Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zájem o CNG sráží levná nafta

Aktuality
František Mašek | 20.02.2016
foto: Michal Štengl
Prodeje nových vozidel poháněných zemním plynem mírně klesají. Trh očekával naopak razantní nárůst. Kde je problém?

Řada velkých investorů se v minulých letech rozhodla nalít nemalé finanční prostředky do posílení infrastruktury plnících stanic pro vozy poháněné CNG. V současnosti tak v ČR najdeme přes 110 plniček. Plynaři totiž ve svých predikcích počítali s masivním nárůstem prodejů nových vozidel poháněných tímto ekologickým palivem. Podle jejich předpovědí bude CNG do patnácti let tvořit v ČR minimálně desetinu spotřeby paliva. Pro srovnání - v minulém roce vyskočila spotřeba stlačeného zemního plynu o 46 procent a tvoří tak necelého půl procenta na trhu paliv. Zvyšující se spotřeba CNG koresponduje s nárůstem počtů vozidel spalujících CNG. V minulém roce přibylo na českých silnicích více než tři tisíce CNG vozidel, dnes už jich u nás jezdí přes 12 tisíc. Jenom za první polovinu roku 2015 se na tuzemských silnicích objevilo dvakrát tolik vozidel než v předešlých dvou letech za celý rok. Během patnácti let by jich mělo jezdit v ČR kolem 250 000.

Prozatím ale velké plány bourá nízká cena nafty, která snižuje výhodnost provozu na stlačený zemní plyn. Řada uživatelů totiž po výpočtu výhodnosti dává přednost tradičním palivům, protože volba dieselového motoru zaručuje zájemci mnohem větší výběr na trhu nových vozidel. Přitom automobily na stlačený zemní plyn dnes najdeme v České republice u řady značek – vozy s tímto pohonem prodává Škoda, Fiat, Volkswagen, Opel nebo Mercedes. Nové CNG vozy dnes objevíme v každé z hlavních tříd, přičemž se na českém trhu prodává zhruba 40 různých modelů s pohonem na stlačený zemní plyn.

Pro CNG hovoří i další argumenty: i když jsou v současné době ceny nafty a CNG srovnatelné, zemní plyn má vyšší účinnost a tím i nižší spotřebu. Pokud tedy přepočítáme množství plynu, které odpovídá litru nafty, dostaneme se na cenu 20 Kč. Podle předpokladu některých odborníků bude také zůstatková hodnota vozidel na CNG za několik let při následném prodeji vyšší než těch dieselových.

Uvidíme tedy, jaký vývoj v tomto směru přinese první čtvrtletí 2016. I když jsou zatím prodeje nových vozidel vybavených CNG za očekáváním trhu, představitelé automobilek předpokládají, že konvenční paliva budou postupně zdražovat a s nimi znovu poroste výhodnost CNG vozidel.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
kristian2, 20.02.2016 02:31
tak podle mě se toho lidi ještě bojí,je to nevyzkoušené,není to v podvědomí. Sít čerpacích stanic ni moc .Cena cng 24kč nafta- pravda jak kdy- momentálně ještě není problém 24 kč.Kapacita nádrže by taky mohla být větší .Pořizovací cena vysoká.Ale pro mě hlavně třeba VW 1,4 cm3 to je prostě býda,třeba do malého golfu není problém ale větší auta i když to má papírový výkon ,není to ono.Fakt je asi ten že větší objem motoru by měl pravděpodobně větší spotřebu a asi by to nebylo tak výhodné?
Pavlik, 20.02.2016 08:52
Hlavní příčiny budou asi dvě. První je vysoká cena, která je prakticky totožná s cenou dieselové verze. Druhou je potom diskutabilní finanční úspora. Auta na CNG mají totiž dražší servis než stejné čistě benzínové motorizace, čímž se opět velmi podobají dieselům. A zajímavější úspora nákladů na palivo proti dieselu se projevuje až u opravdu velkých ročních nájezdů. Mě úspora při nájezdu 30 000km/rok vyšla na nějakých 7 tisíc korun ročně (počítal jsem to pro golf VII 2,0TDI vs. 1,4Gtec). Taková úspora mě, jako soukromou osobu, opravdu nemotivuje k nákupu CNG. Přece jen kompromisů co člověk musí akceptovat je tam docela dost. Trochu jiná situace je u firem, kde mohou ušetřit díky nulové silniční dani a vyššímu kilometrovému proběhu.
bitner, 21.02.2016 21:17
Podle předpokladu některých odborníků bude také zůstatková hodnota vozidel na CNG za několik let při následném prodeji vyšší než těch dieselových.

Opravdu by me zajimalo, kde na takove kravine nekteri odbornici byli. Co tu vyssi hodnotu zpusobi? Nutnost dobyvat se do ruznych dep CSAD pro natankovani? Smesny dojezd na nadrz v porovnani s naftou? Casto o dost zdechlejsi projev motoru v porovnani s naftou?
CNG se predpovida raketovy vzestup uz 10 let a ono uz 10 let jaksi nic. Vedle toho LPG, o kterem jsou schopni "nekteri odbornici" napsat, ze je se jedna o jedovatou smes, si vesele montuji tisice normalnich lidi na jezdeni kolem komina a prevazne bez problemu jezdi priskoky za 1,3 kc/km.
kristian2, 21.02.2016 22:53
Dnes jsem jel kolem makra cena cng 25,9 kč takže žádná hitparáda.Taky jsem jel ve městě za nějakou octávií a bylo mi divné že ji necítím, pak jsem si všiml že je to gtec ta nevím .Holt koruny jsou až na prvním místě.
PetrT, 22.02.2016 09:57


To já jel včera za starým pianem a furt si říkal proč mám chut na hranolky - pak mi došlo že on musí jezdit na fritovací olej. Ještě dát reklamu McD na zadní okno a je to dokonalé
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů