Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybíráme menší vůz s automatickou převodovkou

Poradna
Daniel Dvorský | 24.06.2009
dalších 20 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
Moc si vážím Vašich rad a tentokrát bych se sám chtěl obrátit na Vaši poradnu. Potřebuji vůz pro manželku s automatickou převodovkou. Mělo by jít o vozidlo okolo roku výroby 2000 a výš, benzin, do 100000 Kč s rozumnými náklady na provoz, nájezd kolem 10-15 tisíc kilometrů. Mám několik vozidel, které spadají do výběru – Citroen Xsara, Peugeot 206, Opel Astra, Renault Megane, Lancia Lybra, ale nevím, který je nejlepší a nejméně problematický s automatem.

Děkuji mnohokrát za Vaši radu
S pozdravem František


Odpověď

Dobrý den,
V českých zemích není automat tolik rozšířen jako jinde, i když si myslím, že čím dál tím více lidí mu přichází na chuť. Problém je, jaký automat vybrat, resp. zda vybrat nový nebo ojetý. Nový automobil s automatickou převodovkou je dražší a určitě si ho musíte nechat objednat. Vztahuje se jako na všechny nové auta záruka v délce, kterou nabízí výrobce a nemusí Vás trápit, zda se objeví nějaká závada či nikoliv. Je potřeba dodržovat všechny předepsané servisní intervaly a máte starosti relativně vyřešené.
Úplným opakem je koupě ojetého automobilu vybaveného automatickou převodovkou. Nedá se říci, že by byla poruchovost automatu výrazně vyšší. Jen je velmi těžké stanovit aktuální technický stav převodovky. Ale tak je to třeba i s motorem. Motor a převodovka jsou takový jakýsi meloun do kterého nevidíme. Samozřejmě u obou skupin vozidla můžeme udělat maximum pro odhalení možných vad těsně před koupí. Tak jako se motor dá diagnostikovat počítačem, dá se absolvovat zkušební jízda tak, aby se případné vady objevily. Je potřeba převodovku maximálně zatížit. Vyzkoušet ji ve všech režimech jízdy. Neměly by se ozývat žádné rázy nebo škubnutí, převodové stupně by se měly řadit plynule. Určitě bych doporučil prohlídku v autoservisu, která odhalí nejen případné netěsnosti. Pokud po všech těchto procedurách automatická převodovka stále funguje, je předpoklad, že bude fungovat nadále. Myslím, že právě strach z poruchy odrazuje většinu lidí od koupě auta s automatem. Případná oprava je dražší, výměna za manuální převodovku není snadná. Asi bych doporučil vybírat z automobilů s kilometrovým nájezdem do 100.000km. Samozřejmě by bylo nejlepší, aby stav tachometru korespondoval s počtem najetých kilometrů. Možná více než v jiných případech by byla vhodná pravidelně vyplňovaná a vedená servisní kniha, kde by byly zřejmé všechny servisní zásahy včetně těch reklamačních. To by bylo samozřejmě nejlepší mít k dispozici i při výběru každého automobilu. Tady to platí dvakrát. Ale tak jako při výběru jiného vozu, musíme počítat s tím, že i přes všechna opatření může nastat problém a pokud někdo úmyslně nenačasoval závadu, dá se případná porucha označit za vadu z opotřebení.
Potom je ještě potřeba počítat s horší následnou prodejností. Kvalitní bezproblémový automat se špatně shání a potom je těžké ostatní kupující přesvědčit, že opět prodáváte ten kvalitní bezproblémový automat. Stejně jako na začátku, musíte hledat prodávajícího tak stejně na konci musíte hledat zákazníka. S automatickou převodovkou se lehce řadí, hůře se nakupuje a prodává.
Nedá se říci, že by nějaký z Vámi vybraných modelů měl horší či lepší automatickou převodovku, volbu automobilu bych provedl z trochu jiného pohledu. Prvním pohledem by měl být stejný pohled jako při výběru jakéhokoliv automobilu – jakou potřebuji velikost, co s ním budu dělat a jak ho budu využívat – řada Astra, Focus, Xantia, nebo menší Peugeot 206. Pokud mám vybranou značku a model dle těchto kritérii, je zde druhý pohled a to je servisní. U automatické převodovky bych počítal s tím, abych měl dostupný alespoň jeden autorizovaný servis, kde si s případnou poruchou poradí snáz. Spíše než na značku bych doporučil zaměřit se na původ, technický stav, servisní knihu, počet majitelů, počet najetých kilometrů atd. Za úvahu by určitě z těch menších stál Nissan Micra. Určitě bych doporučil vybrat pokud možno co nejrozšířenější automobil. Např. Lancia Lybra je se skvělým designem, technika není nejhorší, ale prodejnost Lybry a ještě s automatem bude horší, než prodej např. Ford Focuse s automatickou převodovkou.

Hodnocení článku
2.9 z 5 (58%)
Hodnoceno: 25x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
ToJa, 24.06.2009 21:34
Servisu na automaty je v republice cela rada to je dobra rada,jinak sam mam Renault Laguna 3.0 12v Baccara v automatu a myslim si ze pokud automat tak v silnejsim aute,ve slabsim si myslim ze musi byt predjizdeni o hubu,tady slapnu a jede
mikes, 24.06.2009 23:16
Nevim jak u vas, ale u nas kdyz je neco ohodnoceno jako "hrozne" tak to pochvalu neznamena >:o>
Kylie, 25.06.2009 14:06
Napsal jste: "Jaký STYL, takový OBSAH" - a vzhledem k tomu, že OBSAH je bez výjimky "čerpá" a "shoduje" se s odobrnými profesionálními materiály (převážně britskými a německými) a je "naprosto ok" (narozdíl od mnohých si NEvymýšlím), tak to MUSí znamenat že i můj STYL je "naprosto ok", nebo? ,-)
Pěkný den
Kylie, 25.06.2009 14:07
Protože VĚTŠINA předjížděných NEstojí/NEparkuje u kraje vozovky...
Pěkný den ,-)
rudolfduda, 25.06.2009 21:32
Manželce jsem koupil Punto II v automatu, tedy s CVT převodovkou v roce 2000, protože chtěla taky malý auto s automatem. Musim říct, že to bylo naprosto skvělý auto! Jedinej problém za 8 let provozu byl elektrický posilovač. Nový stál cca 25.000, tak jsem jej koupil na vrakáči za 7.500 a auto jsme prodali.

Co se týče jízdních vlastností, tak to není žádný závoďák ikdyž to malé auto mělo 80 nebo 85 koní výkon. Umělo to jet 170 po dálnici, bylo to velice tiché auto. Pro rychlí rozjdezd bylo dobré prošlápnout plyn a pak pozvolna pouštět aby se docílilo dobré akcelerace. Pokud jste měli furt nohu na podlaze, tak se motor držel nesmyslně v otáčkách a tak dobře nezrychloval. Bylo možné manuálně řadit 6 stupňů, ale žádný sportovní zážitek to nebyl. Tohle auto doporučuju. Pořizovací cena nového byla 480 tis v roce 2000 a s plnou výbavou. Tedy jenom manuální klima, protože autoklima nedělali. Samozřejmě, že manželka musela čekat na auto asi půl roku.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů