Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo C70

Nové modely
TZS | 21.02.2006
dalších 16 fotek
foto: www.media.volvocars.com
Nové Volvo C70 jsme vyzkoušeli v poušti Spojených arabských emirátů. Na kabriolet se však nejvíc těší automobiloví fanoušci ve Spojených státech, Německu a Velké Británii. Zájem o něj určitě bude i v Česku.

Nové Volvo C70 jsme vyzkoušeli v poušti Spojených arabských emirátů. Na kabriolet se však nejvíc těší automobiloví fanoušci ve Spojených státech, Německu a Velké Británii. Zájem o něj určitě bude i v Česku.

Měli jsme na vybranou. Novinka, která se v Česku začne prodávat přesně za dva týdny, je kabriolet a zároveň kupé s ocelovou třídílnou střechou. Mohli jsme tedy jet buď s otevřenou střechou, nebo kdykoliv zastavit a zmáčknout příslušný knoflík. To se pak přesně za třicet vteřin střecha zatáhla a klimatizace vůz rychle vychladila.
Novinářům, kteří se minulý týden zúčastnili prezentace nového Volva C70, to ovšem nedalo. Přestože jsme všichni při odjezdu z města Dubaj věděli, že nás čeká žhavá poušť, zatáhli jsme střechy do kufrů.
Ti zkušenější si ráno pro jistotu pustili na nohy topení, což je známá finta kabrioletářů. Ačkoliv už bylo pětadvacet stupňů, při rychlejší jízdě je v kabrioletu o poznání chladněji než venku. Zima byla zprvu především těm, kteří hned vyzkoušeli, co dvousetdvacetikoňový pětiválec s obsahem 2,5 litru dokáže. (C70 se bude dodávat i s motory o obsahu 2,4 litru a výkony 140 a 170 koní.) Na perfektní šestiproudové dálnici hned za Dubají ručička tachometru některým ukázala rovných dvě stě.
Pak ale honem ubrali. Kdo totiž jede v Emirátech nad povolenou stotřicítku, hodně riskuje. Toleruje se tu ještě sto čtyřicet, ale pak už stačí o jeden kilometr víc a provinilec tvrdě platí. V přepočtu minimálně 1200 korun, častěji ale násobky téhle částky.
A pozor - tresty za neukázněnou jízdu jsou nepříjemné i pro toho, kdo má tučnou peněženku. Když řidič přejede křižovatku na červenou, zaplatí v přepočtu deset tisíc korun a navíc jde na tři dny do vězení! A je-li cizincem, následuje okamžitá deportace.

Velbloudi mají přednost
Dálnice z města Dubaje na jihovýchod sice ještě není na mapě, zato hodně vypovídá o budoucnosti celého emirátu. Po jejím hladkém povrchu jsme doslova pluli. Máte-li silný a pohodlný kabriolet v kombinaci s rovným asfaltem, tak si vychutnáte každý kilometr jízdy. Nová dálnice vede pouští, kde civilizaci - kromě všudypřítomných stožárů elektrického osvětlení - potkáte tak jednou za třicet kilometrů.
Co uvidíte? Obvykle dva tři domy, přičemž jedním z nich je nejčastěji malá mešita. O třicet kilometrů dál je to banka a ještě dál veřejná knihovna.
Moderní oázy jsou základem pro rozvoj emirátu, protože se kolem nich budou stavět další domy a vzniknou tak nová města. Emirát Dubaj má smělé plány - v roce 2010 chce přilákat 15 miliónů návštěvníků a v roce 2015 už 40 miliónů.
Je otázkou, zda tu i poté bude všude tolik velbloudů, zda je civilizace nezažene dál do pouště. Z našeho setkání s velbloudem moc dobře víme, že Volvo C70 skvěle brzdí. Zjistíte to ve chvíli, kdy velblouda spatříte na kraji dálnice. Jelikož netušíte, jestli si najednou nevzpomene přejít na druhou stranu, nezbývá než šlápnout na brzdu.

TIP: Volvo C70: vlna jménem coupé cabrio zasáhla i skandivávii!

Dubajské hory se zazelenají

Spojené arabské emiráty nemají ropu navždy, její zásoby odhadují na padesát let. Investují proto do infrastruktury, stavějí silnice a další oázy plné luxusu. Když dálnici po sto kilometrech vystřídala dvouproudá silnice mířící z pouště do hor, zastavili jsme u hotelu Hatta Fort. Třicetistupňovým vedrem rozžhavený kabriolet jsme zaparkovali ve stínu palem a šli si prohlédnout venkovní bazén, přepychovou restauraci a apartmány určené těm, kdo tu chtějí trávit dovolenou. Co je to za turisty? Rozhodně ne ti, kteří mají rádi aktivní dovolenou. Od června do srpna tu během dne bývá přes padesát stupňů.
Ostré serpentiny jsme zažili ve stoupání za městem Al Ain. Uklidňovalo nás, že nové Volvo C70 má ve dveřích unikátní airbagy, které při havárii vystřelí směrem nahoru a ochrání tak posádku jakousi záclonou z boku. Dojde-li na nejhorší a auto se převrací, vystřelí za opěrkami hlav na zadních sedadlech ochranné rámy. My se ale v serpentinách raději drželi "při zdi".
Okolní poušti dominují vysoké hory. Jednou mají být zelené. To díky plánu zdejšího člena mocné rodiny Maktoumů. Proto je teď na jejich úpatí zavlažují. A trávník se už skutečně pomalu šplhá vzhůru. Zeleň uprostřed pouště působí nanejvýš exoticky.
Ve Spojených arabských emirátech z údivu jen tak nevyjdete. Když jsme se došplhali nahoru k pětihvězdičkovému hotelu Jebel Hafeet Mercure, viděli jsme poněkud nezvyklé odpaliště pro golfisty. Co na něm bylo zvláštního? To, co snad nikde jinde na světě nemají: míčky z něj golfisté odpalují rovnou do rokle a tím se s nimi navždy loučí. Co odpal, to jeden ztracený míček.

Dostane se na všechny?
Při cestě zpět na severozápad do města Dubaj jsme opět najeli na dálnici. S vidinou další stovky kilometrů dálniční jízdy jsem raději zatáhli kovovou třídílnou střechu. Jízda v uzavřeném kupé se sice stala méně exotickou, ale klidnější a komfortnější. Automatická klimatizace během pár minut změnila interiér v příjemné místo k žití. Teprve teď jsme opravdu ocenili promyšlený audiosystém Dynamidio Premium Sound System, který automaticky zesiluje zvuk když zrychlujete, nebo sundáte střechu a naopak. Když jsme poslouchali cédéčko, které namixoval přední švédský dýdžej speciálně pro Volvo C70, připadali jsme si skoro jako v nebi. Anebo jako na zemi? Pro bohaté Araby, kteří se narodili v Dubaji a ropa jim dopřává pocit, že nic není nemožné, v tom není tak velký rozdíl.
Mariella J. Delgadová, ředitelka českého zastoupení Volvo Auto, nás ovšem dostala do reality. Podle jejích slov je o nové C70 ve světě takový zájem, že se možná jen stěží ihned podaří uspokojit všechny české zájemce.

Volvo C70 T5

Motor pětiválcový přeplňovaný benzínový, obsah 2,5 litru
Výkon 162 kW/220k při 6000 ot./min.
Nejvyšší rychlost 240 km/ hod (s automatickou převodovkou 235 km/hod)
Zrychlení 0-100 km/hod 7,6 s (s automatickou převodovkou 8,0 s)
Kombinovaná spotřeba 

9,1 l/100 km (s automatickou převodovkou 9,8 l/100 km)

 
Převodovka šestistupňová manuální, nebo pětistupňová automatická
Cena u modelu C70 s motorem 2,4 začíná od 1 099 000 Kč, s motorem D5 od 1 429 000 Kč

Kabriolety i v zasněžených Alpách
Aut s otevřenou střechou si užívají řidiči především v zemích, kde se výrazně střídají roční období. Naopak v zemích s celoročně teplým klimatem mají úspěch spíš automobily s uzavřenou střechou.
Největším trhem pro nové Volvo C70 jsou Spojené státy, míří tam polovina produkce. Dalšími významnými trhy pro kabriolety jsou Velká Británie a Německo, přičemž se předpokládá, že v těchto třech zemích se dohromady prodají tři čtvrtiny všech vozů C70.
Moderní kabriolety už nemají tradiční plátěnou, ale pevnou skládací střechu, a tak se v zimě dají velmi dobře vytopit. Řidič proto nepocítí od běžného auta žádný rozdíl. Kabriolet je stylovou či srdeční záležitostí. Například ve švýcarských Alpách potkáte už v březnu při teplotách těsně pod nulou otevřená auta, v nichž si řidiči v čepicích a rukavicích užívají první "teplejší" dny.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
vectra, 13.12.2006 08:58
Hezké, jen jsem chtěl podotknout, že myšlenka automaticky zesilujícího autorádia, není zas tak úplně nová, jak by se zdálo. Předpokládám, že nejsem sám, kdo tuto vymoženost má v autě. V mém případě 8 let stará Vectra B. Nechlubím se, jen konstatuji
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů