Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybíráme vůz pro tři autosedačky

Poradna
Daniel Dvorský | 18.08.2009
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
chystám se koupit rodinný vůz kam bych potřebovala dát 3 autosedačky. Zároveň je jedno z mých dětí postižené, tak bych uvítala vyšší auto ( lépe se mi dává do autosedačky). Pak je tu další potíž- vzhledem k postižení syna budu stále vozit kočárek nebo vozík,takže potřebuji větší kufr. Naše rodina je velká a tak by se opravdu hodilo 7 sedaček. Upřednostnila bych diesel,ale pokud to bude benzín nevadí. Asi vás při mých požadavcích zajímá cena - je to 300 -350 tis.

Za každou radu budu vděčná.
Díky, Nina Balážová


Odpověď

Dobrý den,
problém třech nezávislých sedaček a dalšího možného zavazadlového prostoru řeší hodně lidí. Kategorie sedmimístných MPV je celkem hodně oblíbená. Při zvolení klasických modelů jako VW Sharan, Ford Galaxy, Seat Alhambra, Renault Espace se dostáváme do situace buď a nebo. Buď 7 míst a skoro žádný zavazadlový prostor, nebo 5 míst a více prostoru. Stejný problém trápí i menší příbuzné jako Opel Zafira, VW Touran či Renault Scenic. Poslední jmenovaný se dodává v pětimístné verzi, VW Touran je u novějších modelů v 7 místech, Opel Zafira je průkopníkem 7 míst a se svým systémem Flex 7 byl pionýrem této kategorie.
Ve Vašem případě jsou možnosti – Renault Grand Espace, Chrysler Grand Voyager a nebo zvolit rovnou vícemístný automobil dodávkového typu s šestimístným obsazením a opravdu velkým zavazadlovým prostorem. Hodně lidí to takto řeší, nicméně toto řešení má své nevýhody. Jsou to velikost – vnitřní velikost je vykoupena vnější velikostí a každodenní parkování v centru města se může stát noční můrou. Většina šestimístných dodávek je vybavena základní výbavou, pokud si chcete dopřát vyšší standart je lepší si pořídit 9 místný dodávkový automobil typu např. VW Caravelle, Opel Vivaro, Renault Trafic. Při rozhodování bychom si měli položit otázku, zda jsme schopni využít potenciál takového užitkového vozidla. Jako výhodu bych viděl ve Vašem případě boční šoupací dveře. Rozhodně bude lepší přístup z boku při dávání syna do sedačky. Ze zkušenosti vím, že právě při převážení vozíků či kočárků a manipulaci zvláště větších dětí do sedaček si rodiče chválí boční šoupačky a hojně využívají užitkových verzí Renaultu Kangoo nebo Peugeot Partner či Citroen Berlingo. I tyto automobily se dají sehnat s vysokým stupněm výbavy, jen nenabízejí sedm míst.
Naše úvahy se dají tedy rozdělit do několika skupin. Začněme od těch nejmenších. Jednou skupinou může být spojení šoupací dveře + pět míst + zavazadlový prostor – Berlingo, Partner, Kangoo. U těchto automobilů je rozšířená motorizace 1,4 benzin. Myslím, že dostatečně pokrývá potřeby tohoto automobilu a zároveň není nijak žíznivý. Dieselové verze jsou úsporné, mají jen nevýhodu relativně vysokého povinného ručení a při průměrném rodinném využití benzinová verze bohatě stačí. Druhou skupinou je spojení šoupací dveře + 6 míst + velký zavazadlový prostor – dodávkové typy jako Transporter či luxusně vybavená Caravelle, Vivaro Trafic – zde se dá doporučit jako u každé dodávky určitě dieselový agregát. Je to i z hlediska další prodejnosti. Například mnoho 9 místných Transitů je s benzinovým motorem, při následném prodeji ale nový zákazník sáhne spíše po dieselu. A nebo třetí možnost – 7 míst + zavazadlový prostor + klasické dveře – sem se dají přiřadit prodloužené verze klasických velkých MPV – Renault GrandEspace. U Renaultu se z dieselových agregátů dá doporučit sice nejslabší 1,9DCi, je ale svoji konstrukcí jednoduchý a potýká se s menšími nemocemi než 2,2 Dci či 3,0 Dci. Rozhodně se musíme v případě této volby spokojit s velmi klidnou jízdou. Při rodinném ježdění se dá z benzinových jednotek doporučit turbodmychadlem přeplňovaný dvoulitr. Spotřeba je sice vyšší, ale nestoupá do závratných výšek. A nebo čtvrtá kombinace 7 míst + zavazadlový prostor + ve Vašem případě zajímavé posuvné dveře - Chrysler GrandVoyager.. U Chrysleru se dá doporučit turbodiesel, benzinové verze nejsou svým zdvihovým objemem a spotřebou v dnešní době příliš zajímavé. Za Vaši cenovou představu se dá pořídit rok výroby 2004 – 2005.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mich, 19.08.2009 12:16
za sedacky by sa vozik mohol zmestit, vacsina vozikov je skladacich
focus, 19.08.2009 15:53
Přesně tak. S-Max je povedené autíčko, ale 7 sedaček a ještě k tomu vozík...málo místa, to by musel být vozík hodně skládací.A druhým limitem cena ....za limitní cenu 300 - 350 tis bohužel S-Maxe nekoupíš (zatím).Snad jen nějakou bouračku. Proto doporučuji Tranzit.
Marcus, 20.08.2009 22:04
Jestli chcete opravdu prostorné auto,tak se poohlédněte po amerických dodávkách.Jezdil jsem Chryslerem Grand Voyager a opravdu pohodlí a prostor (zadní řadu jsme měli vyhozenou,ale patery lyže 190cm,přeskáče a spousta zavazadel v pohodě se vlezlo) a jde ho pořídít v dieselu. Dále je v nabídce Dodge Grand Caravan (ale ty jsou pouze s benzínovými motory).
No a pak už zbývají jen menší Mazda MPV,Toyota Avensis verso nebo VW Caravelle......
borec, 22.08.2009 12:29
Chryslerem Grand Voyager = nejporuchovejsi auto umistujici se porad na konci tabulek spolehlivosti, nebral bych ani zadarmo bral bych TOYOTU PREVII
Alkantpan, 24.08.2009 00:12
A co takhle Citroen Jumpy? Male velke auto. Ve verzi pro 5 lidi s velkym uloznim prostorem, nebo v prodlouzene verzi i streti radou sedadel a prostor pro invalidni vozik tam taky zustane...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů