Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zafira nebo Mondeo?

Poradna
Martin Vaculík | 15.12.2005
dalších 16 fotek
foto: TipCars.com
Zajímalo by mě, který z vozů, Opel Zafira nebo Ford Mondeo by jste mi doporučili. Vůz se bude používat jako rodinný tj. pojížďky po městě + delší výlety na hory (i v zimě) a dovolené ve 4-5 lidech.

Dotaz

Dobrý den,

měl bych dotaz na Vaši poradnu, konkrétně na pana Martina Vaculíka, který se k těmto modelům vyjadřoval jak v Poradně, tak Ojetinách.
Konkrétně by mě zajímalo, který z uvedených vozů by doporučil, zejména, pokud se vezmou v potaz následující okrajové podmínky:
- oba vozy jsou z roku 2001
- cena obou je asi 250 000,- Kc
- Zafira má najeto 93 000 km, Mondeo 69 000 km
- vůz se bude používat jako rodinný tj. pojížďky po městě + delší výlety na hory (i v zimě) a dovolené ve 4-5 lidech, rozhodně žádné závodění
- od vozu se očekává hlavně bezpečnost, dostatek prostoru a pohodlí a také samozřejmě pokud možno dostatečný výkon motoru při plně naloženém autě pro vyjetí dlouhých stoupání a bezpečné předjíždění, maximální spolehlivost motoru a celkově nízké náklady na servis.

Prošel jsem kompletně Vaše stránky a bohužel moc mi nepomohly udělat si jasný úsudek hlavně pokud jde o Mondeo. V jedné recenzi jste motor 2.0 TDCi naprosto odepsal, na jiném místě jej zase doporučujete jako spolehlivý. Proto by mě zajímalo, jak je to hlavně při jeho srovnání s motorem Ecotec 2.0DTi16V od Opelu.

Resp. myslíte si, že oba uvedené motory nejsou dobré a nestojí za investici a že je lepší se v uvedených okrajových podmínkách raději zaměřit na osvědčený Focus 1.6 16V kombi (benzín) resp. na úplně jiný vůz (Peugot 307 Break např.).

Předem velice děkuji za jakoukoliv odpověď. Kdyby mohla být odpověď zveřejněna v průběhu týdne, byl bych Vám velice vděčný (jsem v poslední fázi rozhodování před nákupem).

S pozdravem,

Radoslav Glajc


Odpověď

Motor 2,0 TDCi od Fordu jsem nikdy nedoporučoval jako spolehlivý, jen jsem psal, že už není tak strašně nespolehlivý, jako na začátku (2002). Krom samotného vstřikovacího zařízení Delphi způsobovala problémy i elektronika. První vozy měly samostatné řídicí jednotky motoru a vstřikování. Nějaký šetřílek od Fordu objednal levný kabel, jehož konektory oxidovaly. Proto byl rychle nahrazen kabelem s pozlacenými kontakty. A pak obě jednotky integrovány do jedné.

A také jsem psal, že opravy vstřikovacího zařízení Delphi jsou dnes dostupné, levnější a komplexnější než u konkurence. Přesto: Mondeo TDCi skrývá rizika, možná větší, než ostatní moderní turbodiesely. Určitě však jezdí daleko lépe, než dvoulitr DTI v Zafiře.

Vybíráte totiž ze dvou obecně nepříliš spolehlivých motorů. Tak si kupte alespoň ten, který lépe jede (mondeo). Zafira 2,0 DTI v dálničním stoupání rychlost udrží, ale pokud vás zbrzdí náklaďák, již jí znovu nenabere. Hlavně však tento motor není celkově kvalitní. O závadách vstřikovacího čerpadla Bosch VP44 zde již řeč byla u Audi 2,5 V6 TDI. Sám motor pak trpívá vysokou spotřebou oleje, poklesem kompresních tlaků, volnými pístními čepy (kuriózní závada jakou umí jenom Opel). U zafiry se často viklají sedačky (a vržou), vlivem přepětí v palubní sítí se pálí žárovky hlavních světlometů (nechte tam přidat odporový drát), elektrické servořízení namáhá alternátor tak, že do sto tisíc km si dopřejete jeho GO, kolem této hranice také určitě vyměníte zadní tlumiče, které tečou. A často hučí kompresory klimatizace.

TIP: OJETINY: FORD Mondeo II - Zcela jiný vůz
TIP: PORADNA: Ford Mondeo TDCi
TIP: OJETINY: Opel Zafira - Sedmimístný vůz má své slabiny

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Michal, 16.12.2005 00:00
Sam jezdim Zafirou z roku 2002 a muzu rict ze zcela spolehlive,jen jsem menil predni levou zarovku a jednou mi hlasil chybu palubni PC,jen se seridil.Bohuzel asi kazdy kdo ma diesel si ho moc nepochvaluje ani samotni prodejci.Osobne si myslim ze Zafira je lepsi volba ale s benzinovym motorem a ne 1,6.1.8 velmi kvalitni a dobre jede,2,2 je take dobry ale vyrabel se az pozdeji a 2,0T (Zafira OPC) je uplne skvela ale je to o neco drazsi zalezitost.Doporucoval bych ZAFIRU,po rozhodnuti napiste co jste vybral...dekuji
RG, 17.12.2005 10:41
Presne jak jsem psal, mel jsem opravdu o zajem o Mondeo s TDCi motorem z roku 2001 (nejedna se o preklep) - ze se taktove auto opravdu delalo muzete zjistit napriklad z databaze na www.eurotax.cz. Pokud si dobre pamatuji konkretne motor 2.0 TDCi byl do Mondea montovan do 10/2001.
Jirka, 30.12.2005 01:34
koupil jsem si Ford Cougar V6 24V 2544 170k O tomto autě je u nás málo známo. Máte nějaké zkušenosti? Díky moc za odpověď
Wenny, 10.01.2006 10:59
Dobrý den,jelikož mám osobní zkušennost s Mondeem mohu jen doporučit.Měli jsme v rodině mondeo r.v. 2001 diesel 85kw bez problému ,
pružný motor - octavia 1,9 81kw byla při poměření na dálnici za chvíli v nedohlednu spotřeba pokud si vzpomínám byla něco málo přes 7l/100km - vnitřní prostor oproti Zafiře o dost větší - komfort na cestách maximální.Kolega má Zafiru 02 diesel tuším 66Kw a je neštastný - vnitřek- zpracování děs a hrůza o plasty se otřete a hned je odřený interier,dynamika - neskutečně líné auto se spotřebou kolem 8l nafty ....nyní máme v rodině mondeo r.v. 05 114kw samozřejmě dynamika je lepší ale celková rychlost nižžší - předchozí mondeo umělo po dálnici 240km toto nové je o 10km pomalejší - ale to už je extrem - cestovní rychlost na dálnici kolem 200km s klimou je u obou modelů za 7l ...takže volím FORD
Jirka, 15.03.2006 15:30
Mám zájem o koupi ojetého auta cca do 200 000. Rozhoduji se mezi Fordem Mondeo a Volvem.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů