Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zimní pneumatiky na sezónu 2007/2008

Naše téma
Michal Bartoň | 31.10.2007
Zimní sezóna klepe nezadržitelně na dveře a většinu motoristů čeká návštěva pneuservisu a výměna letních pneumatik za zimní. Snažili jsme se proto vypátrat, zda nám výrobci pneumatik připravili na letošní zimu novinky ve své nabídce.

Jedním z důležitých úkonů, jak statečně čelit zimním podmínkám, je přezout váš vůz na zimní pneumatiky. Než si představíme novinky a stěžejní modely zimních pneumatik od jednotlivých výrobců, je na místě osvěžit si několik všeobecně známých faktů o účelnosti výměny letních pneumatik za zimní.

Zimní pneumatiky jsou vyrobeny z odlišné směsi, která je měkčí než směs užívaná na výrobu pneu letních, a tak dokáže zachovat dostatečnou přilnavost k vozovce i za teplot hluboko pod bodem mrazu.

 

Zimní pneumatiky mají být obuty na váš vůz v období, kdy venkovní teploty začínají klesat pod +7°C. Při teplotách pod touto hranicí tvrdne směs letních pneu, které tak ztrácejí přilnavost k vozovce.

 

Zimní pneumatiky zastaví váš vůz na sněhu při rychlosti 50 km/h o 8 m dříve než pneu letní. (Po 35 m namísto 43 m). Rozdíl při rychlosti 80 km/h činí dokonce 40 m. (Po 70 m namísto 110 m).

 

Investice do zimních pneumatik zvyšuje především vaší bezpečnost, část této investice se navíc vrátí v podobě prodloužené životnosti pneu letních (v zimě nesjíždíte jejich vzorek).

 

Oslovili jsme zástupce jednotlivých značek na českém trhu, aby nám představili novinky na trhu a informovali nás o modelech, které budou hrát v nadcházející zimní sezóně hlavní roli v jejich nabídce.

Avon

 

Britský výrobce Avon představil vloni novou pneumatiku Ice touring ST, která bude nosným dezénem i v letošní zimě.
Konstrukce bočnice byla u nové Ice Touring ST výrazně zesílena. Vysoká a pevná patka a zesílené bloky ramen na vnější straně zajišťují dobré držení stopy. Riskantní korekce řízení tím odpadají a pasivní bezpečnost jízdy se zvyšuje.

Nejnovější směs se silikou, vysoká hustota lamel a odolná konstrukce bočnic jsou zárukou bezpečnosti na sněhu, ledu a mokré vozovce. Asymetrický dezén a nově uspořádané profilové bloky se starají o dostatečný jízdní komfort, tichou jízdu a precizní ovládání i při vysokých rychlostech.

Barum

 

Domácí výrobce Barum bude pro letošní zimu spoléhat především na osvědčený typ dezénu pro osobní vozy Polaris 2, novinka se v případě Barumu pro tuto zimní sezónu nevyskytne.

U dezénu Polaris 2 má lamelový systém dvě části - sinusové lamely jsou v ramenní oblasti a Z-lamely ve středové části. Vhodný jak pro rychlou jízdu, tak do náročných zimních podmínek. Počítačem optimalizovaný design běhounu vykazuje menší opotřebení a komfortní jízdu. 1500 obvodových lamel zajišťuje dobré záběrové vlastnosti.

Continental

 

Pro letošní zimu budou z portfolia značky Continental hrát prim vyzkoušené modely ContiWinterContact TS 810 a ContiWinterContact TS 800.

Continental ContiWinterContact TS 810 (S) je určena pro střední a vyšší třídu vozidel. Dezénové bloky na vnitřní straně a ve středním pásu vytvářejí adhezní hrany, které zajišťují dobré vedení na sněhu a na mokré vozovce. Podélné lamely zvyšují boční vedení na sněhu. Pásový dezén zajišťuje krátkou brzdnou dráhu na suché vozovce. Lepší ovladatelnost zajišťují šikmo postavené lamely ve tvaru T na blocích vnitřní strany pneu.

Vyrábí se také verze TS 810 S (Sport).

Dunlop

 
Dunlop připravil pro letošek novinku v podobě pneumatiky SP Winter Response.

Díky dvěma typům lamel nabízí pneumatika dobré vlastnosti při záběru, brzdění a zatáčení na sněhu. Pro každý typ lamel je určen zvláštní úkol.

Nový proces míchání siliky zaručuje její kvalitní spojení a tím poskytuje vyšší záběr při extrémních podmínkách a lepší valivý odpor. Dobrá ovladatelnost na suchu a mokru je zajištěna díky multiprofilovému běhounu (MRT – Multi Radius Tread). Bezešvý nylonový pás JLB poskytuje pneumatikám stabilitu při vysokých rychlostech a vyšší kilometrový proběh. Díky nízkému obsahu polyaromátů v běhounu je pneumatika Dunlop SP Winter Response šetrná k životnímu prostředí a slučuje se s požadavky nové legislativy EU.

Goodyear

 

Goodyear, největší světový výrobce pneumatik, představil vloni pneumatiku UltraGrip Performance pro vysoce výkonné a luxusní automobily.

Goodyear UltraGrip Performance je vybavena technologií vaflového lamelování a poslední generací 3D-BIS lamel. Technologie vaflového lamelování vylepšuje vzájemné uzamykání bloků a maximalizuje hustotu drážek, které zaručují dobré vlastnosti zimní pneumatiky – zlepšuje se přesnost řízení a ovladatelnost na suchých i mokrých zimních vozovkách. Pneumatika Goodyear UltraGrip Performance má na mokrém povrchu a v rozbředlém sněhu lepší přilnavost k vozovce díky poslední generaci běhounové směsi s vysokým obsahem siliky.

Matador

 

Matador představil vloni novinku v podobě MP59 Nordicca v omezené rozměrové řadě, pro letošek přichystal bohaté rozšíření rozměrové nabídky této pneumatiky.

Nordicca MP 59 je typ vysokovýkonné pneumatiky, vyvinuté pro podmínky kontinentální Evropy s možností použití i v náročnějších horských oblastech. Nová generace prostorově tvarovaných lamel zaručuje dobrou přilnavost k povrchu vozovky, směs silikonové běhounové směsi zaručuje nízký valivý odpor a zvýšení životnosti.

Michelin

 

Francouzský gigant vyvinul na letošní zimu pneumatiky Pilot Alpin A3 a Primacy Alpin.

Pneumatika Primacy Alpin je určena pro vozidla střední a vyšší střední třídy s průměrem ráfku 15" - 17", v profilech 65 – 45 a v rychlostním indexu H. Novinka zkracuje brzdnou dráhu na sněhu a zlepšuje kontrolu vozidla v zimním období. Pro vysokovýkonný segment společnost Michelin představuje Pilot Alpin A3, která díky dobré přilnavosti při nízkých teplotách zajistí vysokou bezpečnost na namrzlých silnicích. K dispozici je v rozměrech 16“-19“, v profilech 55-30 a v rychlostním indexu V.

Pirelli

 

Značka Pirelli letos obohatí svou nabídku o novinku v podobě dezénu Winter 270 SottoZero.

Při vývoji této pneumatiky si inženýři dali za cíl skloubit dobré zimní vlastnosti s vysokými výkony na suché vozovce. Právě to očekávají od pneumatiky této kategorie majitelé sportovních vozů. SottoZero 270 v rozměru 255/35 R19XL W se hodí pro výbavu celé řady vysokovýkonných vozů.

Uniroyal

 

Novinka pro zimu 2007/2008 je označena jako Uniroyal MS Plus 66.

Nabízí zlepšené jízdní vlastnosti na sněhu a ledu, díky vyšší hustotě záběrových hran a dlouhodobě působícím změkčovadlům ve směsi. Díky inovované, adaptabilní směsi, upravené pro jízdu na mokré vozovce a systému 3D drážek je zajištěna odolnost vůči aquaplaningu a krátká brzdná dráha na mokru. Delší záběrové hrany v kontaktní stopě umožňují dobrou trakci a boční stabilitu při jízdě na sněhu.

Vee Rubber

 
Nová směrová pneumatika pro tuto sezonu nese označení Winter Season V315.

Novinka bude k dispozici v deseti nejdůležitějších rozměrech pro český trh od 155/70 R13 T až po 205/55 R16 H. Od velikosti 15“ výše má pneumatika ochranu ráfku. Doporučená maloobchodní cena je na úrovni „marketových“ a „e-shopových“ levných pneumatik.



 Antonín Vetešník - Ředitel divize Market CZ, Barum 

Mohl byste představit novinky Vaší značky, případně stěžejní modely, pro nadcházející zimní sezónu?

Novinkou pro letošní zimu bude pneumatika Uniroyal MS plus 66, která má výborné jízdní vlastnosti na sněhu a ledu. Zlepšení záběrových vlastností bylo dosaženo díky vysoké hustotě záběrových hran. Novinka překonává předešlý model o 5 % v brzdné dráze na mokru a má o 20 % větší odolnost vůči aquaplaningu. Přitom cena zůstává na stejné úrovni jako u předchozího modelu.

Jinak stěžejními dezény zimních pneumatik značky Continental jsou ContiWinterContact TS 810 a TS 800. U značky Barum je to pneumatika Polaris 2

Můžete uvést jakými vlastnostmi v porovnání s konkurencí vaše zimní pneumatiky vynikají?

Zimní pneumatiky Continental jsou všeobecně považovány za jedny z nejbezpečnějších. Dokládají to výborné výsledky získané v řadě testů, prováděných renomovanými zahraničními časopisy, ve kterých se zimní pneumatiky Continental umisťují na předních pozicích s hodnocením „příkladné“ či „velmi doporučované“. Naši zákazníci u nich velmi oceňují vysokou míru bezpečnosti na suchých, mokrých či typicky zimních vozovkách i v kritických jízdních situacích.

Naopak u velmi populární značky Barum jde hlavně o velmi výhodný poměr kvalita/cena. Navíc značka Barum je reprezentována největší prodejní sítí v České republice – Barum prodejny a servisy.

Jaký je dlouhodobý trend prodeje zimních pneumatik Vaší značky?

Obecně prodeje zimních pneumatik rostou. Tento trend je velice pozitivní a je výsledkem dlouhodobého vývoje a osvěty řidičů. Stejný trend je samozřejmě promítnut v prodejích zimních pneumatik našich značek. V zájmu větší bezpečnosti na silnicích by měli řidiči vyhledávat především kvalitu, což si spousta řidičů již naštěstí uvědomuje.

Jaký typ pneumatiky z Vašeho portfolia dosahuje největší prodejnosti?

Velké oblibě se těší zimní pneumatiky značky Barum, která má v České republice velkou tradici. V posledních letech ale výrazně přibývá zákazníků, kteří své vozy na zimu vybavují prémiovými pneumatikami značky Continental.

Má český trh určitá specifika oproti okolním nebo vyspělým zahraničním trhům?

V České republice zatím neexistuje zákonem daná povinnost obouvat na zimu zimní pneumatiky, tudíž řidiče k nákupu nutí pouze jejich vlastní odpovědnost a svědomí. I když ale počet těchto zákazníků rok od roku roste, každou zimu doplácejí ve zbytečných kolonách, nebo dokonce při autonehodách, na nezodpovědné řidiče, kteří nákup kvalitního zimního obutí považují za zbytečnost. Věřím, že se v české legislativě podaří najít nenásilnou cestu, jak české řidiče přimět k důslednému používání zimních pneumatik, jako je tomu například v sousedním Německu nebo Rakousku.

Jakým směrem se bude ubírat vývoj a rozvoj Vaší značky v oblasti zimních pneumatik do budoucna?

Výzkum a vývoj v pneumatikářském průmyslu jde neustále kupředu. Stále se pracuje na vývoji nových směsí a stále lepších dezénů, přičemž u pneumatik Continental je největší důraz kladen na bezpečnost.


 

Petr Jakšík - Majitel AM PNEU s.r.o.výhradní dovozce značek AVON, DEAN, LASSA a VEE RUBBER do ČR a SR

 

Mohl byste představit novinky Vaší značky, případně stěžejní modely, pro nadcházející zimní sezónu?
Ve značce AVON bude letos nosnou pneumatikou dezén ICE TOURING ST (H,V).

Moderní asymetrický dezén, samozřejmě se silikou, v mnoha podstatných nových rozměrech až do 18", většinou jako RF provedení. V segmentu 4x4/SUV nabízí AVON obdobný dezén RANGER ICE 4x4 (také asymetrický). Hlavním trumfem zimních pneu AVON je vynikající poměr kvalita/cena. Ve značce LASSA je novinkou především dezén SNOWAYS II jako užitková pneumatika (dosud v tomto dezénu známá jako osvědčená osobní pneumatika).

V nabídce je řada nových 16" rozměrů pro moderní dodávkové vozy. Ve značce VEE RUBBER uvádíme letos na český trh novinku - WINTER SEASON. Směrová, lamelová zimní pneumatika v nejlevnějším segmentu BUDGET/LOW BUDGET. Oproti většině konkurentů v této třídě má navíc siliku ! V 10 nejdůležitějších rozměrech pro český trh za "marketové" ceny.

Můžete uvést jakými vlastnostmi v porovnání s konkurencí vaše zimní pneumatiky vynikají?

AVON - ve své třídě (střed) především moderní asymetrický dezén, patentovaná ozubená drážka, silika 3. generace, vynikající poměr cena/výkon. V kategorii 4x4/SUV především vynikající poměr cena/výkon, moderní produkty a velmi široká rozměrová škála (až do 19").

LASSA - ve své třídě (nižší střed) především o 1 mm vyšší vzorek než naprostá většina konkurentů (= vyšší kilometrový výkon a lepší záběr na sněhu), vynikající výrobní kvalita, velmi dobrá životnost, výhodná cena.

VEE RUBBER - ve své třídě (budget/low budget) především silika ve směsi, atraktivní dezén, velmi atraktivní cena. Jaký je dlouhodobý trend prodeje zimních pneumatik Vaší značky? Jednoznačně vzestupný ve všech 3 zastupovaných značkách, roční nárůsty

Stále v desítkách procent. Jaký typ pneumatiky z Vašeho portfolia dosahuje největší prodejnosti? Ze zimních pneumatik je z našeho portfolia nejprodávanější AVON ICE TOURING.

Jaký je dlouhodobý trend prodeje zimních pneumatik Vaší značky?

Jednoznačně vzestupný ve všech 3 zastupovaných značkách, roční nárůsty stále v desítkách procent.

Jaký typ pneumatiky z Vašeho portfolia dosahuje největší prodejnosti?

Ze zimních pneumatik je z našeho portfolia nejprodávanější AVON ICE TOURING.

Má český trh určitá specifika oproti okolním nebo vyspělým zahraničním trhům?

Má, jako každý trh. Např. přílišná orientace na cenu jako hlavní Kriterium nebo nízká cena práce.

Jakým směrem se bude ubírat vývoj a rozvoj Vaší značky v oblasti zimních pneumatik do budoucna?

AVON - další rozšíření nabídky směrem do velkých rozměrů pneumatik a 4x4/SUV pneu, nová zimní osobní pneumatika od roku 2009.

LASSA - nová zimní osobní pneumatika od roku 2008 (asymetrický dezén), další rozšiřování nabídky užitkových pneu v řadě SNOWAYS II.

VEE RUBBER - rozšíření rozměrů, od 2008 i zimní dodávkové a 4x4/SUV pneu.


 Ing. Richard Srbecký, Sales Manager - Consumer Tires Goodyear Dunlop Tires Czech s. r. o. 

Mohl byste představit novinky Vaší značky, případně stěžejní modely, pro nadcházející zimní sezónu?

Pro nadcházející zimní sezonu přicházíme s novinkou u zn.Dunlop a to SP Witner Response. Uvedená pneumatika je v kategorii standardních pneumatik, t.j. do max. rychlosti 190km/h.

Můžete uvést jakými vlastnostmi v porovnání s konkurencí vaše zimní pneumatiky vynikají?

Technologie "Vaflové lamelování" (použité u nových zimních pneumatik zn.Goodyear), MRT (multiradiusový tvar kontury pneumatiky - použitý u nových pneumatik zn.Dunlop). technologie RunOnFlat (umožnujicí jízdu i po defektu, za dodržení předepsaných podmínek) a nové typy běhounových směsí (např. BioTRED).

Jaký je dlouhodobý trend prodeje zimních pneumatik Vaší značky?

Vzhledem k faktu, že naše společnost Goodyear Dunlop Tires na český trh dováží 5 značek od prémiového segmentu (Goodyear, Dunlop), přes střední segment (Fulda) a po 2 značkách v budgetovém segmentu (Sava, Debica), tak není jednoduché dát přesnou odpověď. Nicméně celkově lze říci, že díky vyšší kupní síle roste nejvíce prodej prémiových značek a Fulda.

Jaký typ pneumatiky z Vašeho portfolia dosahuje největší prodejnosti?

Pokud bychom to brali čistě z pohledu jednotek, tak samozřejmě budgetové značky. Ale během posledních několika let dochází k výraznému přesunu z budgetu do prémiového segmentu, kde máme více dezénu a možností pro koncového zákazníka jak uspokojit jeho potřeby.

Má český trh určitá specifika oproti okolním nebo vyspělým zahraničním trhům?

Jeden z mála rozdílů je chování řidiče. Valná většina stále čeká na impuls v podobě sněhových přeháněk aby přezuli na zimní pneumatiky. Problém je v tom, že letní pneumatika ztrácí svůj výkon v nízkých teplotách (na suchých vozovkách) a proto je potřeba používat zimní pneumatiky.

Jakým směrem se bude ubírat vývoj a rozvoj Vaší značky v oblasti zimních pneumatik do budoucna?

Jednoznačně je to bezpečnost a šetrnost k životnímu prostředí. Další kroky budou v oblasti výkonu, ale to jsou směry, kterými se ubíráme celou dobu vývoje pneumatik.



 Petr Sedláček – Ředitel společnosti Matador ČR  

Mohl byste představit novinky Vaší značky, případně stěžejní modely, pro nadcházející zimní sezónu?

Stěžejním modelem značky Matador je pro letošní zimní sezónu plášť MP59 Nordicca M+S který byl představen v omezeném sortimentu již loňskou zimu. Novinkou u toho dezénu je jeho rozměrová škála, díky které je možné jeho použití na téměř každém vozidle od nižší střední třídy výše.

Můžete uvést jakými vlastnostmi v porovnání s konkurencí vaše zimní pneumatiky vynikají?

Jedná se především o inovativní schopnost výrobce. Matador každým rokem uvede na trh minimálně jednu novinku v letním i zimním provedení jenž využívá nejnovější dostupné technologie. Konkurence působící ve stejném segmentu mnohdy nabízí pouze jednu alternativu a to několik sezón po sobě.

Další z výhod je příznivá cena plášťů Matador, která ve srovnání s užitnými vlastnostmi těžko hledá konkurenci.

Jaký je dlouhodobý trend prodeje zimních pneumatik Vaší značky?

Díky výše vyjmenovaným parametrům je logické, že prodeje zimních plášťů Matador rok od roka stoupají a to nejen v osobních plášťích, ale především v pláštích určených pro 4x4 a SUV a taktéž lehká nákladní vozidla kde pláště Matador dosahují vynikajících prodejních výsledků.

Jaký typ pneumatiky z Vašeho portfolia dosahuje největší prodejnosti?

Nejprodávanější položkou je již léta 165/70 R13 v provedení MP55 a MP58, nicméně tento fakt lze paušalizovat a uvést, že nejprodávanějšími rozměry jsou pláště pro vozidla značky Škoda, od Favorita po Škodu Superb.

Díky faktu, že mnoho uživatelů těchto vozidel si vyzkouší kvality plášťů Matador díky jejich obutí na novém vozidle přímo od výrobce (Matador je jedním z dodavatelů jenž se může pochlubit dodávkami do koncernu VW) je jejich volba zimního obutí jednoduchá.

Má český trh určitá specifika oproti okolním nebo vyspělým zahraničním trhům?

Jedním ze specifik je vysoký podíl vozidel Škoda, nicméně o tom jsme již diskutovali. Částečně se taky projevuje vyšší průměrné stáří vozového parku či méně přísná legislativa týkající se užívání zimních plášťů. Dalších specifik si nejsem vědom a dle mého názoru se trh s zimními plášti v české republice velmi podobá vyspělým zahraničním trhům.

Jakým směrem se bude ubírat vývoj a rozvoj Vaší značky v oblasti zimních pneumatik do budoucna?

Předpokládám že nepolevíme v nasazeném tempu co se týče inovačních schopností, pokrytí sezonových a rozměrových řad a tím i navyšování prodejů.

Do budoucna předpokládám, v návaznosti na obměnu vozového parku a etablování se na trhu jako značka středního segmentu navyšování prodejů ve vyšších rozměrových řadách, tedy od 15“ do 17“ a výše (již nyní Matador vyvinul zimní plášť pro SUV v 20“ řadě!) a stagnaci prodejů v 13“ a 14“ palcových řadách.


 Richard Troster – Obchodní ředitel Michelin ČR 

Mohl byste představit novinky Vaší značky, případně stěžejní modely, pro nadcházející zimní sezónu?

Pro zimní sezonu 2007-8 připravujeme celou řadu novinek. Těmi nejvýznamnějšími jsou Primacy Alpin a Pilot Alpin PA3.

Můžete uvést jakými vlastnostmi v porovnání s konkurencí vaše zimní pneumatiky vynikají?

Pneumatiky naší společnosti jsou známy především delší životností oproti konkurenci, záběrem na sněhu a brzdnými vlastnosti.

Jaký je dlouhodobý trend prodeje zimních pneumatik Vaší značky?

Celosvětově roste celkový prodej pneumatik Michelin, a to jak zimních, tak i letních. U zimních pneumatik je největší zájem o ty s nízkým valivým odporem, které šetří spotřebu paliva a emise CO2 do ovzduší.

Jaký typ pneumatiky z Vašeho portfolia dosahuje největší prodejnosti?

Ze zimních to je Alpin A3, pneumatika s dlouhou životností. U letních potom řada Energy s nízkým valivým odporem. Jedná se o pneumatiky určené pro širokou veřejnost, které šetří spotřebu paliva a jsou nabízeny v sortimentu, který pokrývá masový trh. Velmi důležitou roli zaujímá v portfoliu také pneumatika Primacy HP s dlouhou životností a pro milovníky sportovní jízdy pneumatika řady Pilot Sport.

Má český trh určitá specifika oproti okolním nebo vyspělým zahraničním trhům?

Vývoj na českém trhu s pneumatikami je rychlejší než v západoevropských zemích. Zásadní specifika tady neexistují. Středoevropské i západoevropské trhy jsou si nyní velmi podobné ve svých hlavních charakteristikách.

Jakým směrem se bude ubírat vývoj a rozvoj Vaší značky v oblasti zimních pneumatik do budoucna?

Strategie Michelinu je postavena na špičkových produktech s vysokou přidanou hodnotou a moderních technologiích, které zaručují dlouhou životnost produktů, nižší spotřebu paliva a ochranu životního prostředí a tuto strategii chceme zachovat i do budoucna.


 Ing. Zdenek Vacl - Pirelli Tyre (Europe) S.A.Czech, Marketing and communication manager

Mohl byste představit novinky Vaší značky, případně stěžejní modely, pro nadcházející zimní sezónu?

Uvedením pláště SottoZero P 270 značka Pirelli završila svou řadu zimních osobních pneumatik. Vrcholné produkty SottoZero W 240 a W 270 nabízejí majitelům luxusních a sportovních vozů špičkovou ovladatelnost a bezpečnost na suchu i na rozmanitých zimních površích. Pneumatika Pirelli SnowSport splňuje nároky převážné většiny majitelů vozů střední třídy a vyšší střední třídy (od 190 do 240 km/h), zatímco plášť SnowControl je dobrou volbou pro menší kompaktní vozy a vozy nižší střední třídy. Dezén Scorpion Ice & Snow je konstruován pro vozy off-road a SUV a jeho rozměrová paleta nyní končí až na rozměru 295/35 R 21 (např. Porsche Cayenne, Audi Q7, VW Tuareg). Dezén Chrono Winter je určen pro nejnovější generace užitkových vozů.
Rozšířila se i rozměrová nabídka zimních pneumatik run-flat; ta nyní začíná na rozměru 185/60 R 16 H a vrcholí jedinečným osmnáctipalcovým sportovním setem pro BMW (225/40 R 18 vpředu a 255/35 R 18 vzadu) či 18" a 19" rozměry pro BMW X 5 (255/55 R 18 H a 255/50 R 19 V).

Můžete uvést jakými vlastnostmi v porovnání s konkurencí vaše zimní pneumatiky vynikají?

V nejpřísnějších a nejvýznamnějších testech v Evropě – testech iniciovaných automobilovými kluby a specializovanými motoristickými časopisy v Německu a v Rakousku, které se zaměřují na prověřování bezpečnosti široké škály zimních pneumatik za typických podmínek pro řízení v zimním období se naše pneumatiky dlouhodobě prosazují. To odráží výjimečnou kvalitu Všechny výrobky v zimní řadě Pirelli, pneumatiky pro osobní automobily (Winter Sottozero, Winter Snowsport a Winter Snowcontrol), SUV vozy (Scorpion Ice&Snow) a pro lehké nákladní vozy (Citynet Winter Plus, Chrono Winter), vždy dosáhly na ty nejvyšší příčky – jak z hlediska bezpečnosti, tak i komfortu – na všech typech silničních povrchů. Pneumatiky Pirelli jsou výsledkem nepřetržitého vývoje, jak v případě složení, tak i jejich struktury, jež je směřován na předvídání a uspokojování nároků zákazníků a automobilových výrobců nejen z hlediska výkonu, ale také bezpečnosti – ta zajímá řidiče daleko více.

Jaký je dlouhodobý trend prodeje zimních pneumatik Vaší značky?

Prodeje zimních pneumatik Pirelli převyšují tempo růstu celého zimního trhu. Je to výsledek velmi ucelené nabídky našich produktů, pokrývající širokou škálu rozměrů v různých dezénech a také kvalitní sítě našich obchodních partnerů.

Jaký typ pneumatiky z Vašeho portfolia dosahuje největší prodejnosti?

Výraznou část prodejů stále tvoří pneumatika Pirelli Snowsport, postupně je nahrazována naší nedávnou novinkou Pirelli Sottozero. Značka Pirelli se výrazně prosazuje ve střední, vyšší střední a vyšší třídě automobilů, kde zákazníci nejsou příliš orientování na cenu, ale požadují komplexní zimní pneumatiku bez ztráty mobility, komfortu v zimních podmínkách.

Má český trh určitá specifika oproti okolním nebo vyspělým zahraničním trhům?

Český zimních trh prožívá velký boom, odhaduji, že již více než 60% motoristů používá zimní pneumatiky. Dochází i k přirozenému příklonu k používání zimních pneumatik bez ohledu na typicky zimní podmínky (sníh, led). K přezouvání zimních pneumatik zodpovědní uživatelé přistupují již v říjnu. Tím se výrazně mění návyky českého spotřebitele a dochází ke srovnání s přístupem zahraničních řidičů.

Jakým směrem se bude ubírat vývoj a rozvoj Vaší značky v oblasti zimních pneumatik do budoucna?

Naše společnost investuje výrazné částky do kontinuálního vývoje nových technologií, směsí, tak aby byla stále připravena naplňovat potřeby moderního automobilového průmyslu a zároveň plně uspokojovala vysoké požadavky všech řidičů. Pro příští rok znovu připravujeme několik produktových novinek a rozměrové rozšiřování zimního portfolia zimních pneumatik Pirelli.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
stowaway, 02.11.2007 10:16
Váš názor zpochybňovat nebudu, přestože s ním nesouhlasím. Jen chci upozornit na faktický omyl se symbolem M+S. Třeba takový výrobce Pirelli u typu 2500, což je celoroční pneu i podle specifikace výrobce, dává na bok symbol M+S, takže vaše konstatování, že M+S je na zimních gumách, je omyl...
anonym, 04.11.2007 18:59
Ročně najedu mezi 40 - 70tis. km. Dnes je dokázáno, že pneumatika M+S najede v podmínkách pro které je určena asi 0,4 - 4% z celkového proběhu km. Na auta jsem si vždy vybral letní pneu s výrazně členěnou figurou vzorku. Poslední dobou je to stále větší potíž. AL kola, nízký profil, nabídka výrobců směřuje spotřebitele k nutnému přezouvání. Nízká životnost univerzálů. V sezoně 2005/2006 jsem najel na sněhu pouze 42 km. V sezoně 2006/2007 jsem najel na sněhu 8 km. Bohužel s letními pneumatikami, protože sníh napadl koncem října 06. Po přezutí na zimní, jsem na sněhu, ledu, jinovatce nenajel ani 1 km. Jezdím denně. Protože mi výrobce dodal na nové auto pneu zn. GY 205/55x16, které po ujetí ca 20 tis. km (45% opotřebení na hnací nápravě) mají vzorek jako F1 na suchých pneu, musel jsem zakoupit nové zimní. Objednal a nasadil pneu Syron Everest 1, 195/65x15 na AL disky DMS. Pneu Syron jsou Argentinské výroby. Vzorek mají shodný s Michelin Alpin 3. Po nasazení na auto, jsem jako vždy vzal indikátor a změřil radiální a axiální házivost. Nebyla žádná. Tak přesně kulatá kola jsem měl na autě naposledy, když jsem Barumky vzteky obrousil, protože vpředu neustále po čase začala kmitat kola. Ještě dodávám, na Syronech není v autě slyšet žádný hluk odvalujících se pneu. Jenom doufám, že napadne sníh, abych je vyzkoušel v podmínkách, pro které jsou určeny. Za ty peníze úžasná užitná hodnota.
anonym, 06.11.2007 13:53
Mylite se. Na zamorskych pneumatikach indikuje M+S skutecne celorocni, unoverzalni pneu.
Jezdi se na nich dokonce i na Floride
¨Pekny den, M..
anonym, 08.11.2007 02:07
Jsem z podkrkonoší a neumím si představit, že by zde někdo neobul zimní gumy, když je běžný každý rok půl metru sněhu a více. U mě je výjimka, že jezdím celoročně na zimních gumách už cca 15 let. Donutila mě k tomu práce, jelikož v létě jet na horskou chalupu po louce, která je navlhlá atd, neměl jsem s letňákama šanci. S celoročníma cenově dostupnýma se zde v zimě nechytáme. Na dálnice vyjedu málokdy a na normálních silnicích to není dle jízních vlastností k poznání až na to, že jsou hlučnější. Za deště jsou jízdní vlastnosti lepší. Ze začátku mi každý říkal, že ty gumy za rok sjedu (najedu tak 20tkm/rok), ale toto se nepotvrdilo a najedu 50-60tkm. Kupoval jsem matadorky (nyní mám 2 roky Lassu a stav pneumatik je obdobný, ikdyž si myslím, že matadorky MP55 byly lepší) a asi hlavně nejsem divoch.
anonym, 09.11.2007 19:43
presne tak.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů