Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VW Golf 6. generace z roku 2010 jako ojetina: motorizace, výbavy (1.díl)

Odborné recenze
Luděk Kortus | 18.06.2014
dalších 34 fotek
Šestá generace golfu byla uvedena na český trh v roce 2008 a výroba byla ukončena v roce 2013. Od svého předchůdce golfu páté generace se vzhledem příliš nelišil, ale přinesl na palubu nové technologie z vyšších tříd a nové přeplňované motory.

Pohled zvenku

Jak už jsme psali, golf letos slaví 40. narozeniny. Dodnes bylo prodáno více než 30 miliónů exemplářů. Když si pořizujete golf jakékoli generace, kupujete si vlastně nejúspěšnější evropský vůz všech dob. Prodej golfu sedmé generace se zatím úspěšně rozjíždí, ojetin není mnoho a ceny jsou nahoře. Golf šesté generace je tedy nyní optimální volbou, pokud hledáte co nejvíc hodnoty za méně peněz. Vypadá stále aktuálně. Na jeho vzhledu se již podílel současný designér značky de Silva. Od něj pochází horizontálně členěná mřížka chladiče, která je charakteristická pro nejnovější modelovou řadu. Na golfu 6 se začaly uplatňovat náznaky designu přesně definových linií a hran, který je plně rozvinutý v posledních generacích modelů Volkswagen.

Pohled zevnitř

Také v interiéru je vidět snaha o zachování kontinuity předchozích generací. Výrobce prohlašuje, že nechce golf měnit skokově, ale jakousi pozvolnou evolucí mezi generacemi. Vytěžíte z toho výhodu, že auto z roku 2010 je vlastně hodně podobné aktuálnímu modelu a nestárne morálně tak rychle jako auta značek, které mezigeneračně radikálně mění design. V golfu šesté generace se objevily ve své době a ve své třídě ojedinělé technologie. K nim patřila automatická kontrola vzdálenosti ACC, adaptivní podvozek DCC nebo automatický parkovací asistent. Objevilo se v něm také nové ovládání automatické klimatizace Climatronic po půl stupních tak, jak je známe dnes. Šestkový golf se také oproti pětkovému výrazně ztišil. V čelním skle je neviditelná tlumicí vrstva. Na vysoké úrovni je také izolace mezi motorem a kabinou.

Dostupné motorizace

Golf 6 je první golf, ve kterém můžete najít převodovku DSG. Podle velikosti točivého momentu šestistupňovou nebo sedmistupňovou. Pod kapotami naleznete následující benzínové motory:

1.4 59 kW – atmosférický benzínový čtyřválec, velmi spolehlivý, osvědčený z více než miliónu vozů koncernu, dodávaný s pětistupňovou mechanickou převodovkou.
1.6 75 kW – atmosférický benzínový čtyřválec, v základu s pětistupňovou mechanickou převodovkou, lze na něj narazit i s převodovkou DSG nebo s LPG.
1.2 TSI 63 kW a 77 kW – turbodmychadlem přeplňovaný benzínový čtyřválec. Slabší verze s pětistupňovým manuálem, silnější se šestistupňovým a obě také s DSG.
1.4 TSI 90 kW – turbodmychadlem přeplňovaný benzínový čtyřválec spojený buď se šestistupňovou mechanickou, nebo sedmistupňovou automatickou DSG.
1.4 TSI 118 kW – silnější varianta s dvoustupňovým přeplňováním. V nižších otáčkách se připojuje mechanický kompresor, ve vyšších turbodmychadlo. Převodovky: šestistupňová mechanická nebo sedmistupňová DSG. Nejvíce zastoupeným benzínovým motorem je 1.4 59 kW. Statečně mu šlape na paty 1.2 TSI 77 kW.

Golf 6 přešel kompletně u naftových motorů na systém vstřikování Common-Rail, čímž došlo k výraznému ztišení. Jedná se o šestnáctiventilové čtyřválce přeplňované turbodmychadlem a vybavené filtrem pevných částic:

1.6 TDI 66 kW a 77 kW, dále 2.0 TDI o výkonech 81 kW, 103 kW a 125 kW. Jednašestky mají pětistupňový manuál nebo sedmistupňovou DSG. Dvoulitry šestistupňový manuál nebo šestistupňové DSG. Nejvíce zastoupeným naftovým motorem je 1.6 TDI 77 kW, nejméně 125 kW.

Dostupné výbavy

Šestku golfa naleznete ve dvou výbavách, Trendline a Highline, které se liší především koly, potahovou látkou a tvarem sedaček. Už od první výbavy Trendline má golf poloautomatickou klimatizaci, centrál, elektrická okna a zrcátka. V Highline se bude díky sportovnějším sedačkám lépe sedět na delších cestách. Ve výbavě je navíc tempomat, multifunkční volant. Většina golfů v bazarech je ve výbavě Trendline se základními sedačkami. Takzvaně základní sedačky mají sice na pohled jednoduchý střih, ale fungují bezvadně. K zajímavým příplatkům patří například couvací kamery s možností pohledu z ptačí perspektivy a panoramatické střešní okno. Ojetých golfů je v nabídce hodně, takže při troše trpělivosti si můžete prostřednictvím rozšířeného vyhledávání vybírat i konkrétní položky výbavy.

Pohled na trh

Golf šesté generace nám k testu zapůjčili v Autocentru AUTO ESA. Zeptali jsme se ředitele prodeje Tomáše Lipky, jak u nich šel prodej vozů golf všech generací za loňský rok: "255 golfů, z toho 158 hatchbacků a 97 combi. Z toho pak 125 naftových agregátů, 127 benzínových agregátů, 3x pohon LPG," uvádí Lipka. Podobné poměry na trhu ukazují statistiky z našich stránek tipcars.com. Aktuálně na nich naleznete 263 inzerátů na golfy šesté generace, z toho 125 hatchbacků, 133 kombíků, 2 kabriolety a 23 vozů golf plus. Co se týká paliva, naleznete 109 benzínových golfů, 154 naftových a 5 na LPG. Vyplývá z toho, že ať koupíte kombi, nebo hatch, naftu nebo benzín, budete mít šance na následný prodej zhruba stejně vysoké.

Příště

Ve druhé části testu (7. 7. 2014) se budeme věnovat konkrétnímu vozu: Volkswagen Golf, rok výroby 2010, motor 1.4 59 kW, najeto 79 000 km, ve výbavě Trendline s automatickou klimatizací za 239.000 Kč.


Tip: 10 nejspolehlivějších motorů dle TipCars.com - e-book pro vás!

Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 16x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 18.06.2014 09:36
Golf 5 byl oproti Golfu 4 krokem vpřed podvozkem, prostorností, poměrem cena/výbava, ale kvalita šla dolů. Zvlášť dnes, kdy je prvním golfům 5 i 10 let, a srovnají se s ještě staršími 4kami, tak 5tky jsou často orezlé s vybledlým lakem a ošoupaným interiérem. Golf 6 je sice jen modernizací G5, ale výraznou a znatelnou. Hlavně kvalitativně to už je zase Das Golf. Bohužel se přestal dělat s 1,9 TDI, takže jednoznačně doporučitelný diesel chybí. Z benzínu jen slabé 1,4 a 1,6 a pak až 2,0 TSI. Menší Golfu sedí, ale jsou sázkou do loterie. Nicméně od mod. roku 2012 jsem o problémech s nimi neslyšel. S G7 jsem jel zatím jen párkrát, s 1,2 TSI 63 kW a 1,6 TDI. G6 na mě, hlavně uvnitř, působí bytelnějším dojmem. U G7 mi vadí el. ruční brzda (to ale i u jiných aut) a dotykový displej, který když neslouží i pro navigaci, není moc praktický, prostě už nejde intuitivně přepínat čudlíky, ale řidič se na něj musí dívat aby viděl co přepíná. Chválím nové TSI, je absolutně tiché a úsporné (úplně v pohodě i pod 6 litrů) a pro jízdu ve dvou stačí i 63 kW verze. Naopak 1,6 TDI je na prd a ani z finančního hlediska mi nedává smysl. Duní, nejede a spotřeba je 5,5 - 6, takže na úrovni 1,2 TSI. Navíc později hrozí problémy se vstřiky, DPF, studenými starty...
haller, 10.07.2014 12:41
Sehnat hezkého Golfai je na našem trhu opravdu o nervy. Málem jsme koupil doslova vrak a to se v autech i trochu vyznám. Známý co tma byl se mnou měl podezření a tak jsme využili služeb profesionálů z firmy Kontrola vozu a co nezjistili? Vůz stočený o více než 150 000 km a po těžké havárii, jenž může zanechat důsledky na plynulý chod do budoucna..Prodejce se tvářil jak kdyby nic a pak přiznal, že bouráno bylo, ale o stočení prý nic neví.. Lidi, neblázněte..nekupujte ty vraky!!! Nechte si poradit..nám pomohli zde www.kontrolavozu.cz a to i s výběrem jiného vozidla, který nám po prohlídce přivezli až domů. Naprostá spokojenost
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů