Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zákaz telefonování při jízdě by firmám způsobil velké problémy

Naše téma
Blaháček Marek | 16.03.2014
foto: autor
Nedávný průzkum ukázal, že zákaz vyžívání technologie HandsFree během jízdy by zásadním způsobem ovlivnil efektivitu podnikání.

Podle dvou třetin oslovených firem by zákaz telefonování prostřednictvím technologie HandsFree snížil jejich obrat o více než 25 %, zatímco třetina (36,9 %) se obává až o polovinu nižších výnosů. Firemní řidiči jsou dnes při přepravě stále více závislí na moderních technologiích. Proto je většina podniků jednohlasně proti zákazu používání takových zařízení.

O zákazu jakéhokoliv používání mobilních telefonů při řízení v roce 2011 jednala česká vláda. Návrh ale nebyl přijat. V současnosti se o něm bouřlivě diskutuje v zahraničí, konkrétně ve Velké Británii.

Řidiči, kteří během jízdy telefonují, mají čtyřikrát větší pravděpodobnost, že se stanou účastníky dopravní nehody a zraní se. Reakční doba u telefonujících řidičů byla v testu dokonce vyšší, než kdyby řídil podnapilý. Telefonování řidiče rozptyluje a mají problémy s dodržováním maximální dovolené rychlosti a s prostorovou orientací.

V České republice se v souvislosti s tímto problémem často mluví o tzv. "nevěnování se plně řízení." V případě, že je řidiči prokázáno porušení této důležité povinnosti, může být potrestán. Výše trestu je ale individuální, jelikož každá dopravní nehoda je posuzována samostatně s ohledem na okolnosti jejího vzniku a soud při tomto posuzování, zdali došlo k naplnění znaků daného trestného činu, musí mimo jiné zkoumat existenci příčinné souvislosti mezi porušením důležité povinnosti a následkem jednání.

Odborníci proto firmám radí, aby se telefonní hovory svých firemních řidičů snažily co nejvíce omezit. Bezpečnost zaměstnanců a ostatních účastníků silničního provozu by měla být pro všechny na prvním místě.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
miam, 16.03.2014 20:41
To, že dnešní moderní auta mají v palubní desce minimálně jeden display, a v některých autech (např. Citroen Picasso) si nenastavíte ani teplotu či intenzitu ventilárotu topení aniž by se řidič nerozptyloval zdlouhavým pohledem na display, to je v naprostém pořádku. Opět debilní názor z EU. Mělo by se tedy začít trestat i za to, když už se trestá telefonování. Mělo by se restat za to, že člověk za volantem jí, kouří, usrkne nápoje, kýchne..... Nebudu se divit, že i na to nějaký "chytrák" z EU přijde.
Abík, 16.03.2014 21:17
Před časem jsem tady u některého příspěvku toto uváděl. Mám v autě t.zv. 2DIN rádio. V nabídce zobrazuje celkem 12 nabídek na funkce. Bez krátkodobého pohledu na displej je problém vybrat tu správnou. Pro užívání už se v tom musíte být zabydlet. Při nastavování řady z nich je lepší zastavit, případně mít zkušeného spolujezdce. Považuji to za nebezpečnější, než vzít do ruky mobil a telefonovat. I když v tomto případě tuto funkci přebírá rádio samo. Když se ale v autě střídáte, tak samotné nastavení volaného vyvolává další problém.
tomaskrtek, 16.03.2014 21:40
dokud bude povolené jídlo za volantem tak telefonování notabene s HF sadou nepovažuji za problém. to by už museli vymyslet testery na psychický rozpoložení, kekéni evropský. samozřejmě SMSkování to je jiný kafe, to je o hubu.
brin, 16.03.2014 22:17
Řešení představuje autopilot. A řidič bude moct při řízení i házet bobek.
Petr S, 16.03.2014 22:41
Pokud jedu se spolucestujícím a něco spolu řešíme, tak je to ekvivalentní jako když mluvím přes hands-free. Hledání čísla v adresáři je ovšem trochu jiná věc, tam přeci jen ztratím oční kontakt se silnicí. Ten samý problém ale mám když ladím rádio. Takže bychom pak mohli zakázat i rádia že?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů