Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

ZKUŠENOSTI UŽIVATELE po pěti letech: Seat Ibiza 1.4 16V 55 kW

Recenze uživatelů
Bohumil () - Královéhradecký kraj | 16.07.2007
foto: Seat
Co vedlo našeho čtenáře, aby si po Opelu Astra koupil zbrusu nový Seat Ibiza? Jaké jsou jeho zkušenosti po pěti letech provozu a více než padesáti tisících kilometrech? Kolik stál provoz vozidla?
Značka:Seat
Model:Ibiza
Typ:1.4 16V 55 kW
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1390
Palivo:benzín
Rok výroby:2002
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:50 500
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:necelých 5 let
Průměrná spotřeba:6 litrů
Poruchy:viz text
Předchozí vozidlo:Opel Astra
Po různých peripetiích s ojetou astrou jsme se s manželkou někdy na jaře 2002 rozhodli si pořídit úplně nové auto s plnou zárukou. Jelikož jsou děti již dospělé, pokukovali jsme spíše po menších vozech. Po zvážení všech pro i proti jsme nakonec vybírali mezi 'koncernovou trojkou': fabií, polem a novou generací Seatu Ibiza, která ještě nebyla v prodeji. Nakonec vyhrála ibiza, především designem, cenou a také tím, že byla tehdy úplnou novinkou.

Vlastníte vůz značky Seat? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Vozidlo jsme objednali v červenci 2002, čekací doba byla tehdy delší, také z důvodu srpnové dovolené v automobilce ve Španělsku. Auto jsme si tedy převzali až koncem října 2002. Vybaveno bylo 2 airbagy, ABS, autorádiem s CD přehrávačem, metalízou, dálkovým centrálním zamykáním, záruka 2 roky. V dubnu 2003 jsme investovali 14 500,- Kč do tažného zařízení a zámku řadicí páky. V listopadu 2003 jsme pak zakoupili sadu zimních pneu s disky (9 700,- Kč).
Již při první roční servisní prohlídce v říjnu 2003 (12 300 km) byla na autě v rámci záruky vyměněna řídicí jednotka motoru, neboť na palubní desce se neustále rozsvěcovala kontrolka diagnostiky motoru a často se stávalo, zejména při rozjezdu, že došlo k náhlému poklesu otáček. Po výměně jednotky již bylo vše v pořádku. Cena za prohlídku byla 3 150,- Kč. Další roční prohlídky přišly na 3 800,- Kč (říjen 2004), 1 900,- Kč (listopad 2005) a 2 700,- Kč (říjen 2006), vše v autorizovaných servisech. V rámci prohlídek byla prováděna pouze základní údržba, jako je výměna olejů, filtrů, brzdové kapaliny, seřízení světlometů apod.
Nemilé překvapení přišlo v únoru 2006 - po ujetí zhruba 37 tisíc km bylo slyšet někde zespodu auta podivné zvuky, jako kdybyste do plechovky nasypali skleněné kuličky nebo kameny. S autem jsem tentokrát zajel do dílny ke známému automechanikovi. Výsledek byl šokující - 'odešel' katalyzátor! Poprvé jsem na autě šetřil a známý mi sehnal a namontoval katalyzátor neoriginální, cenou jsem se vešel do 5 000,- Kč. Emisemi a technickou kontrolou v listopadu loňského roku jsem prošel v pohodě. Z motoru pod víkem začal nedávno sáknout olej, jinak auto nemělo dosud žádné další problémy a mohu ho hodnotit jako spolehlivé. Spotřeba benzinu je příznivá, většinou do 6 litrů na 100 km, olej nedolévám vůbec.
Interiér vozu se kvalitou použitých materiálů podobá fabii, použité plasty jsou spíše tvrdší a lacině vypadající, je na nich vidět každé škrábnutí. Občas někde něco zaskřípe nebo zadrnčí, golf či octavia jsou v tomto směru někde úplně jinde. Kladně hodnotím sedadla, brzdy, řízení s posilovačem i přesné řazení. Podvozek je naladěn sportovněji a je tvrdší. Kvůli menším sklům a silným sloupkům je výhled z vozu horší, především dozadu. Vzadu na sedadlech není pro dospělé moc místa, také kufr není nijak velký. Ibiza rozhodně není rodinným autem, ale spíše vozem pro mladé, sportovně založené řidiče, nebo naopak pro řidiče starší, či jako druhý automobil do rodiny.

KladyZápory
spolehlivost špatný výhled z vozu
design tvrdší podvozek
robustní karoserie  
plnohodnotná rezerva  
odolnost vůči korozi  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ne

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 13x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 18.07.2007 12:02
Ona je kritika a kritika, bohužel v této zemi převládá ta , kdy zakomplexovaní jedinci, ač sami ho... umí a moc toho nedokázali ( a taky na tomto místě zřejmě dosud nevyplodili žádnou vlastní recenzi) jen a jen kritizují formou blábolů a sprostých slov. A s tím, že v týhle zemi nejsou slušný lidi, tak s tím nesouhlasím. A rozhodně to nejsou fňukalové a slušný hajzlíci! Napište páni kritici, která z recenzí vám tady patří, ať si taky něco počteme. Nebo jezdíte jen vlakem?
anonym, 20.07.2007 19:17
no nemožu si pomoct,ale jak koukám zeshora nebo z důle,tak mě vychází,že dopravca je dyňa,pro čehůnov-buzík
anonym, 02.08.2007 12:10
Stejné auto vlastním od roku 2005, mám najet0 30.000 bez sebemenších problémů. Důvody, které mě vedly ke koupi Ibizy :
oproti fábii nedostižná cena 289.000,- ( motor 1,4, červená emocion, al. disky 15, centrál do klimačka a přední okna v elektrice). Kamrád co prodává fábie kroutil nevěřícně hlavou, u něj by to stálo tak 360.000. Dalším důvodem byl vzhled, který se s fábíí (DLE MÉÉÉHO NÁZORU) nedá srovnat. Je to taková alfa romeo pro nás chudé. PS. a koupil jsem si zimáky s plechama za 12.000,-, což je stejný provozní náklad jako to, že za roční prohlídku jsem na Jarově zaplatil 2.100,- včetně výměny oleje (syntetický)
anonym, 19.08.2007 17:26
Mam Ibizu 1,2 ,47kw z roku 2004,jsem druhy majitel,plna serviska,kupoval jsem ji s najetymi 105tis.km,nyni jiz ma skoro 168tis.. km Jezdim hodne po meste,takze klouby,cepy a rizeni dostavaji hodne 'na prdel',ale zustava pravdou to,ze jsem je stale nemusel menit a to pro to,ze jsou fakt stale v poho...Prumer mam tak 6,5 litru.Do servisu jezdim jen na garancky a to je vzdy otazka tak 3tis.Jedina zavada za celou dobu bylo to,ze se nejak kousnul pocitac a auto stalo ,ale diky DOZIVOTNI ZARUCE MOBILITY OD SEATU,mi borci prijely,auto bohuzel na miste neopravily,takze ho i me!!! odvezly a jednu noc v hotelu a opravu v ramci zaruky provedly 'ZDARMA'.!!!Jsem spokojenej a mit prachy,tak ji koupim NOVOU!Ale treba mam stesti a nevim co me ceka,ale kazdy auto se jednou posere..Hezky a se sportovnim nadechem podareny auticko pro 'mlady a chudy',kteri nechteji byt tuctovy...
anonym, 08.02.2008 11:18
mama byla tež buzik
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů