Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

ZKUŠENOSTI po roce provozu: Alfa Romeo 156 1.8 TS

Recenze uživatelů
Radek Dvořák (28) - Brno | 14.06.2007
foto: TipCars.om
Po roce užívání vozu Alfa Romeo 156 1.8 TS jsem se rozhodl, že se s vámi podělím o zážitky i starosti při užívání tohoto vozu. Vše začalo počátkem roku 2006, kdy jsem se spíše srdcem rozhodl pro toto auto.
Značka:Alfa Romeo
Model:156
Typ:1.8 TS
Karoserie:limuzína, sedan, hatchback
Obsah motoru:1747
Palivo:benzín
Rok výroby:2000
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:129 000
Najeto km nyní:144 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:10 l
Předchozí vozidlo: 

Přesně tři dny před Velikonocemi po otestování asi třech různých stopadesátšestek jsem si vybral jednu stříbrnou 156 1.8 TS v jednom nejmenovaném brněnském autobazaru. Nejsem žádný servisman, a tak jsem se spoléhal spíše na obecné rady, tj. ať tomu nekolísají otáčky, ať to pěkně startuje, má to klidný chod, sedadla by měla být neprosezená, pedály nesešlapané a nikde by nic nemělo téct, no zkrátka znáte to. Měla najeto 86 tisíc km (jak překvapivé pro rok výroby 1998), byla bez servisní knížky, zato byla nezničená a měla všechny klíče i doklady a cena byla 145 tisíc Kč. Na rampě jsem si prohlédnul i podvozek a vše vypadalo v pořádku. Tak jsem ji projel. Jela fakt hezky, i oproti těm třem testovaným stopadesátšestkám, žádné pazvuky, zkrátka nebylo důvod ji odmítat a zanedlouho jsem již byl o 145 tisíc Kč lehčí a o 1 230 kg těžší. První cesta byla k benzinové pumpě a pak už na sever pochlubit se rodině, jak jsem výborně koupil. Alfa vypadala fakt nádherně a jela přímo skvěle, takže všichni byli nucení mně ji pochválit, i když se jim v hlavách honilo bůh ví co. Bohužel konec jedné krásné pohádky se nekompromisně blížil.

Vlastníte vůz značky Alfa Romeo? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Při cestě zpět do Brna jsem to pěkně proháněl, ale zase žádné divočiny, zkrátka svižná jízda, když najednou (cca 3 hodiny a 150 km od vyjetí z autobazaru), hluk od motoru, jako když se vám vysype krabice s nářadím. Ani nechtějte vědět, co se mně honilo v hlavě, vypnul jsem motor a chtělo se mně brečet. Ještěže jel se mnou bratranec (hrdý majitel AR 33) a trochu mě uklidňoval. Nakonec jsem motor opět nastartoval a zjistil jsem, že ten hluk to dělá jen asi nad 2 500 ot./min, a jelikož do otcovy garáže to bylo jen asi 10 km, tak jsem pomalým krokem na nízké otáčky dojel až tam. Po dojetí jsem hned volal prodejci, co mně to prodali, a ti řekli, že otevřeno budou mít až po Velikonocích, tak ať se pak zastavím, že to probereme.
Večer do mě padalo jedno pivo za druhým, ale nakonec jsem se zařekl, že stopadesátšestku chci, ať se děje, co se děje. A pán bůh (zřejmě taky Ital) mě asi vyslyšel, řekl si, že tomu zoufalcovi pomůže a v úterý, hned po Velikonocích, mi v autobazaru s úsměvem vrátili všechny peníze a nepojízdnou alfu si odvezli odtahovkou, takže takový malý happy end.
Jinak jedna malá rada, - pokud se vám do půl roku po koupi auta z autobazaru stane nějaká porucha a vy budete přesvědčeni, že závada již na autě musela být před jeho prodejem, tak auto reklamujte u autobazaru, a ten má ze zákona (§ 616 odstavec 4 Občanského zákoníku) povinnost vám dokázat, že tam ta případná závada nebyla – jinak se automaticky bere, že závada existovala již při převzetí věci. A pokud se prokáže, že jste měli pravdu, tak je vám autobazar povinen zaplatit všechny náklady (např. asistenční službu, odtah, apod.), ale v opačném případě musíte vy zaplatit všechny náklady autobazaru.
A nyní již k mé druhé alfě. Po předchozích zkušenostech jsem se snažil vybírat mou druhou stopadesátšestku ještě pečlivěji, i když v praxi se to moc neprojevilo, takže jsem vždy zase kontroloval to, co u předchozího „úspěšného“ nákupu. A asi po dvou měsících urputného hledání (převážně na internetu) jsem narazil na jednu v autobazaru u Znojma. Byla taky stříbrná s motorem 1.8 TS, najeto 129 tisíc km (rok výroby 2000) a s cenou 123 tisíc korun. Měla spoustu malých mušek – sjeté gumy, absence náhradního klíče(ů), prasklinka čelního skla, chybělo autorádio a byly prasklé dvě žárovky v otáčkoměru a palivoměru. Motor ale vypadal pěkně a měl tichý chod, jízda taky dopadla dobře, tak jsem ji vzal. No a od té doby jsem najel cca 15 tis. km a zatím je v pohodě.
Z těchto dvou případů jasně vidíte, že je to hodně o štěstí. Jinak si dovoluji tvrdit, že v tom prvním případě by na tu závadu možná automechanik přišel, ale ostatní rozhodně ne. A taky je do nebe volající, co vám občas prodejci v bazarech namlouvají a jaký dělají čachry se servisními knížkami. V jednom případě auto bylo se servisní knížkou od úplně jiné alfy, nebo alfa již dva roky byla v provozu v ČR, ale razítka v servisní knížce byly z německého servisu (to mi bylo vysvětleno tak, že nový majitel asi chtěl, aby jeho alfa byla servisována tam, kde ji servisoval předchozí majitel v Německu - to už jsem se fakt musel smát), nebo mi byla předložena servisní knížka, kde zapsané kilometry byly větší (asi o 10 tisíc km), než co ukazovalo auto (oni stočí tachometr a ještě vám cpou originál servisní knížku – no hrůza). Abych pravdu řekl, aut se správně vyplněnou servisní knížkou bylo minimum, takže při koupi auta z bazaru přítomnost servisní knížky moc nepřeceňujte.
Dále pro začínající alfisty a ostatní blázny, co si chtějí koupit stopadesátšestku, uvádím přehled všech nákladů za jeden rok provozu tohoto auta.

Nejdříve bych se zmínil o spotřebě, ta není nijak malá, a to, co zde píši, je holá skutečnost, takže nenechte si navykládat, že s ní lze jezdit úsporněji. Takže ke spotřebě – mimo město od 8 do 8,5 litrů na 100 km, ve městě kolem 12 litrů na 100 km.
A nyní již přehled všech mých výdajů za první rok provozu: evidenční prohlídka + registrace 950 Kč, povinné ručení na rok 4 500 Kč, výměna oleje (10W40) + 1 litr rezerva na dolévání 1 900 Kč, rádio 3 250 Kč, nové koberečky 800 Kč, vzduchový filtr (orig.) 600 Kč, zamykání zpátečky 7 700 Kč, 120 tis. Km prohlídka (tj. výměna všech rozvodů a kapalin) 7 300 Kč, čtyři zimní gumy 205/60 R15 8 000 Kč, čtyři komplet litá kola i s letními pneumatikami (z druhé ruky) 205/55 R16 12 000 Kč, bezpečnostní šrouby 650 Kč a další drobnosti v ceně asi 2 000 Kč. Takže cca dohromady asi 50 tisíc Kč za první rok provozu.
Jinak k provozu stopadesátšestky – motor 1.8 TS má výkon 144 koní a točivý moment 169 Nm, ale opravdový zátah čekejte až nad 3 000 ot./min, každopádně i pod touto hranicí auto jede pěkně, jinak motor se krásně vytáčí až do cca 6 500 ot./min, pak už se mu moc nechce. Po startu, než se rafička teploty odlepí ode dna, motor moc neakceleruje a nechce se mu za plynem (ale co jsem slyšel, tak to dělá u většiny TS). Co se týká oleje, já v průměru doplňuji 1 litr oleje na 10 tisíc km, takže rozhodně nečekejte do příští výměny oleje (ale to je stará známá věc).
Jediný problém, který se u mě za ten rok vyskytl, je s únikem chladicí kapaliny (cca čtvrt litru na 1 000 km). To jsem vyřešil výměnou víčka expanzní nádržky (130 Kč). Ostatní problémy, jako jsou např. vadná váha vzduchu, vadná lambda, špatný variátor, problémy s elektrikou a pazvuky z interiéru, se mně zatím vyhýbají.
Závěrem bych chtěl říct akorát toto. Pokud se nehodláte o auto moc starat a chcete hlavně bezúdržbové auto, které vám bude spolehlivě sloužit a bude mít nízkou spotřebu, tak si stopadesátšestku nekupujte. Na druhou stranu pokud vám nevadí, že každý měsíc budete muset kouknout pod kapotu a dolít olej a občas i trochu zainvestovat, tak do ní běžte, protože jízda v ní je príma.
Spoustu ujetých kilometrů bez nehod vám přeje autor.

KladyZápory
Design Spotřeba
Jízdní vlastnosti Větší nároky na údržbu
Výkon motoru  
  
  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
4
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
3
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
5
Výhled z vozu
4
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.2 z 5 (64%)
Hodnoceno: 14x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 16.06.2007 03:25
presne tak,moje rec anonyme
anonym, 17.06.2007 22:54
No nevim pánové mám od Fiatu 20V Turbo a jede to jako drak. 2.0 TFSI v OII. nema sanci.
anonym, 25.08.2007 13:34
Ja bych rekl ze naopak Fiati benzinove motory umi a konecne se naucil delat i naftaky. Problem u italskych aut je, ze jsou neuveritelne ziva a velmi prijemna na rizeni, takze si je vetsinou kupuji lidi co jim davaji poradne na frak, kdo si kupuje itala z druhe ruky, musi pocitat s tim ze to auto melo daleko tezsi zivot nez usedly nemec a ze to na tom aute muze byt znat. Kdo kupuje itala, at nekupuje auto za cely svuj rozpocet, ale at si radeji necha neco pro stricka prihodu...
anonym, 17.09.2007 16:43
Přesně tak! Frajer asi neví že 1,6 měla 88kW, 1,8 107kw a 2,0 114kW o 2,5 a 3,2 GTA ani nemluvě. Přesto že se AR 156 již pár let nedělá tak výkonově předčí spousty dnes produkovaných aut. Příkladem je třeba VW 1,6 77kW v Octaviich a Golfech. A oslavovane 1,6FSI s 85kw.
Italsá živá auta si kupují lidé co se chtějí povozit, lidé kterým lahodí ten zvuk co má jen Alfa.
anonym, 10.08.2008 10:09
Z vlastní zkušenosti bohužel musím potvrdit, že u Alfy se nejedná o klasickou koupi, kdy vyměňujete peníze za nějakou protihodnotu, ale o loterii, kde svoje peníze prostě vsadíte a uvidíte. Nenareklamujete nic. To mluvím o novém autě. U ojetého mi situace připadá lepší, protože vsázíte podstatně menší částku a u starého auta se počítá s tím, že nebude v pořádku.
Kromě vzhledu na Alfě není nic, co by odůvodňovalo takový risk.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů