Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Záruka u ojetiny pořízené na leasing

Poradna
Redakce TipCars.com | 24.08.2006
foto: tipcars
Dotaz

Dobrý den!
Dne 18.2.2006 jsem zakoupil v autobazaru ojetý automobil značky
Fiat. 20.6.2006 se mi porouchal. Škoda je odborníkem vyčíslena na 15000 Kč. Auto jsem ještě nezačal opravovat, chtěl jsem pouze nechat vyčíslit škodu. Automobil mám na leasing přes GE MONEY na 36 splátek. Jak mám postupovat?


Odpověď

Pokud kupujete použitý vůz, prodávající ručí za stav, který je uveden v kupní smlouvě. Proto je vždycky lepší mít písemné vyhotovení smlouvy. Prodávají je odpovědný za vady, které má vozidlo v okamžiku Vašeho převzetí, ale neodpovídá za vady, které odpovídají míře používání nebo opotřebení.
V případě, že se objeví vada do 6 měsíců od koupě, je na prodávajícím, aby prokázal, že vůz neměl vadu již při koupi. Po uplynutí šesti měsíců je toto důkazní břemeno na Vás jako kupujícím.
Doporučujeme reklamovat co nejdříve, reklamační lhůta je standardně 24 měsíců, v kupní smlouvě může být i zkrácena na 12 měsíců.

V případě dalších či doplňujících dotazů se obraťte na poradenskou linku Sdružení obrany spotřebitelů ČR – 900 08 08 08 (8 Kč/min).

Hezký den
Petra Vaňková
Sdružení obrany spotřebitelů

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
wendys, 24.08.2006 12:16
Chceš poradit,ale z příspěvku jsme se toho moc nedozvěděli,protože po 4 měsíčním používání se může porouchat cokoliv,asi bude nejlépe to spravit a jezdit a splácet,co říkáte.Má někdo jiný názor?
Ice, 24.08.2006 12:57
Já sem bývalí bazarník a za svini se nepovažuju. Jenže lidi si musí uvědomit co kupují, nejedná se nové vozidlo a s to musí vzít na vědomí. Koupě každého použitého vozidla je určitý risk i pro toho bazarníka. Když to vemu z druhý strany tak lidé od kterých vůz vykupujete taky nejsou žádní svatouškové, většina klientů se zrovna nezabívá tech. stavem vozu před jeho prodejem do bazaru. Bazarník je zprostředkovatel ne výrobce! Pokud jde o dotaz, určitě bych zavolal na leasingovku a řešil to s nima.
Riccardo, 24.08.2006 14:54
Už jsem párkrát slyšel názor od lidí, co vykupujou ojetiny v autosalónech, že pokud je to auto ve špatném stavu, tak toho člověka pošlo do aaa auto, ať to prodá tam, že tam tomu nerozumějí ...
anonym, 25.08.2006 09:32
no tenhle článek a rada zdaleka nejsou úplné....a hlavně se týkají jen obč.zákoníku...
nyní řeším případ kdy oběť koupila auto s opravovaným blokem,špatnou hlavou a s najetými km o 120tkm vyššími než je ve smlouvě a na tacho,chybějící elektronikou apod.....napřed obsílky,znalecký posudek...atd za 10ky tisíc,prodávající mrtvý brouk....nečekáme na nic jiného než na soud
Pepe, 02.09.2006 09:06
A přitom stačilo vzít před koupí automechanika, dát mu litr až dva, za ty prachy by Vám to rozmluvil. To se pak z každýho prodávajícího dělá lump, ale že kupující byl kolikrát vůl, to si nikdo nepřizná...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů