Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen T6 – jak jezdí?

Testy
Antonín Imlauf | 13.07.2015
dalších 8 fotek
foto: autor
Minulý týden jsem si mohl jako jeden z prvních českých novinářů krátce vyzkoušet novou „té šestku“. Jaký je Transporter a Multivan nové generace, který dorazí do showroomů až začátkem září?


Generation SIX - tuhle výbavu poznáte už z dálky díky velkým osmnáctipalcovým kolám v retro designu a dvoubarevné karoserii v několika možných kombinacích.
Generace T6 má spoustu novinek, avšak ty stojí na základech současné dosluhující T5. Změnil se samozřejmě vzhled přední i zadní části, tak jak si to doba žádá. Uvnitř je zcela nová středová konzola, která se liší v závislosti na modelu. V osobních variantách zde najdeme např. dva držáky nápojů, případně za příplatek nechybí ani přihrádka pro multimediální přístroje včetně rozhraní pro mobilní telefon nebo přihrádka pro lahve, která může být chlazená napojením na klimatizaci. Jinak je interiér hodně podobný předchůdci, takže si současní majitelé nemusí zvykat na nové rozdělení ovládacích prvků. Nic takového se zde nekoná.

Změny ale najdeme pod kapotou. V nabídce je nový čtyřválcový dvoulitr TDI, který je naladěný na čtyři výkony a samozřejmě splňuje emisní normu EURO 6: 62 kW/84 k, 75 kW/102 k, 110 kW/150 k a nejsilnější, dvakrát přeplňovaný 150 kW/204 k. Nechybí ani benzínový dvoulitr TSI, který poskytuje nejvyšší výkon 110 kW/150 k nebo 150 kW/204 k (překvapivě je i v CZ ceníku, ale dá se čekat, že jeho prodej bude mizivý). V závislosti na výkonu jsou motory kombinovány s pětistupňovou či šestistupňovou mechanickou převodovkou nebo se sedmistupňovou převodovkou DSG. V nabídce najdeme i varianty s pohonem všech kol 4MOTION, kde je na přání k dispozici asistent pro sjíždění strmých svahů.


Tohle je interiér Multivanu v nejvyšší výbavě. Paráda.
Podle počtu na místě prezentace dostupných vozů, bude mít největší obchodní potenciál Multivan 2.0 TDI. A tak jsme si s kolegou jeden z automobilů vybrali a vyrazili na krátkou projížďku. Námi zvolené auto mělo výkon 110kW (150 k) a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku DSG v nejvyšší výbavě Generation SIX. Tuhle výbavu poznáte už z dálky díky velkým osmnáctipalcovým kolám v retro designu a dvoubarevné karoserii v několika možných kombinacích. Sériová výbava zahrnuje například tmavě tónovaná skla oken, přední a zadní světlomety LED, mlhové světlomety s funkcí odbočovacích světel a chromovaný paket. Vypadá opravdu skvěle, nicméně pokud se podívám do ceníku, zjišťuji aktuální cenu přes 1,4 mil. Kč, která je navíc zvýhodněná díky zaváděcí akční nabídce importéra. Naše auto používá již zmíněnou převodovku DSG z předchozí generace. K její funkci nemáme výhrady, převody mění lehce bez většího zaváhání. Stopadesátikoňový dvoulitr má síly na rozdávání, však si také musí často poradit s plně zatíženým autem. Právě Multivan v této konfiguraci je ideálním společníkem na dlouhé přesuny více osob. Zaujala mne integrace příplatkového adaptivního podvozku DCC, který umí dle zvoleného režimu (Comfort, Normal, Sport) reagovat pomocí stavitelných tlumičů na zadní nápravě. Systém by tedy měl pomoci zajistit stejné jízdní vlastnosti při různém stupni zatížení vozu. Na poměrně krátkém dálničním úseku nebyla možnost nový systém plně vyzkoušet, ale věřím, že při plném zatížení zvládne být dobrým pomocníkem. Testovaný model ve výbavě Generation SIX byl vybaven dvěma bočními posuvnými dveřmi, avšak vstupní verze Multivan Trendline má jen jedny. Pro Comfortline jsou druhé posuvné dveře dodávány na přání.


Takhle vypadá dvoulitrové TSI v motorovém prostoru Multivanu. Benzínové motorizace nejsou jako jediné v CZ ceníku nijak cenově zvýhodněny.
Zajímavá byla zkušenost s benzínovou verzí nového Multivanu. Dvoulitr TSI s manuálním šestikvaltem jezdí skvěle. Svým sympatickým projevem mne opravdu překvapil, i když spotřeba bude samozřejmě vyšší, než v případě dieselového motoru. Na palubním počítači jsem po krátké testovací trase viděl 7,6 litru na 100 km.


Vyzkoušeli jsme i dodávkový Transporter SWB s nejslabším motorem 2.0 TDI o výkonu 75 kW (84 k) a 5 stupňovým manuálem. Takhle byl upevněný náklad.
Vyzkoušeli jsme i dodávkový Transporter SWB s nejslabším motorem 2.0 TDI o výkonu 75 kW (84 k) a 5 stupňovým manuálem. Při pohledu do ceníku zjišťujeme, že tohle auto je možné objednávat za akční cenu 482.323 Kč bez DPH. Jde tak o nejlevnější Transporter, který si v současnosti můžete objednat. Testovaný vůz byl naložen na 50 % maximální hmotnosti, což jsme si mohli ověřit odsunutím posuvných dveří na pravé straně auta. Ty jsou dodávané sériově a umožňují pohodlný přístup k nákladu v přední části nákladového prostoru. Nový Transporter může být na přání objednán také s druhými posuvnými dveřmi na levé straně vozidla. Na výběr jsou stěny mezi kabinou a nákladovým prostorem s oknem, nebo bez okna, i verze s poloviční výškou a polstrovanou lištou, či bez ní. A jak se nám tedy jezdilo s nejslabší verzí v základní výbavě? Mě osobně motor velmi překvapil svou vitalitou už od nízkých otáček. Však je také maximální kroutící moment motoru 250 N.m k dispozici mezi 1500-2750 ot./min. A když si k tomu připočítáme relativně krátké převody, je třeba sladění motoru a převodovky pochválit. Na zhruba desetikilometrové testovací trase jsme měli průměrnou spotřebu 7,5 litru na 100 km.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů