projevilo na měření emisí. Naturalem 98 sice motoru nijak neublížíte, ale popsaný problém bych ani nečekal, že se podaří změnou OČ benzínu nějak uspokojivě vyřešit. Kromě zvýšené spotřeby si tak provoz vozu jen zbytečně prodražujete výrazně vyšší cenou paliva. Výhody benzínu s vyšším oktanovým číslem si raději vychutnejte, až tuto závadu odstraníte. Rozdělil bych problém na 2 základní skupiny, a to:

1) problém s elektronikou

2) problém mechanického charakteru

Problém s elektronikou:

V této souvislosti mě například napadá, že jsou problémy buď se správným určením předstihu, kdy ECU dostává nesprávné informace některého z čidel a na základě toho, chybně vyhodnotí okamžik zážehu nebo je poškozená samotná řídicí jednotka. Dalším problémem může být vadné čidlo otáček vačkového respektive klikového hřídele. Nemusí být poškozené úplně, ale dává v některých otáčkách zkreslené údaje. Na vině mohou být pouze zoxidované kontakty a na trylkování motoru to úplně postačí. Diagnostika motoru, která bude v módu, kdy se pouze nenačítají chybové hlášky z registru, ale on-line se měří všechny „životně“ důležité parametry motoru, by mohla významně pomoci s identifikováním chyby v systému elektronického řízení motoru. V mezičase, kdy je motor napojen na přístroje, doporučuji hýbat v motorovém prostoru kabely vedoucí k jednotlivým snímačům nebo v okolí konektorů. Podrobil bych kontrole i samotnou lambda sondu, která se provozem také opotřebovává. Její životnost je často definována cca 160 tisíc km. Pokud kontrola prokáže, že jsou všechny hodnoty v normě, nezbývá než se zaměřit na mechanickou část motoru.

Problém mechanického charakteru:

Vzhledem k tomu, že uvádíte „děravý plyn“ a ne trvalý pokles výkonu, domnívám se, že půjde o problémy s „dočasným“ utěsněním spalovacího prostoru nebo spíše se správným načasováním otevírání jednotlivých ventilů. Utěsnění by se spíše týkalo vymezení vůlí mezi ventilem a vačkou. Pak se obávám se, že Váš automobil postihla jedna velmi zřídka se vyskytující závada. Bude pravděpodobně nutné zkontrolovat rozvodový mechanismus a hlavně jeho nastavení potažmo stav rozvodového řetězu. Popsané chování by mohl způsobovat hydraulický napínák řetězu, u kterého by z nějakého důvodu kolísala dodávka oleje, což by mohlo způsobit drobnou změnu v časování ventilů. Sací ventily by potom třeba neotevíraly nebo nezavíraly ve správný okamžik a Vy pociťujete propad výkonu. Ovšem se domnívám, že by se to neobešlo bez doprovodného jevu v podobě zvýšeného hluku. Je to těžko popsatelné šramocení. U Almer se podobné zašramocení může ozvat při spouštění studeného motoru, kdy několik sekund není dostatečný tlak oleje právě na dostatečné napnutí rozvodového řetězu. Prvním krokem může být okamžitá výměna oleje, pokud už má nárok a apeluji na použití oleje, který je předepsaný výrobcem a u rozvodů s hydraulickým napínákem výměny nepřetahovat. Druhým problémem by pak bylo přílišné „vytažení“ rozvodového řetězu, čímž se také změní nastavení vačkových hřídelů. I taková zdánlivá drobnost má obrovský vliv na výkon motoru a jeho spotřebu. Nebýt kolegy v práci, který s Almerou podobné chování řešil, těžko bych sám hledal v řetězovém systému rozvodu motoru nějakou chybu u tak vyhlášeného stroje, jako je Nissan Almera. Perličkou je, že si nechal vyměnit rozvodový mechanismus na vlastní přání, kdy už nevěděl kudy kam, přes přesvědčování mechaniků, že tím to určitě není. Měl tehdy pravdu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 18.11.2011 13:35
ups, obávám se že mechanický rozdělovač to už asi mít nebude
jarokukla, 20.11.2011 16:28
Vidím že nikto nemá s týmto vozidlom skúsenosti ked píše že nemá palec. Vozidlo má palec a aj mechanický rozdelovač. jedná sa o motor GA14DE.
Koloss, 21.11.2011 12:11
Myslím si, že vytahaný řetěz to nebude, tam by špatná funkce motoru byla plynulá bez náhlých změn v tahu. Naupak problémy s napínákem řetězu by se takto projevit mohly. Doporučení na předepsaný olej lze jen podpořit.
Koloss, 21.11.2011 12:15
Co se týče svíček, tak ani ty nemusí být úplně mimo hru. Už jsem se setkal s prasklou keramikou na svíčce a ta pak občas nezapálila. Na první pohled to téměř nebylo vidět. Projevovalo se to cukáním zejména v nízkých otáčkách, když na to člověk šlápl, tak to jelo už lépe.

Co se týče elektriky obecně, tak bych se neomezil na hýbání s kabelama, ale poctivě bych rozpojil každý konektor a pořádně s ním zahýbal.

A obecně - bylo to na diagnostice? Myslím si, že v takovém případě by něco ukázat mohla.
tomzan, 24.11.2011 13:18
Zdravím. Zde uváděný dotaz jsem zasílal před více jak dvěma lety, tudíž děkuji za rychlost.
Co bylo příčinou jsem bohužel nezjistil. Byl jsem i přímo v Nissanu, kde to bylo i napojeno na diagnostiku a nebyl zjištěn žádný problém. Auto jsem ale po pár měsících prodal, takže nevím zda se to projevilo i dalšímu majiteli. Ale asi bych to taky hádal na kabely ke svíčkám, ale svíčky samotné bych vyloučil. Byly měněny za nové, stejně jako vzduchový filtr. Snad je další majitel spokojený, ponevadž to bylo super auto.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů