Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybíráme auto do lesa

Poradna
Daniel Dvorský | 04.12.2009
foto: TipCars.com
Dotaz

Jsem mladý myslivec a lesník a hledám ojeté auto do terénu. První věcí, pro kterou se nemohu rozhodnout je druh paliva. Druhou věcí pak jednotlivé značky (popřípadě modely) automobilů. Nejvíce se zajímám o Suzuki Vitara, Jimny, Samurai a Kia Sportage. Do pořízení vozu mohu investovat kolem 100 tis. Vůz nemusí být prostorný - většinou bude přepravovat maximálně 2 lidi, případně psa. Měl by mít dobrou prostupnost středně těžkým terénem a mezi další preferované požadavky řadím nízké provozní náklady, dostupné náhradní díly, dostupný servis, odolnost a spolehlivost. Méně preferuji jízdní komfort, moderní výbavu, ...

Velice Vám předem děkuji za Vaši radu a pomoc.

S pozdravem a přáním krásného dne
Ing. Radim Plhal


Odpověď

Vážený pane inženýre,
pokud bych měl doporučit automobil do terénu, do lesa s nízkým komfortem, jednoduchou obsluhou asi bych zvolil Land Rover Defender. Je to přesně ten zástupce, který Vám rozhodně výbavu a komfort nenabídne, ale v terénu se na něj můžete spolehnout. Po každé jízdě lze celý automobil i s interiérem vystříkat hadicí a považuji ho spíše za pracovní stroj. Cenově se k Vaší cenové hranici ani neblíží a servis není zcela tak pro každého spotřebitele. Je to spíše pro nadšence, který je schopen si hodně věcí opravit sám.
Levnější varianta s podobným spartakánským nádechem je například inovované ARO. Má sice stejný problém s korozí jako jeho předchůdci , je tedy potřeba vybírat, ale věřím ze zkušenosti, že by to mohl být dobrý pracant. Dnes se dodávají s turbodieselem Andoria, který dodává slušný potenciál a servisně je na průměru. Všechny ostatní deriváty á Defender jsou dražší (zvláště kvůli módě) a relativně nové. Trochu civilněji se tváří Suzuki Samurai, Suzuki Jimny nebo větší Vitara a Vámi vybraná Sportage. Z této čtyřky bych odebral Sportage. Má sice rám, který z tohoto modelu dělá spíše offroad, ale jako ojetina má i hodně neduhů a následný servis není zcela levný. Stejnou službu udělá Jimny s jiným objemem motoru a zároveň s nižší sazbou zákonného pojištění. Naftový motor u Sportage také není výhrou, má nízký výkon a pro myslivecké účely bych tento model nedoporučil.
Suzuki Vitara je jednoduchá a relativně spolehlivá i jako ojetina, samozřejmě za předpokladu, že vybereme ten správný a udržovaný kus. Nenáročný motor s relativně nízkými servisními náklady, dostatečný výkon, rám dělá z tohoto automobilu příjemného společníka na cestách. Samozřejmě komfort na dálnici je díky konstrukci omezen, ale i interiér se postupem času výrazně změnil a poslední modely nabízí i pěkně vybavené vnitřní prostory.
Ze zkušenosti vím, že myslivci si pořizují automobil do lesa s tím, aby byl co nejjednodušší, snesl nešetrné zacházení, a pokud Vám větev stromu způsobí rýhu či škrábanec, každý nad tím mávne rukou. Je potřeba, aby spotřeba byla příznivá a řidič nemusel být vybavem 20 kanystry pohonných hmot a samozřejmě i myslivec určitě vyžaduje jakýsi komfort přepravy a hlavně průchodnost terénem. Právě pro tyto kombinace je nejlépe vhodný Samurai či novější Jimny. Dostává se nám do ruky automobil vybaven velmi jednoduchým motorem s příznivou spotřebou s nízkým zdvihovým objemem – tudíž nižší kategorie zákonného pojištění. Tvarem karoserie, velmi malými převisy, krátkým rozvorem, nízkou hmotností nám sice na klasické silnici moc pohodlí nenabídne, zatímco v terénu je z něj obratný jedinec, kterého jen tak něco nepřekvapí. Tam, kde větší a luxusnější off road má problémy, Jimny s lehkostí získává náskok. Navíc Jimny má na rozdíl od Samurai i celkem líbivý design a kolem 100 tisíc se první ročníky dají pořídit. Otázkou je, zda při Vašich cestách necestách potřebujete líbivý design Jimnyho a nestačil by levnější a hranatější Samurai. Někteří to tak dělají, pořídí si Samurai a jezdí s ním „do lesa“ do té doby než se rozpadne a potom pořizují dalšího. Je celkem problém koupit dnes starého Samuraje, který nebude napaden přílišnou korozí a bude mechanicky dobře fungovat. Jakmile se takový kus objeví v autobazaru, nachází si ihned svého kupce. Všeobecně je problém u starších aut s korozí. Dříve jsme na to byli zvyklí. Klempíř „vyvařil“ a opravil, co bylo potřeba. Dnes se ale tato práce posunula spíše směrem k restauratérům a nechat si u klempíře generálně opravit automobil se může znamenat obrovský náklad, který s největší pravděpodobností, zvláště u starých automobil, převíší jejich skutečnou hodnotu.
Další věc, na kterou si musíme u koupě dát pozor je fakt, že ne každý automobil, který vypadá jako 4x4 je ve skutečnosti 4x4. Existují tzv. dvoukolové verze svých 4x4 bratrů, které se z venku opravdu ničím neliší a zvláště v případě, že si pořizuji auto do terénu, se může tento přehmat stát velkým problémem.
Souhrnem bych doporučil pro „lesnické“ účely relativně nejmenšího Jimnyho, nejmenšího na parkovišti, nevětšího v terénu. I provozními náklady a servisními náklady by mohl splnit Vaši představu za předpokladu, že to bude 4x4.

Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 18x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
cruise, 05.12.2009 21:37
pokud to vidíš takhle, tak se s tím souhlasit dá, ale já bych se raději v odpovědi věnoval dalším autům(viz Niva diesel, feroza a pod), než bych psal, co by mohl mít, kdyby měl peníze...
Pepe, 06.12.2009 10:14
Tak nedělej chytrýho rejpala, a ukaž, že poradíš líp. Klidně napiš příspěvek velikosti tapety, dost lidí včetně mě si věcné rady a připomínky rádo přečte.
cruise, 06.12.2009 13:04
ale já tu nejsem od toho, abych psal odpovědi čtenářům na jejich dotazy, od toho tu jsou jiní a pokud p.redaktor začne odpověď tím, co by mohl pisatel mít, kdyby měl víc peněz, tak mi to připadá přinejmenším mrháním času a řádek v textu, které se určitě daly zaplnit obsáhlejším výčtem vozů vhodných pro tazatele. To že na to upozorním a napíšu svůj názor mi nepřipadá jako "chytré rýpání", ale jako věcná připomínka. Možná PEPE bereš každý jiný názor, než tvůj jako rýpání, ale věř, že tomu fakt tak není. Svůj příspěvek velikosti tapety jsem už psal, zapátrej trošku v recenzích, jinak ohledně 4x4 do 100tis. do lesa z vlastní zkušenosti nemůžu doporučit nic, jezdil jsem jen dva patroly GR, Pajero a L200 Magnum a ani jedno z toho nesplňuje fin.požadavky tazatele.
Pepe, 07.12.2009 18:34
Mno, jasně, my si tu můžem psát co chcem, za rady nás nikdo neplatí - takhle jsi to myslel? Ono je to asi krapet složitější - analogie se nabízí s dotazem na prostorné, spolehlivé, levné, úsporné kombi do 100 tKč. My můžem napsat (já to třeba napsal), že tazatel je jelito, a má si přišetřit na něco pořádnýho - třeba Avensis. Redaktor musí bejt trošku diplomatičtější, ten by asi rychle doredaktoroval...
ilariodemeo, 07.12.2009 22:03
Priklanim se k Daihatsu Feroza - vynikajici vuz, presne odpovida kriteriim a subjektivne tvrdim, ze je na tom lepe se spolehlivosti nez vozy Suzuki.. to plati i o cene a dostupnosti nahradnich dilu. Lada a Aro mi k srdci neprirostly a investici do techto vozu vnimam jako velice zradnou.
Pri trose stesti lze narazit i na starsi Jeep Cherokee nebo Ford Bronco, popr. Explorer; tam bych ovsem doporucoval pouze benzinove motory a na zaklade pozadavku tazatele na spotrebu v kombinaci s LPG. Za to se ta auta odmeni rozumnejsim chovanim na vozovce.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů