Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VW Vento – finančně výhodná koupě?

Poradna
Jaromír Herna | 20.03.2009
foto: TipCars.com

Dotaz :

 

Dobrý den,

rád bych si pořídil své první vozidlo. Uvažuji o VW Vento.

Jsem student, takže je pro mě rozhodující finanční stránka, co se týká spotřeby i ceny ND. Samozřejmě rozhoduje i pořizovací cena, která by měla být kolem 70 tis.korun.

Nevím ale jaký motor si vybrat. Nechci drahé povinné ručení, ale to mám stejně smůlu, když je základní verze 1,8. Ročně najedu tak do 20 000 tis. km, spíš míň. Můžete mi prosím poradit s výběrem, napsat neduhy tohoto vozu, případně nabídnout vůz jiný?

 

Děkuji mnohokrát Šmejkal


Odpověď

Automobilka Volkswagen nabízela vždy ke svému bestselleru VW Golf jeho tříprostorovou variantu. A tak již od první i druhé generace existoval odvozený sedan Jetta, kde typicky kulatá přední světla Golfu nahradila obdélníková. S příchodem třetí generace v roce 1991 dostal sedan nové jméno Vento.


To ovšem platí pouze pro evropský trh. Na americkém trhu se i tato třetí generace dál prodávala pod původním jménem Jetta.

VW Vento tedy sdílí s Golfem technický základ a přidává k tomu velmi objemný zavazadelník. Hodnota 550 l je vskutku ohromující (předchůdce Jetta II disponovala dokonce rekordními 575 l). Relativně dobré prostorové podmínky panují i v interiéru a ač se to z hodnot rozvoru nemusí zdát, nabízí uvnitř rozhodně více místa než jeho nástupce Bora. Navíc oproti Golfu působí Vento mnohem vyspěleji jak z hlediska stylingu, tak i techniky.

Vozy Vento nabízejí precizní zpracování osvědčené techniky a bezchybnou konstrukci, takže díky tomu mohou nabídnout dobrou trvanlivost a spolehlivost. Nabídka zážehových jednotek sahala od motoru 1,6 až po šestiválec 2,8 VR6. Nejedná se o ničím výjimečné motory zejména pak v porovnání s velmi trvanlivými a úspornými vznětovými agregáty, zvláště pak s legendárním přímovstřikovým TDI.

Vento bylo během výroby postupně vylepšováno a byla rozšiřována nabídka výbavy i pohonných jednotek. V roce 1994 dostalo novou masku chladiče a hlavně se pod jeho kapotu dostal již zmíněný motor 1,9 TDI – 66 kW. Od modelového roku 1996 byla maska chladiče v barvě karoserie a zadní svítilny dostaly černé podbarvení. Nyní již i pro čtyřválce v lepších výbavách je k dispozici i airbag spolujezdce a ochranné lišty v barvě karoserie. V závěru výroby došlo o rozšíření nabídky motorů o verzi 1,9 TDI – 81 kW, sériové vybavení obsahuje ABS a některé verze i boční airbagy.

Rozhodně nejlepší volbou by byl agregát 1,9 TDI – 81 kW z posledních let výroby. Díky relativně nízké pohotovostní hmotnosti 1280 kg nabízí dynamiku téměř srovnatelnou s dnešními 100 kW dvoulitry, ovšem při spotřebě hravě uhlídatelné do pěti litrů na 100 km. Bohužel takových verzí se na našem trhu vyskytuje jen velmi málo a kdo má takový zachovalý kousek, hlídá si ho jako oko v hlavě. Ale i verze s „pouze“ 66 kW dokáže udělat velmi dobrou službu a rozhodně nebudete žádnou brzdou provozu. Navíc vám odpadá problém se zatuhlou regulací proměnné geometrie lopatek turba u silnější verze. V polovině devadesátých let se díky zajímavé cenové nabídce dostalo hodně vozů do rukou provozovatelů taxislužby. Takové vozy dnes budou mít ujeté astronomické vzdálenosti většinou v náročných městských podmínkách. Pozor si tak dejte na vozy s původní barvou „slonová kost“. Problém vyšší sazby povinného ručení lze vyřešit volbou pojišťovny, která má sazby dle výkonu a ne jako většina dle zdvihového objemu motoru.

Servisní úkony či ceny náhradních dílů nijak nevybočují z průměru a neměly by Vám přichystat žádné výrazné překvapení. Servisní interval na výměnu oleje a filtru je předepsán na 15 tis. km a interval výměny rozvodového řemene je 90 tis. km. U staršího vozu s nejasnou servisní historií je nejlépe tento úkon udělat ihned po koupi. Celá rozvodová sada Vás bude stát méně než 2 tis. Kč a vodní pumpu pořídíte lehce nad tisíc Kč. Pozor při koupi si dejte na házející řemenici alternátoru. Brzo by mohlo dojít k poškození celého motoru z důvodu protočení řemenice na klikové hřídeli. Vozům osazeným vzadu bubnovými brzdami je vyčítán jejich slábnoucí účinek. Od faceliftu v roce 1996 dostaly verze TDI dozadu kotouče a problém s vadnoucími brzdami by měl být vyřešen.

Na motor 1,9 TDI neměla konkurence té doby žádnou odpověď. Modernější agregáty se systémem Common Rail se zatím do Vašeho cenového limitu a v dobrém stavu nevejdou a tak do 70 tis. Kč budete těžko mimo koncern VW hledat podobně spolehlivý vůz s tak úsporným a živým motorem srovnatelné třídy.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 22.03.2009 13:54
Trochu bych se bál výdrže takto levných dílů, i když je jasné že do skoro 15 let starého auta bude dávat origoš rozvody jen blázen. Každopádně bych je znova vyměnil raději dřív než až v 90 000. Já jsem spolu s rozvody vždy měnil i ostatní řemeny, protože u Audi je motor podélně a je tam dost blbý přístup, tzn. spousta věcí musí jít při výměně ven (díky tomu i dražší práce, za 3 hoďky se to opravdu stihnout nedá), no a kdyby třeba rupnul drážkový nebo klíňák, muselo by se to dělat znovu. Takhle je klid. Samozřejmě k té práci je ještě třeba započítat za výměnu oleje a jiné kontrolní úkony, které se dělají zároveň.
pargi, 22.03.2009 16:59
I když s Kylie né vždy souhlasím, tak tady se stavím na její stranu, nic špatého neřekla. Asi akorát zvedla mandle pánům "das Auto", kteří nemůžou skousnout, že nějaký japonec je ve statistice lepší než němčour.
Kylie, 22.03.2009 20:31
Nesu NOVÉ zrpávy z německých testů ...
Chtěla bych na PRAVOU míru uvést některé "představy" o smyslu (a "funci") slova "prémie" (čímž zdravím nick(a) A4 .... a další ,-)
Osobně "preferuji" styl a přístup k testům britského EVO, nicméně "německé" testy VYHLEDÁVÁM, neb NIKDE jinde NEnajdete TOLIK "měření, dat a údajů" ...
Takže z "big" testu 14 hatchback(ů) nižší střední třídy:
Brzdná dráha ("prémiový" vůz) - 39, 39, 39, 76 m
Brzdná dráha ("citrón" C4) - 39, 39, 40, 77 m
Trochu jinak je to při testu m-split (nestejně přilnavý povrch) - 116 m vůči 106 m (lepší než "prémie" je tam i Kia Ceed)
VELMi zajímavé je to i s odhlučněním interiéru:
"prémie" - 65, 68 a 71 db
vůz co se v česku od 250 t. prodává - 64, 67, 70
kia ceed - 65, 68 a 71
NEčekaně zajímavé to bylo s účinností světlometů
"prémie" - solidní cekové 4. místo
francouz - 2. místo (jiný francouz PRVNí místo ,-)
pro zajímavost ETALON - 3tí (od KONCE)
Kruhová dráha (STABILITA v zatáčce):
"prémie" - 55,8 km/h
žabožroutské auto - 55,8 km/h
Nejvyšší dosažená rychlost:
"prémie" - 207 km/h
obyčejný vůz - 207 km/h
Manévr VDA (prázdný/plný vůz)
Rychlost při vjezdu "prémie" - 71/70 km/h
Rychlost při vjezdu NEprémie - 70/70 km/h
Rychlost při VÝJEZDu "prémie" - 43/47 km/h
Rychlost při VÝJEZDu "prémie" - 50/49 km/h
Musím běžet - někdy to "povídání" o AUDi dokončím ... ,-)
Pěkný den (prosím, VYSVĚTELETE mi JAK je to s tou "prémií"




TOM, 22.03.2009 21:00
Jak toto souvisí s VW Vento a nízkými náklady na provoz?
mastercar, 23.03.2009 10:13
Vždycky, když se tady někdo začne ohánět "prémiovkami" tak se začnu trochu usmívat Osobně jsem jsem viděl, jak kamarádi převážně s vozy A6 platili horentní sumy za opravy a nevěděli kudy kam. Jestli je tohle ta prémiovka, tak potom jo. Mám 7mé japonské auto a nejvíc, co jsem kupoval, bylo ložisko, nebo výfuk. Kdo má zkušenost s japonci, tak ví, že nelžu. Raději budu jezdit ve spolehlivém neprémiovém autě, než kupovat prémiové čerpadlo za 25000,- A když jsme u toho vzhledu, tak mám historku: Asi prřed 5 lety jsem měl Mitsubishi Galant r.v.99 (žralok), docela podařené auto, jak z venku, tak ze vnitř. V té době si ke mně dal na opravu kamarád seat Toledo z roku 98. Jednou jsem v něm vezl manželku a ta prohlásila, že má vnitřek jako žigulík. bylo to trochu nadnesené, ale vnitřky u venta, nebo toleda byly fakt hnusné a poznala to i ženská Když jsem pak pod auto vlezl a viděl ten poblitý motor olejem, tak byl můj dojem úplný.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů