Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zapomeňte na Carreru. Ať žije Cayman!

Nové modely
iHNED | 19.03.2013
další 3 fotky
foto: km77.com
S novým Porsche 911 Carrera se ozývaly hlasy, že vůz pomalu ztrácí image tvrdého sportovce a stává se záležitostí pro pozéry. Ačkoliv s tím nelze úplně souhlasit, ukazuje se, že pro nadšené jezdce mají v Zuffenhausenu lepší nástroj. Jmenuje se Cayman.

Je menší, levnější a při jeho zrození se mu skalní fanoušci značky spíše vysmívali. Cayman, který lze považovat za verzi kupé známého roadsteru Boxster, však veškerá příkoří a přehlížení ustál a nyní se dočkal už třetí generace. I drobnými změnami ve vzhledu následoval zmiňovaný Boxster. Lehkou úpravou prošla příď, prostor mezi nápravami se natáhl o šest centimetrů, celé auto je pak delší o tři centimetry. Záď protíná výrazná linka, ve které se skrývá výsuvné křídlo. Auto dostalo na výběr z velkých litých kol velikosti 18 nebo 19 palců.
Koncept, který dělá z Caymanu velmi zajímavý vůz, jenž předčí třeba Carreru, zůstal zachován - kupé lehké konstrukce (oproti minulé generaci zhublo ještě o 30 kilogramů) s pohonem zadních kol a motorem uloženým uprostřed, tedy hned za zády cestujících. To přináší několik výhod. Díky uložení motoru máte k dispozici rovnou dva zavazadlové prostory pod přední kapotou a zadním víkem. Vzhledem k tomu, že přední má 150 a zadní 162 litrů, na stěhovací službu si hrát nelze. Mnohem důležitější vlastností je však dokonalá vyváženost vozu. Když řídíte auto s motorem vpředu, je zatížena hlavně přední náprava, naopak uložení vzadu znamená zátěž pro tu zadní. To podstatně ovlivňuje jízdní vlastnosti. Optimální rozložení hmoty v poměru 50:50 je s motorem uloženým uprostřed snadné. Cayman se nikdy nezachová záludně a zatáčky s ním proletíte mnohem rychleji než v kdejakém silnějším voze.

Chtějte manuální převodovku
Porsche Cayman se nabízí ve dvou verzích, obě jsou vybavené plochým šestiválcem typu boxer, který díky své stavbě ještě snižuje těžiště vozu. Základem je verze s objemem 2,7 litru a výkonem 275 koní. Silnější varianta S má objem 3,4 litru a výkon 325 koní. Cayman svou cenou láká zejména ty, kteří chtějí za volant Porsche usednout vůbec poprvé. Proto zvolil Víkend pro test na portugalských silničkách základní verzi vybavenou navíc šestistupňovou manuální převodovkou. Jistě, drtivá většina zákazníků sáhne po automatu, ale v nové generaci Caymanu by udělali chybu.
Manuální převodovka je totiž nově vybavena systémem, který ve sportovním režimu při řazení automaticky přidává meziplyn. Při řízení se tedy můžete cítit téměř jako profesionální závodník. Když se totiž blížíte rychle do utažené zatáčky, stačí začít brzdit, sešlápnout spojku a třeba dvakrát rychle podřadit. Otáčky motoru se přitom prudce zvýší tak, aby odpovídaly zařazené rychlosti. Cayman se přitom vůbec necuká a váš spolujezdec začne obdivovat vaše řidičské umění (proto doporučujeme tuto funkci nikomu neprozrazovat).
Víkend zkoušel několikrát Cayman "utrhnout" do zatáčky, ale i bez stabilizace a pod plným plynem se podařilo záď jen mírně rozvlnit. Tohle je auto na projíždění přesné stopy. A to rychle. Ze stání dokáže stokilometrovou hranici překonat za 5,7 sekundy. Slabší variantě sice chybí ještě pár koní k dobrému pocitu při sprintu na rovinkách, za silnější provedení se však připlácí více než 300 tisíc korun, je tedy otázka, zda to za to stojí. Za tuto částku si totiž lze základní verzi vybavit zajímavostmi, které vám také budou při každodenním cestování dělat radost.
Předně je to tlačítko, kterým se ovládá klapka na výfuku. Stačí stisknout a Cayman dostane dunivější zvuk, jímž na sebe a svého řidiče bude upozorňovat všechny okolo. Dobrým příplatkem je i navigace s kvalitním grafickým zpracováním a dotykovou obrazovkou. Vůbec poprvé se na palubě Caymanu objevil také adaptivní tempomat vybavený radarem, a tedy schopností udržovat rychlost vozidla před vámi.

Delší cesty nedoporučujeme
Pokud však chcete cestovat na delší vzdálenosti, není Cayman vhodným vozem. Zvuk motoru při dálničních rychlostech přestává být příjemný. Ani podvozek není dobře odhlučněný, a tak se další dunění ozývá i od kol. Celková hladina zvuku v kabině je tak vysoká, že musíte se spolujezdcem mluvit zřetelně a nahlas.
Škoda, jinak je na palubě nového Porsche Cayman velmi příjemně. Interiér si můžete nechat čalounit hned několika druhy velmi kvalitní kůže. Ačkoliv jsou sedačky sportovně pojaté, sedí se v nich pohodlně. Tedy pokud si ve výbavě nezaškrtnete tuhá skořepinová sedadla jako ze sportovního speciálu. Víkendu se velmi líbí i uspořádání budíků pod volantem. Tradičně prim hraje otáčkoměr, rychloměr je zde jen jaksi z povinnosti. V pravém budíku se nově objevil displej, na němž je možné zobrazit nejen údaje z palubního počítače nebo měřič přetížení a stopky, ale i z navigace. Neztratíte se tak, ani když budete na hlavním středovém displeji hledat rádiovou stanici.
Nedostatky v jízdním komfortu rozhodně nejsou tak vážné, že by měly odradit ty, kteří hledají adrenalinový zážitek. Cayman je typickým strojem na spanilé víkendové projížďky. A díky skvělým jízdním vlastnostem bude lákat i ke svezení na okruhu.

Technické údaje Porsche Cayman

Motor

 

plochý zážehový šestiválec

 

Objem

 

2 706 ccm

 

Výkon

 

202 kW (275 koní)

 

Toč. moment

 

290 Nm

 

Zrychlení 0-100 km/h

 

5,7 s

 

Max. rychlost

 

266 km/h

 

Komb. spotřeba

 

8,2 l /100 km

 

Rozměry

 

4 380 x 1 801 x 1 294 mm

 

Převodovka

 

6stupňová, manuální

 

Rozvor náprav

 

2 475 mm

 

Hmotnost

 

1 310 kg

 

Objem kufru

 

150/162 l

 

Cena

 

1.422.000 korun včetně DPH

 

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů