Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VW Caddy - dokáže být pracovním a rodinným vozem v jednom?

Poradna
Blaháček Marek | 20.08.2013
foto: Slavomír Stýblo
Zájemce hledá spolehlivý automobil, který zvládne hrubší zacházení a zároveň splní úlohu rodinného vozu. Splní tyto požadavky VW Caddy s dieselovým motorem?

DOTAZ: Dobrý den. Hledám pro sebe (jsem zedník) nějaký vhodný automobil, kterému se nic nestane, když do něj naložím pár pytlů cementu a další pracovní náčiní, a zároveň doveze moji čtyřčlennou rodinu při slušné spotřebě jednou za rok k moři. A také je důležité, abych se na něj mohl spolehnout. Několik lidí mi nezávisle na sobě doporučilo Volkswagen Caddy s motorem 1.9 TDI. Je to dobrá volba?
Zdraví Martin D.


ODPOVĚĎ: Vážený pane Martine, myslím si, že jste si jako pracovní náčiní vybral velmi dobře (respektive Vám dobře poradili Vaši známí). Volkswagen Caddy s turbodieselem 1.9 TDI, který se nabízel ve dvou výkonových verzích 55 nebo 77 kW, je ideální volbou pro řemeslníky, jako jste Vy. Jeho předností je velká variabilita interiéru, kdy zadní sedačky lze sklopit nebo zcela vyjmout. Pokud by Vám nestačil vnitřní prostor standardní verze, poohlédněte se po variantě Maxi, jež je téměř o půl metru delší (rozvor náprav je u ní rovné 3 metry).
Co Vás asi potěší, je fakt, že základní verze uveze přes 700 kilo nákladu (sedmimístné provedení s převodovkou DSG a plnou výbavou ale jen něco přes 470 kg), vděčí za to zadní tuhé nápravě odpružené listovými pery.
Technika použitá v Caddy je prakticky shodná se Škodou Octavií nebo VW Golf. Mám na mysli zejména přední nápravu, pohonné jednotky a převodovku. Legendární devatenáctistovka TDI-PD je i zde velmi spolehlivá a ve výkonové verzi 77 kW představuje podle mého názoru nejlepší motorizaci. Automobil trochu brzdí pouze pětistupňová převodovka, jejíž rychlostní stupně jsou navíc velmi krátké. Pokud vůz nebudete příliš zatěžovat, doporučil bych Vám spíše šestistupňovou dvouspojkovou převodovku DSG, která zejména při jízdě na dálnici snižuje otáčky motoru a tím i spotřebu a hluk.

Aby Vám Caddy spolehlivě sloužil, dopřejte mu nejpozději každých 15 tis. km nový motorový olej, nejlépe přímo doporučovaný koncernem Volkswagen (důležité je, aby obsahoval aditiva chránící vačkovou hřídel, kombinace dlouhých servisních intervalů a nesprávného oleje totiž vede k opotřebení vaček a vydírání zdvihátek ventilů). Pokud auto se studeným motorem nastartuje bez problému, ale teplé s velkými problémy nebo vůbec ne, může za to opotřebený startér (studený motor automaticky žhaví a k jeho rozběhnutí stačí jen několik otočení, kdežto u teplého motoru se žhavení neaktivuje, tudíž teplo potřebné ke vznícení nafty musí vzniknout kompresním zdvihem a pokud není zdvih dostatečně rychlý, nevytvoří se ani dostatek tepla; někdy ani není co zapalovat, jelikož řídicí jednotka spustí vstřikování paliva až od určitého počtu otáček motoru). Zpozorněte také, pokud Vám začne přibývat olej v motoru. Pravděpodobně se totiž vyviklal některý ze vstřikovačů nebo uniká nafta z přívodního potrubí k nim a ředí olejovou náplň. To může po čase způsobit jeho těžké poškození.
Z náhradních dílů, s jejichž dostupností není žádný problém, budete nejčastěji potřebovat nějaký ten čep a silentblok na podvozku, přední brzdové destičky (cca 2.000 Kč) a přední tlumiče (necelých 6 tis. Kč oba) - vše originální díly.

Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů