Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybíráme ojetou Toyotu Land Cruiser 80/100

Poradna
Blaháček Marek | 18.07.2013
Je víceméně známo, že ještě nedávno se některá auta stavěla takzvaně navždy. Toyota Land Cruiser 100 mezi nimi má svoje čestné místo. Mohutný offroad se vyráběl mezi lety 1993 až 2002.

DOTAZ: Dobrý den, plánuji koupi velkého terénního vozu do náročných podmínek. Hlavní požadavek kladu zejména na spolehlivost a odolnost. Po pročtení mnoha článků se mým favoritem stala Toyota Land Cruiser 80/100. Prosím o radu, na co se mám při koupi zaměřit a na co si dát pozor, jakou motorizaci, případně i převodovku vybrat, a dále také, jaké jsou ceny náhradních dílů.
S pozdravem Petr H.


ODPOVĚĎ: Vážený pane Petře, LC si své zákazníky dokázal získat hned několika způsoby - v době svého vzniku se jednalo prakticky o jediný vůz své kategorie, který dokázal nabídnout komfort a luxus limuzíny. Dalším jeho trumfem byla, a stále je, prakticky absolutní spolehlivost(nezaměňujte tento pojem se servisní nenáročností). Hlavně ale tento vůz nabízel vysokou užitnou hodnotu, když byl schopen táhnout přívěs o hmotnosti až 3,5 t a projet i velmi těžkým terénem díky uzávěrkám všech tří diferenciálů.

Vůz byl nabízen s benzínovým osmiválcem o objemu 4.7 litru nebo se třemi výkonovými verzemi přeplňovaného vznětového osmiválce s objemem 4.2 litru (110,125 a 150 kW). Všechny jsou spolehlivé, benzínové verze se u nás ale vyskytují jen zřídka kvůli vysoké spotřebě (20 litrů na 100 km není problém). Spolehnout se můžete i na hydropneumatický podvozek (funguje na stejném principu jako u Citroenu), jeho občasné závady trápí až exempláře, které mají najeto přes 300 tis. km, prosté závad jsou také manuální i automatické převodovky, občas se u nich ale vymačká ozubení na výstupním hřídeli z převodovky, kdy dojde k protočení hnacího kola, což je poměrně vážný problém (u tohoto auta snad jediný). Pro provoz v těžkém terénu je sice vhodná verze s klasickým mechanickým podvozkem, i těch je ale u nás jako šafránu.

Všichni zájemci o koupi Toyoty Land Cruiser by se měli připravit na vysoké provozní náklady vozu (peníze nestojí oprava poruch, ale jejich předcházení - údržba). U ideální motorizace, kterou je turbodiesel v jakékoliv výkonové verzi, je doporučeno každých 10 tis. km měnit 11 litrů motorového oleje, po 150 tis. km rozvodový řemen a při té příležitosti je doporučeno vyměnit i vstřikovací trubky. Dražší je pojištění, pneumatiky a nepotěší ani v průměru 13litrová spotřeba. Celkově vzato: musel byste mít opravdu velkou smůlu, aby Vás tento vůz někde nechal. V tomto případě ale více než kdy jindy platí, že není radno zanedbávat údržbu. Chvilková úspora se totiž většinou vrátí v drahé závadě. Při koupi si vůz velmi pečlivě projděte a od zanedbaného kusu ve špatném stavu dejte ihned ruce pryč. Mohla by to totiž být jedna z nejhorších možných investic.

Díly jsou dostupné dobře, jejich cena je ale vysoká. Například oprava nefunkčních tlumičů vás v originálních dílech přijde (bez práce) na 42 tis. Kč, přední brzdové destičky stojí 2.500 Kč, zadní 1.500 Kč. Ojetou Toyotu Land Cruiser lze u nás pořídit již od 120 tis. Kč, lépe ale uděláte, když se zaměříte na vozy s cenou od 250 tis. Kč. V inzerci TipCars můžete nyní vybírat zhruba ze dvou desítek exemplářů, vozy mají v průměru najeto přes 200tis. km. Cena automobilu v dobrém stavu klesá velmi pomalu.

Hodnocení článku
4.6 z 5 (92%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 18.07.2013 12:00


To ano. Ovšem nejsložitější je najít ten správný kompromis mezi rozumnou cenou za údržbu a spolehlivostí, a to ještě když se přihléhne k pořizovací ceně. Ale asi existují 2 úhly pohledu:
a) auto stojí balík, a proto drahá údržba nikoho nezaskočí ani nepřekvapí
b) auto stojí balík, a proto nikdo nepředpokládá, že by se na něm mohlo něco porouchat

Těžko říct, kde je pravda...
MarekMM, 18.07.2013 19:01
S těmi úhly pohledů nelze než souhlasit. Rozumný člověk musí očekávat, že pokud chce auto, na které se může za každých okolností spolehnout, musí dodržovat pečlivě plán údržby (a raději ještě něco navíc, žádné longlife oleje, doživotní náplně v převodovkách a diferenciálech apod.).
Paul, 19.07.2013 12:07
Souhlas s DavidemV. Bohužel víc se setkávám s názorem, že když auto stálo balík (např. pořádné SUV, tak by mělo být bezúdržbové a lidi se diví, že mají měnit olej a filtry). Další skupina je taková, která si podobné auto koupi řádně jeté za zlomek původní ceny a diví se, že servis a díly stojí jako u nového. Ale stejně je to pořád stejný příběh o opici a banánech...
stanikk, 19.07.2013 14:12



Pravda je ta, že LC je prostě poctivé auto, které, když se s ním správně zachází odvděčí dnes legendární spolehlivostí. Je to auto, které hravě překoná jak nástrahy terénu, tak i městskou džungli, kde jsou ho v rozletu brzdí trošku větší rozměry.
Pokud pán chce auto, které mu bude dlouho a bez problémů sloužit a je schopen financovat větší provozní náklady je LC jistě dobrá volba. To co nabízí dnes už mnoho aut neumí.
Rover623, 19.07.2013 14:25
Land Cruiser je dobré a spolehlivé auto, kde je ovšem nutné počítat (jako ostatně u všech "velkých" aut) s vyšší cenou údržby, provozu i dílů. Ovšem pokud se něco zanedbá, zůstane vám to auto stát doma na zahradě a nebudete vědět co s ním, protože cena opravy bude astronomická (klidně i trojnásobek pořizovací ceny auta). Tohle auto je prostě pro lidi, kteří si mohou dovolit jeho údržbu, provoz a potřebují se na auto v jakékoli chvíli spolehnout nebo pro nadšence, kterým nevadí, že do toho nalejou každou korunu kterou mají navíc.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů