Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybíráme malý vůz s automatem do 300 tis. Kč.

Poradna
Váradi Petr | 10.02.2012
foto: Petr Šikl
Čtenářka má zájem o malý vůz s automatickou převodovkou s cenovkou do 300.000Kč. Jaké vozidlo jí doporučíme?

Silvie: Dobrý den, potřebuji poradit před nákupem vozu. Jedná se mi o malé auto s automatem do 300 000 Kč. Předem děkuji.


Dobrý den,

gratuluji, Váš limit v kombinaci s Vaším požadavkem Vám umožňuje poměrně široký výběr. Dnes to vzhledem ke stáří uvažovaných vozů nebude až tolik o servisních nákladech jako spíše o vhodnosti volby.

Důležité je si uvědomit několik věcí. Je vůz určen převážně do městského provozu? Zapomeňte tedy na naftu, neřešte o něco vyšší spotřebu a vybírejte mezi benzíny, které se v náročném městském provozu nebudou tolik trápit. Má Vás vůz víceméně pouze dopravit z bodu A do bodu B? Budeme se tedy bavit o Fabii, Aurisu a Golfu. Máte zvýšené požadavky i na design vozu a na kvalitu interiéru? Podíváme se na Audi A3 a Mercedes Benz třídy A. Řídíte ráda a trváte na požadavku na nevšední design? Jsou tu BMW řady 1 nebo Honda Civic...

Pojďme se nyní zblízka podívat na jednotlivé adepty. Začněme u nás, tedy Fabií II. generace v kombinaci s dvouspojkovou převodovkou DSG (Direct Shift Gearbox) a maloobjemovým turbobenzínem. DSG pro Fabii je díky točivému momentu nepřesahujícímu mez stanovenou výrobcem vybavena suchými spojkami, narozdíl od DSGček v dieselech z té doby, kde spojka byla chlazena olejovou lázní.

Není to úplně obvyklá kombinace, ale podle mne není jediný důvod, proč byste s ní po funkční stránce neměla být spokojená. Jednoduše zařadíte Drive a tím Vaše starosti končí. Sedmistupňové DSG reaguje poměrně rychle, jediná prodleva, která hrozí, je od turbodmychadla, které potřebuje po podřazení z nízkých otáček okamžik na „nadechnutí“. Plusem je každopádně spotřeba, která se i ve městě bude pohybovat kolem 7 litrů. Jednu vadu na kráse ale Fabia 1,2 TSI DSG má a je jí paradoxně motor samotný. Na problematiku rozvodů 1,2TSI upozorňuje článek kolegy: zde. Nemyslím si, že majitel bude schopen pro Vás věrohodně prokázat, že se účastnil svolávací akce (mimojiné proto, že o výměně ani nemusel vědět). Řešením je sleva z kupní ceny v částečné nebo plné výši částky potřebné na nápravu případného kolapsu.

Pojďme dál, stojíme před Toyotou Auris, nejlépe 1,6 MultiMode. Bohužel před námi nestojí model roku 2009, kdy byly Toyoty osazovány novou generací bezestupňového automatu: Multidrive S (zde je ale zase otázkou životnost bezestupňového automatu). Z diskuzí uživatelů každopádně vyplývá, že MultiMode nepracuje zvláště na první dva stupně ideálně a dovede majitelům připravit perné chvilky. Zvláštní chování spočívá konkrétně v tom, že pro rychlý rozjezd z klidu je nutno opakovaně!!! šlapat na pedál plynu, dále při rychlostech pod 20km/hod řadí automat jedničku, pro zrychlení šlápnete na plyn a po delší odezvě (kdy zpravidla plyn nedočkavě ještě více přišlápnete) vůz příliš prudce vystřelí kupředu...Podle mne se jedná o zbytečné otravování si života, konkurence disponuje uživatelsky příjemnějšími automatickými převodovkami a o komfort jde u automatů především. Nedoporučuji (aniž bych nějak hanil Auris jako takový, například jeho atmosférická benzínová šestnáctistovka byl ve své době nenápadný etalon třídy), jdeme dál, ať nám neujede Golf, Volkswagen Golf.

Je před námi starší a dospělejší strýček Fabie, který nabízí sebevědomější podvozek, vycizelovaný design, větší vnitřní prostor a...tu samou převodovku. Pro mne v rámci výběru jeden z favoritů. Otázkou je s jakým motorem. Velmi, velmi, velmi lákavá je verze GTI, pro Vás, pokud se neurazíte, v ikonické červené barvě. Budete mít svůj automat a zároveň budete mít mrštný, neobvyklý vůz, jehož výkon se Vám bude hodit jak ve měste, tak i při vyjížďkách za něj. A kárované potahy...Výkonu se nebojte, zaprvé je u GTI podávám velmi tlumeně, jaksi civilně, vůz tedy není vysloveně divoký, navíc na Vás dohlíží celá řada asistentů (a přesto se do auta ještě vejdou kromě Vás další 3 dospělí pasažéři), které prakticky nelze plně deaktivovat...Je velmi pravděpodobné, že na čerpacích stanicích se s Vámi budou muži pouštět do řeči z Vámi dosud neznámých důvodů. Výsledkem nebude pozvání na kávu, ale touha se s Vámi svézt...Inu, GTI je GTI. Pokud byste nechtěla poutat tolik pozornosti, ale chtěla Golf jako takový, pak lze uvažovat i o kombinaci DSG s atmosférickou šestnáctstovkou. Ale byla by to škoda...

Dalším kandidátem a mým druhým tipem je AUDI A3. Audi na Vás uvnitř dýchne atmosférou precizního zpracování interiéru, je zabaleno do líbivého kabátu, a co se týče motorizace, připadají v úvahu 2 možnosti. První je atmosférický dvoulitr s přímým vstřikováním FSI, který disponuje výkonem 150 koní a zdobí jej především pružnost, což z něj dělá příjemného společníka i bez automatu. Druhou možností je ten samý motor jako v Golfu GTI. Ani jeden z motorů nelze označit jako krok vedle. A převodovka? Ta samá, koncernová DSG (její konstrukční výhodou-alespoň se to tak prozatím jeví-je pouze citlivost spojky na opotřebení). Multitronic se myslím do A3 nemontoval, alespoň máte o starost méně...

Mercedes Benz A doporučuji pouze, pokud skutečně neopustíte město. Prakticky jediným použitelným benzínem je patnáctistovka o výkonu 95koní a to je prostě málo. Navíc vnější design lze sice označit za výrazný, ale mnoha lidem není po chuti. Obecně i přes ušlechtilý původ vozu jde najít jiné adepty, které Vašim požadavkům vyhoví dle mého názoru lépe. Pro kompletní přehled uvádím, že Áčko disponuje bezestupňovou automatickou převodovkou, s níž jsou majitelé obecně velmi spokojeni.

Měl jsem původně v úmyslu se rozepsat ještě o Mini, Hondě Civic a jedničkovém BMW. Neudělám to. Proč? Protože výše uvedené vozy si automat nezaslouží. Jsou natolik zaměřené na řidiče, že automat Vás okrade o spoustu zážitků za volantem. Toto platí hlavně pro Mini a BMW.

Pětistupňový automat u Civicu s benzínovou jedna-osmičkou je pak kapitola sama pro sebe. Není špatný, je...zvláštní. Má smysl psát zde o tom, že každá z pěti rychlostí má svou spojku? Spíš bude vidět absence možnosti manuálního řazení. Při řízení pak vnímáte jiné nastavení převodovky, která je o něco hladovější po otáčkách, než konkurenti. Takže si v kopci, který by jiný vůz vyjel na vyšší stupeň, podřadí a nic s tím nenaděláte. Motor sám o sobě je klenot, automat jej zpomaluje a bere mu jeho charakter.

Na závěr lze obecně ještě doporučit přeřazování zásadně, pokud je vůz v klidu, prodloužíte tak převodovce život. U starších typů převodovek lze říci, že hraniční porcí kilometrů, kterou vydrží bez zásadnějšího servisu, bývá 250.000km. Pak mohou, ale nemusí nastat potíže. Pokud nastanou, bude to v lepším případě stát jen tisíce nebo desetitisíce korun. DSG by teoreticky měla být servisně méně náročná. Teoreticky nejhorší varianta je výměna obou spojek, pohybujete se kolem 20.000Kč. Samozřejmostí je ale nutnost měnit v předepsaných intervalech olejovou náplň převodové skříně, zpravidla to bývá po 60.000km.

Shrnuto podtrženo: zcela bez předsudků bych sáhl po koncernu, buď Golf nebo Audi 3 v kombinaci s DSG jsou za dané peníze technicky na úrovni, případné rozhodnutí pro ostřejší verzi Golfu Vás vyčlení z davu, Audi 3 si Vás zase může hýčkat interiérem. V limitu 300.000Kč budete v každém případě s přehledem...Přeji mnoho bezstarostných automatických kilometrů!

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavlik, 11.02.2012 17:35
MKáte částečně pravdu, přehlédl jsem automat pouze pro 1,6 benzín. Nicméně potom to vyjde na 310 tisíc u akční verze trikolor.
Paul, 11.02.2012 19:13
Nebojte, bude pod 300. Prodejce rád sleví i NEskladovku a ještě přihodí zimní gumy ;o)
anonym, 13.02.2012 20:07
Petr-Tipcars: Podle mych informaci je to s zivotnosti DSG tak, jak pisete: tzn. relativne odolna samotna skrin, ale k tomu otazka servisu spojky (spojek). Ale podle toho, co jsem dohledal, tak se lide, kteri jejich vymenu prodelali vetsinou bavili o 20.000 jako o urcite hranici. I proto jsem pani DSG doporucil. Mozna bych doplnil, aby pri koupi chovani spojky nekdo peclive sledoval a aby z prodavajiciho pokusila dostat informaci, kde svoje kilometry natocil. Pokud v mestskem provozu, je riziko opravy vetsi...
Michal006, 19.02.2012 14:17
Naprosto souhlasím s názory, že zde vybíral autor článku auto pro sebe. Pokud čtenářka chce malé auto do města či na dojíždění do práce, ideální je nové auto typu Fabia či VW Golf s DSG nebo Opel Corsa Easytronic. Skladovka se do 300.000 vejde (viz. inzerce Tipcars), provozní náklady se dají udržet v rozumných mezích a auto bude vždy dobře prodejné. Pokud čtenářka s autem chce jezdit i dál, je lepší se podívat po mírně jeté ojetině typu VW Golf Plus, Golf, Seat Altea. Audi A3, MB A nebo B či BMW jsou sice hezká auta, ale za 300.000 Kč už to také žádný zánovní zázrak nebude. A při koupi samozřejmě myslet především na to, že se auta budu chtít taky někdy zbavit, tzn. podle toho volit značku, výbavu i motor.
anonym, 20.02.2012 17:20
Petr-Tipcars: Dobrý den, jak jsem již uvedl výše: ani jedno z aut, které jsem paní doporučil, bych si sám nekoupil. Těch důvodů je mnoho: turbo, automat, řízení, počet válců. Navíc mne někdo "nařkl" z toho, že jezdím sportovně. Nejezdím, neboť sportovní jízdu jednoduše neovládám...na otevřené silnici mimochodem prostě sportovně jet prakticky nelze...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů