Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo chystá tříválec plnící normu Euro 7

Aktuality
Karel Směšný | 18.12.2014
Švédská automobilka se rozhodla vzít downsizing velmi vážně. Po čtyřválcích Drive-E plánuje na stejné lince vyrábět i motory o jeden válec chudší.

Volvo už nyní nahrazuje své pěti, šesti a osmiválce pohonnými jednotkami se čtyřmi válci, přeplňované turbodmychadlem. Přeplňované motory zažívají v době silného tlaku na snižování emisí velký boom. Jestliže dříve se turbodmychadla používala zejména u dieselů a benzínovým agregátům povětšinou zůstávalo atmosférické plnění, v budoucnu bude asi velká vzácnost narazit například na benzínový dvoulitr, kterému vzduch do válců netlačí kompresor (ať už mechanický, nebo turbodmychadlo).

Přeplňování má sice pozitivní vliv na dynamické parametry motoru a spotřebu paliva, „otupuje“ ale také jeho reakce na sešlápnutí plynové pedálu. Jak se zdá, Volvo plánuje jít podobnou cestou jako Audi se svým třílitrovým dieselem s označením e-boost.

Švédká automobilka již dříve představila čtyřválec Drive-E. Nový dvoulitr má být schopen s dvojicí turbodmychadel a jednoho elektrického dmychadla podávat výkon až 450 koní, v sání mají kompresory vytvořit přetlak až 2,5 baru. Elektrická turbína má, stejně jako u audi, za úkol zejména odstranit tzv. turboefekt, tedy prodlevu mezi sešlápnutím plynového pedálu a následným „zatáhnutím“ motoru.

Aktuálně inženýři Volva pracují na benzínovém tříválci s turbodmychadlem, který bude k dispozici v několika výkonových verzích a má splňovat limity stanovené emisní normou Euro 7.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
BMW528i, 18.12.2014 12:26
Pořád ačkoliv asi marně čekám na zprávu že nějaká automobilka jde proti produ a začíná vyrábět auta s atmo benzínovými šesti a osmiválci.
Sup107kW, 18.12.2014 12:56
Jediný kdo je proti proudu na evropském trhu, tak je Mazda.
Dost ji fandím viz nová Mazda 6 s 2.0 benzínem. Díky hmotnosti cca 1310kg a vyladěnému dvoulitru je podle dlouhodobých testů schopná jezdit do 8litrů reálného provozu.
Okreskové courání mezi 6-7l/100km.
Ano není to 4,5-6l/100km jako u TSi, ale žádné fatální závady se !zatím! neprojevily.
Koloss, 18.12.2014 16:27


Ono těch 4,5-6 u těch TSI je celkem iluze. Při stejné dynamice bych mezi tou Mazdou 6 a stejně velkým autem s TSI nečekal skoro žádný rozdíl.
Koloss, 18.12.2014 16:30
A chybí už jen věta, že ten tříválec plánují pro pohon nové XC90.

Nakonec přijde doba, kdy i ten čtyřválec bude vypadat jako rozmařilost.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů