Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Polo TDI - první dojmy uživatele

Recenze uživatelů
Muroň (30) - Praha | 19.08.2008
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Volkswagen Polo Classic Tdi | foto: Muroň
Polo Classic 1.9 TDI se stalo pro jeho majitele oblíbeným vozem. Má však pár bolístek, např. omezené místo na zadních sedadlech – „Marge Simpsonová by na nich musela sedět s nakloněnou hlavou,“ upřesnil uživatel…
Značka:Volkswagen
Model:Polo
Typ:Classic Tdi
Bližší označení:6KV2
Karoserie:sedan
Obsah motoru:1896
Palivo:nafta
Rok výroby:2001
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:110000
Najeto km nyní:112000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 měsíce
Průměrná spotřeba:5,2
Poruchy:váha vzduchu, el. stahování oken
Předchozí vozidlo: 

VW Polo Classic - Das Auto Emoción

Polo Classic jsme si pořídili, protože se nám nabídlo v rámci rodiny. Původně jsem se poohlížel spíš po menším voze japonské provenience v benzínu, nicméně když se naskytla možnost koupit turbodieselové Polo od příbuzného, který ho zakoupil nové, nikdy s ním neboural a hezky se k němu choval, nebylo co řešit. Auto jsem znal, včetně jeho servisní historie, proto jej nehodnotím jen z krátkodobé zkušenosti.

Vlastníte vůz značky Volkswagen? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Volkswagen doplnil v roce 1996 řadu Polo 6N o sedan a kombi. Raději než lepit kufr na krátký hatchback a vytvořit paskvily jako Renault Thalia nebo sedany na bázi Corsy či Fiesty pro mimoevropské trhy, přidal své logo na koncernový Seat Cordoba (včetně kombíku Vario) s upravenou čelní maskou, zadní částí a interiérem. Výsledek působí robustně a usedle, přesto uceleně a zapadá do stylu VW rodiny. Zřejmě prodejní rekordy nelámal, neboť sedany od novějších verzí Pola se na evropském trhu nenabízely. Facelifty krátkého Pola 6N se verzí sedan a kombi dotýkaly jen zevnitř. V roce 2000 nahradila bachratou palubní desku nová sportovně působící z modelu 6N2, se zapuštěnými kruhovými přístroji alá Lupo, hezkým trojramenným volantem a řadící pákou z Bory.

Kufr nabízí ve své třídě neskutečných 455 l, po sklopení dělených zadních sedadel 762 l. Omezující je úzký vstupní otvor, kterým neproleze 19'' monitor (LCD by prolezl). Vysoký zadek znepříjemňuje výhled zejména při couvání. Prostor pro nohy cestujících na zadních sedadlech je ještě menší než u Octavie, navíc Marge Simpsonová by na nich musela sedět s nakloněnou hlavou.

Jízdní vlastnosti jsou poplatné době zrodu modelu v polovině devadesátých let, auto se však chová nezáludně a stopu drží. Pod kapotou našeho Pola vrní osvědčená 1,9 TDi (66 Kw, točivý moment 210 Nm při ot. 1900), která poháněla Sharany a Passaty, patřící do jiné váhové kategorie. Není divu, že tunovému autíčku poskytne více než dostatečnou dynamiku, při spotřebě mimo město okolo 4l. V hůře odhlučněném Polu dává o sobě vědět, zvláště v otáčkách nad 3000, kam však motor ani při svižné jízdě není třeba vytáčet. Váha vzduchu dostála své pověsti a po 100tis. km skutečně odešla, podobně jako problémové stahovačky předních oken, ve kterých praská plastový díl (samostatně nelze koupit) nepřežily 7 let. Samotná stahovačka bez motorku se dá pořídit do 2tis. Kč.

Jinak je auto bez poruch, mění se jen spotřební materiál (oleje, filtry, náplně, rozvody, pneu, brzdové kotouče a destičky, střední a zadní díl výfuku, čepy). Úroveň zpracování je velice solidní, ani po sedmi letech nic nevyluzuje pazvuky. Přestože je Classiců na našich silnicích málo, většina dílů je kompatibilních s dalšími koncernovými sourozenci. Komu nevadí smíšený původ (německý otec Das Auto a španělská matka Auto Emoción), konzervativní design (neplatí pro interiér novější verze) a o generaci starší platforma než má Fabia, Classica si pro jeho spolehlivost, nenáročnost a vysokou užitnou hodnotu oblíbí.

KladyZápory
výkonný a úsporný motor vstupní otvor kufru
kvalita zpracování prostor na zadních sedadlech
prostorný zavazadelník odhlučnění motoru
  
  

Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
4
Celkové hodnocení - průměr:
2.15
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mikes, 05.09.2008 15:07
1.9 TDi 66kW pry pumpe-düse, no moc te toho za tech 10 semestru nenaucili :o)
mikes, 05.09.2008 15:24
Jak levna varianta jsou se nejlepe dozvite pri srovnani ceny a v bazaru. A tech kecu o Dacii uz radsi nechte, pouze se ztrapnujete.
mikes, 05.09.2008 15:37
Jel jsi v tom superbu s TDi PD? Rvalo ti to usi? :o)))
mikes, 05.09.2008 16:00
Tech CR v ankete moc videt neni, to za prve - takoveho Citroena jsem tam videl jen jednou za poslednich 9 let. TDi se objevuje jako vitez kategorie v letech 2001, 2003 a 2004, takze zadnych 1999. Tech dieselu vitezu tam je vubec jako safranu, takze tezko delat radikalni soudy. Ona i ta anketa je dost obskurni, hodnoti motory, ne auta, ne spolehlivost, takze je otazka co takova akademicka anketa ma spolecneho s praxi.
PS. nevim cim to je ale skoro kazdy anonym tady porad argumentuje Enginem of the year misto aby vymyslel sam argumenty. Ta anketa neni zadna posvatna krava.
mikes, 05.09.2008 16:10
Jen bych si dovolil podotknout, ze ve stejnem roce kdy vyhrala 2.2 HDi svoji tridu vyhrala 1.4 TDi taky svoji tridu :o)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů