Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VW Golf R Variant: Rodinná raketa

Nové modely
iHNED | 16.06.2015
další 3 fotky
Golf s výkonem 300 koní a pohonem všech kol je nejrychlejší kombi ve své třídě.

Volkswagen Golf Variant R nemá konkurenci. Žádná jiná automobilka totiž nenabízí tak trochu bláznivou kombinaci vozu karoserie kombi s velkým prostorem pro posádku i náklad, k tomu benzinový motor o výkonu 300 koní a ještě pohon všech kol jako přídavek. Výsledkem je auto, které je možné použít ke každodennímu ježdění i víkendovému řádění na okruhu. A přesně tam ho TipCars.com vyzkoušel - na závodní trati Ascari nedaleko španělského města Malaga.

Verze R jako taková není pro Golf novinkou. Ještě v minulé generaci ovšem využívala benzinový šestiválec. Ten se teď už do všeobecného honu za emisemi nehodí, proto si nové R musí vystačit s přeplňovaným čtyřválcem, který ovšem patří k nejsilnějším na světě. Má totiž k dispozici maximum točivého momentu 380 Nm od 1800 otáček za minutu, přičemž volně přejde v maximální výkon na hranici 5500 otáček. Tím pádem je příděl síly zcela hladký a bez přerušení. Standardem je automatická dvouspojková převodovka DSG se šesti stupni.

Přenášet takovou sílu pouze na přední kola by nebylo snadné a ani efektivní. Proto pomáhá pohon všech kol 4Motion řešený mezinápravovou spojkou Haldex. Na přední nápravě je pak umístěna elektronická uzávěra diferenciálu XDS+, která významně pomáhá v zatáčkách. V případě nutnosti přibrzďuje rychleji se protáčející kolo na přední nápravě, a tím pomáhá v oblouku zatáčky. Snaží se tím také simulovat funkci opravdového diferenciálu. Další nutností pro sportovní jízdu je u Golfu R ještě snížený podvozek na světlou výšku 126 mm, který zároveň prošel patřičnými úpravami a je znatelně tužší než u klasického Golfu.

Španělský okruh Ascari je poměrně náročná trať plná zajímavých technických pasáží, klopených zatáček a nápadných klesání i stoupání. Golf R Variant hned na startu předvedl prudké zrychlení, když dokázal pokořit stokilometrovou hranici za 5,1 sekundy. Zrychlení pod plným plynem doprovází sportovní zvuková kulisa, kterou pro řidiče i okolí vytváří čtveřice velkých výfuků na zádi. Posádka uvnitř navíc dostane větší dávku zvuku díky jeho zesílení přes reproduktory, které naštěstí nezní příliš uměle. Praktická verze Variant je pro Golf R absolutní novinkou, dosud jezdil jen jako hatchback, proto jsme se vrhali do prvních zatáček s určitou skepsí. Bude kombi fungovat stejně dobře jako kratší model s méně nafouknutou karoserií?

Ukázalo se, že ano. Karoserie totiž přichází s ideálním rozložením hmotnosti mezi obě nápravy. K tomu se přidává ještě přesné řízení. Pohon všech kol rozděluje točivý moment mezi jednotlivé nápravy podle situace. Golf R Variant je zkrátka velmi dobře propočítaný vůz. Je až neuvěřitelné, v jaké rychlosti se dá vyrazit z oblouku zatáčky, aniž by auto vyletělo mimo asfalt. Golf je na okruhu skvělým strojem na hledání čisté stopy. Jedinou slabinou jsou brzdy, které se zdály být po několika náročných kolech vadnoucí. Bylo tak zapotřebí brzdit před zatáčkou dříve.

Ačkoli se ale Golf R Variant předvedl v Ascari v dobrém světle, rozhodně není primárně určen jen na závodní dráhy. Svého majitele bude těšit hlavně na běžné silnici. Díky prostorné kabině, která snadno pojme čtyři dospělé cestující, se dá využít i na rodinné cestování. Například kufr má kapacitu 605 litrů, což je jen o zanedbatelných pět litrů méně, než má jeho koncernový sourozenec Škoda Octavia Combi. Ten se ale v tak silném provedení nenabízí.

Písmeno R také přichází s bohatou výbavou a celou řadou stylových doplňků. Nadšenému řidiči se budou líbit sportovní nárazníky, přítlačné křídlo na zádi nebo rozšířené prahy. Uvnitř pak čekají sportovní sedačky s vysokými boky pro lepší držení v zatáčkách, speciální volant a vpravdě luxusní výbava. Příplatků je tak méně než obvykle. Jde třeba o kůži, střešní okno nebo ještě stylovější kola. Není divu, základní Golf R Variant totiž vyjde na nemalých 1 049 900 korun. Vzhledem k tomu, že jde o ojedinělý vůz na automobilovém trhu, si ale tuhle částku zaslouží.


Tabulka technických parametrů

Volkswagen Golf R Variant
Motor: zážehový přeplňovaný čtyřválec
Objem: 1984 ccm
Výkon: 221 kW (300 k)
Toč. moment: 380 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 5,1 s
Max. rychlost: 250 km/h
Komb. spotřeba: 7,0 l / 100 km
Rozměry: 4596 x 1799 x 1467 mm
Cena: 1 049 900 korun včetně DPH

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
kristian2, 16.06.2015 11:56
no prostě prakticke lidove autičko a jenom za mega
Czech_Key1, 16.06.2015 13:11
tak nevim z jakeho pramene cerpal autor clanku rozmery auta, ale z ofiko brozury (http://www.volkswagen.cz/modely/golf_variant/ceniky_a_data/rozmery) jsou rozmery auta 4596x1799x1467
, 17.06.2015 15:51
Rozměry vozu byly opravdu uvedeny chybně, díky za upozornění.
zeneva, 19.06.2015 09:45
To by mne zajímalo. 300 konovy kombi je dost exot Za ty peníze bych raději imprezu nebo foresteraXT...
driver111, 19.06.2015 11:03


No v tom může být háček. Třeba kamarád měl Outbacka 2010 a přemýšlel, že to vymění za Imprezu WRX STi, Jenže - jezdí i dlouhé štreky a sti zrovna na to vhodné není. Tak si právě vzal Rko(krátké), které má stavitelný podvozek, což je pro něj idální a může i dlouhé štreky v pohodě. když chce blbnout, přenastaví mapy, podvozek a jede blbnout, proto se třeba on rozhdl takhle a vyhovuje mu to a je zarytý subarista.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů