Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vrchol luxusu? Projeli jsme kabriolet Rolls-Royce

Nové modely
iHNED | 14.08.2012
foto: www.rolls-roycemotorcars.com
Všechny vozy, které nesly a nesou na přídi sošku zvanou Spirit of Ecstasy, spojuje nefalšovaná majestátnost. A je to i případ kabrioletu, jehož název se čte jako jméno člena královské rodiny: Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé Series II.

Na fotografiích budí Rolls-Royce iluzi, že má poměrně běžné rozměry. Jde ale jen o klam, protože ve skutečnosti měří na délku přes 5,6 metru a vysoký je téměř 1,6 metru. Respekt budí obrovská čelní maska s mohutným mřížováním. Navazuje na ni kapota, která není lakovaná. Jde o pečlivě leštěnou nerezovou ocel. Když se to vše kombinuje s výraznou barvou Mazarine blue, o pozornost okolí je postaráno. Nestačí? Je tu ještě zvláštní úprava sošky Spirit of Ecstasy. Je vyrobena ze speciálního skla a při nastartování se na okamžik rozsvítí. Pokud je auto zamknuté a někdo se sošky dotkne, hbitý mechanismus ji okamžitě stáhne do útrob přídě. Ekonom testoval verzi Series II, tedy zbrusu nový model, který by se měl k prvním zákazníkům dostat až během podzimu. Lehkou úpravou ale prošla jen světla a došlo k výměně převodovky. Laik nic nepozná. Kabriolet Rolls-Royce je převtělením luxusní jachty na silnice. Péče o kvalitní materiály a detail je až neuvěřitelná. Stahovací střecha je tvořena pěti vrstvami pečlivě vybírané látky, její vnitřní část pak kryje kašmír. Místo, pod které se sklápí, zase zdobí skutečné palubní dřevo v kombinované úpravě matného a lesklého lakování. Vnitřek vozu zdobí leštěné dřevo v hnědém odstínu spojené se světlou kůží a chromem. To vše završují koberečky, které jsou v tomto případě v plážové úpravě. Vybrat si ale lze z nepřeberné škály materiálů i barev. Každý Drophead je přesně šitý na míru zákazníkovi. Stejně tak jako další doplňky, třeba v podobě saténem vystlaného kufru nebo chladničky se sklenicemi na šampaňské, které se mimochodem vyrábějí v Česku.

Rolls-Royce se snažil, aby interiér vozu působil co nejstylověji. Zároveň ale musí jít s dobou, co se moderních technologií týče. Jenže desítky tlačítek by působily na deskách leštěného dřeva jaksi nepatřičně. Proto jich je co nejvíce poschovávaných. Tak například ovladače sedaček jsou umístěné v jedné z přihrádek loketní opěrky. Znamená to, že pokud s nimi zákazník chce hýbat, musí odklopit kryt, vybrat funkci (podsedák, opěradlo, hlavovou opěrku) a hýbat chromovou páčkou. Možná to trvá déle než u běžného auta, ale majitel Rolls-Royce přece nikam nespěchá. Díky faktu, že luxusní auto patří pod křídla BMW, má Drophead moderní navigaci, možnost připojit do audiosystému MP3 přehrávač nebo iPhone. Nechybí ani poměrně potřebná parkovací kamera nebo další dvě kamery skryté v předním nárazníku. To aby bylo vidět, když řidič vyjíždí z garáže na rušnou silnici. Navigace, skrytá v zásuvce, ale není jedinou zajímavostí, kterou kabina vozu skrývá. Netradičně řešené jsou i dveře. Otevírají se protisměrně, jak bylo zvykem hlavně u předválečných vozů. Vystupování tak působí elegantněji než u obyčejného vozu. Po usednutí za volant by se ale řidič musel daleko natahovat, aby těžké dveře zavřel. Místo neurozeného pohybu může posunout tlačítko, které za něho dveře zavře. Pokud prší, je ve dveřích skrytý luxusní deštník. Jeho přihrádka je navíc vyhřívaná, aby se případně usušil. Každé sedadlo ve voze má vlastní zapalovač a popelník.

Aby se vůz vážící prázdný přes 2,6 tuny uvedl bez větších problémů do pohybu, sídlí pod jeho přídí vidlicový dvanáctiválec. Benzinový atmosférický motor má objem 6,75 litru a výkon 460 koní. Není tu ale kvůli závodění, to by se s image Rolls-Royce neskloubilo. Je tu hlavně kvůli svému obrovskému točivému momentu s hodnotou 720 Nm, který se postará o hladký rozjezd z místa. Zátah bez kompromisů, totální odhlučnění a to nejjemnější přeřazení dodává dovnitř pocit, jako by auto poháněl spíše elektromotor. Rozjezd je hladký, elegantní, ale zároveň silný. Auto překoná stovku za pouhých 5,6 sekundy a omezovač ho musí zastavit na 240 km/h. Vzduchový podvozek Dropheadu je nastaven tak měkce, že se auto přes nerovnosti vznáší jako mahárádžův létající koberec. Jen ladně sviští, a řidič nemá šanci pocítit, že se v asfaltu objevil nějaký nepatřičný kaz. Ačkoli jsou tradičně poháněna zadní kola, nečekejte, že svůj klenot pošlete do zatáčky jako Niki Lauda. Vysoká hmotnost vozu, měkkost podvozku a volant velikosti lodního kormidla (včetně stejné reakční doby) tomu přímo zabrání. Možnost stáhnout střechu a nechat se čechrat čerstvým vánkem je pak už dalším bonusem, který posádka kabrioletu ocení právě při klidné jízdě. Určena je hlavně pro trochu větší exhibicionisty než ty, kteří si kupují původní limuzínu Phantom.

Tabulka technických parametrů Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé Series II

Motor: zážehový dvanáctiválec
Objem:6750 ccm
Výkon:338 kW (460 k)
Toč. moment:720 Nm
Zrychlení 0-100 km/h:5,8 s
Max. rychlost:240 km/h
Komb. spotřeba:14,8 l/100 km
Emise CO2:347 g/km
Rozměry:5612 x 1987 x 1566 mm
Rozvor náprav:3320 mm
Kufr:315 l
Cena:okolo 12 000 000 Kč (dle individuální výbavy)

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 14.08.2012 11:52
RR má svůj šarm a i na nový design jsem si zvykl, ale mé vysněné anglické auto (pokud se to ještě dá tak obyčejně nazvat) je a bude Bentley Brooklands. Nikdy nezapomenu na test v Top Gearu, kdy ho Clarkson drtil na okruhu. Má ještě motor původní konstrukce s lokomotivovým krouťákem a ten zvuk! No a charisma barokního designu a detailně zpracovaného interiéru, k tomu není co dodat! Vyhrát ve Sportce, tak kašlu na veškerá Lamba, Ferrari a Porsche (no, Porsche možná ne ;o) ) a jedu si do SRN pro Brooklands. Samozřejmě v černé a pak rovnou hurá přes Alpy směr Cote d´Azur ;o)
Thomassino, 16.08.2012 10:20
Tak tomuhle naprosto rozumím.... Cote d Azur jsem před deseti lety projížděl v 911 ze sedmdesátých let, úžasný zážitek. Akorát bych si sebral nikoliv Brooklands, ale nový Mulsanne. Je to už jiný level.....
MolldaFB, 19.08.2012 18:05
a co flying spare, ten si myslím, že je i hezčí než mulsanne. :)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů