Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Polo BlueGT mění čtyři válce na dva

Testy
iHNED | 19.09.2012
foto: km77.com
Revoluční novinka firmy Volkswagen se skrývá pod názvem ACT (Active Cylinder Management), což je technologie, která dokáže v době, kdy není potřeba plný výkon motoru, deaktivovat vybrané válce. To se využívá už nějakou dobu u velkých motorů, například ji má americký osmiválec HEMI, ale ještě nikdy nikdo nepřišel s takto vybaveným čtyřválcem. Volkswagen osadil technologií ACT motor 1.4 TSI o výkonu 103 kW a jako první ho dostalo malé Polo. Ekonom zjistil, že se stejná jednotka objeví také pod kapotou připravované nové generace Volkswagenu Golf.

Podle oficiálních údajů se z benzinového čtyřválce stane dvouválec na základě dvou podmínek. Otáčky motoru musejí být v rozmezí od 1400 do 4000 za minutu a řidič musí požadovat od motoru 25 až 100 Nm. Podle Volkswagenu tyto dvě podmínky postačí na pokrytí 70 procent běžné jízdy. Odpojování a připojování druhého a třetího válce trvá od 13 do 36 milisekund. Výsledkem má být samozřejmě nižší spotřeba. Ve městě řidiči díky této novince údajně ušetří až jeden litr benzinu na 100 km, v kombinovaném cyklu úspora paliva dosahuje 0,4 litru na 100 km. Ekonom si mohl v Nizozemsku otestovat nejdříve Polo BlueGT vybavené manuální šestistupňovou převodovkou, posléze i model s automatickou převodovkou neboli s DSG. Testovací trasa vedla převážně po tamních rovných dálnicích, kde se jezdí konstantní rychlostí 110 km v hodině. Realita poměrně překvapila. Jakmile Ekonom nasadil maximálně povolenou rychlost, displej palubního počítače ukázal nápis "režim dvou válců". V tu chvíli se z Pola BlueGT stává dvouválec, což ale posádka sotva pozná. Pokud se bude řidič hodně snažit, může si všimnout hrubšího projevu motoru, který vzdáleně připomíná diesel. Jinak ale režim jízdy na dva válce nepozná. S trochou snahy může jet na dva válce vždy, když nepotřebuje rychlejší akceleraci nebo rozjezd z místa. Nejdůležitějším údajem je logicky spotřeba paliva. V kombinovaném provozu by si mělo Polo BlueGT vystačit s přídělem 4,6 litru na 100 km, verze s automatickým DSG zvládne ještě o desetinku menší konzumaci. Ekonom naměřil na testovací trase 5,3 litru na 100 km, což není vůbec špatná hodnota. V porovnání s manuální převodovkou se zdá být verze s automatickým DSG, kterou Ekonom také testoval, citlivější na zacházení s plynovým pedálem. V praxi nakonec motor pracuje v režimu dvou válců o něco méně než v případě verze s manuálem. Na druhou stranu je oproti manuální převodovce určitou výhodou sedm rychlostních stupňů. S automatickou převodovkou se Ekonom dostal na spotřebu daleko za hranici sedmi litrů, což ale není možné připisovat na konto DSG, ale spíše odpovědnosti řidiče.
Úsporná jízda je totiž pouze jednou "stranou mince". Polo BlueGT dokáže nabídnout také zábavu za volantem. Motor s maximálním výkonem 103 kW nemá s lehkým autem mnoho práce, na stovku ho vystřelí za 7,9 sekundy, nejvyšší rychlost dosahuje na 210 km v hodině. Jízdní vlastnosti dále vylepšuje systém XDS suplující uzávěrku diferenciálu. Za velmi pěkně tvarovaným volantem se sportovně založený řidič určitě nudit nebude. Právě volant je jedním z nejvýraznějších prvků vylepšeného interiéru. Kdo někdy seděl například ve vrcholném Golfu R nebo v modelu Scirocco, ten si přesně dokáže představit, o čem je řeč. Volant je totiž identický, jen dostal štítek s nápisem "GT" na místo "R".
Součástí standardní výbavy jsou rovněž výborně tvarované sportovní sedačky s výrazným bočním vedením, které jezdce pevně přidrží v ostřejších zatáčkách. Ekonomu se líbilo také černé obložení interiéru a komfortní záležitosti typu elektricky ovládaných předních oken nebo centrálního zamykání. Protože Polo BlueGT má jít ve stopách modelu GTI, vypůjčilo si od svého slavnějšího sourozence také řadu prvků vylepšujících jeho vzhled. Těšit se lze na sedmnáctipalcová litá kola, dvojitou koncovku výfuku, upravený přední nárazník nebo decentní zadní spoiler. Kromě toho inženýři o 15 milimetrů snížili světlou výšku podvozku. Zákazníci si mohou vybírat ze čtyř laků (bílá, stříbrná metalíza, modrá metalíza, perleťová černá), speciálně modrá autu hodně sluší.
Volkswagen Polo BlueGT je velice zajímavým kompromisem mezi úsporným autem a modelem určeným pro zábavu na okresních komunikacích. Česká cena ještě nebyla stanovena, na tuzemský trh totiž novinka dorazí až v listopadu letošního roku. Jisté je pouze to, že se cena bude pohybovat někde mezi provedením 1.2 TSI DSG, které aktuálně vyjde na 343 900 korun a vrcholným GTI. Za něj si u VW účtují 409 900 korun.

Motor

 

zážehový přeplňovaný čtyřválec

 

Objem

 

1395 ccm

 

Výkon

 

103 kW (140 k)

 

Toč. moment

 

220 Nm

 

Zrychlení 0-100 km/h

 

7,9 s

 

Max. rychlost

 

210 km/h

 

Komb. spotřeba

 

4,6 l/100 km

 

Rozměry

 

4064 x 1682 x 1462 mm

 

Rozvor náprav

 

2470 mm

 

Hmotnost

 

1212 kg

 

Objem kufru

 

204 l / 882 l

 

Cena

 

dosud nebyla stanovena

 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 20.09.2012 09:03
Kmitání dynamických soustav se ladí, takže vyvažovací hřídele jsou napočítány na určité kmitání motoru, které se vypnutím válců (ty písty se tam stále pohybují, jen chybí síly způsobené expanzí po zážehu) dost změní. Komu někdy běžel motor na méně válců, než má nainstalováno, tak si určitě všiml neklidného chodu, který namáhá úplně všechno. Proto mě zajímá, jak se to řeší. To by se musely při vypnutí válců automaticky jiné hřídele připojit. Nebo se udělá velký setrvačník, ale to by zase byly pomalé odezvy motoru.
David V, 20.09.2012 09:07
Já bych instaloval 2 tandemové nezávislé motory s SSS spojkou a buď by běžel jeden nebo oba. A kdyby to byly tříválce, tak by mohly znít různě. Nejčastěji jako V-čko s různým úhlem hlav, nebo jako boxer nebo řaďák. Udělal bych tlačítko, kterým bych si volil, co zrovna budu poslouchat, jesti V, I nebo H.
Paul, 20.09.2012 10:57
Určitě tam bude dvouhmota, která ale kvůli šetření na nákladech a hmotnosti nebude nijak předimenzovaná, takže bude odcházet. Zbytek pohonného ústrojí bude podle mně dost namáhaný i přes vyvažovací hřídele a zmiňovaná klikovka asi taky nebude, z výše uvedených důvodů, předimenzovaná. Kvůli necelého půl litru, naměřeného dle EU normy (u které víme jak v praxi dopadá), mi to přijde absolutně zbytečné. Vypínání válcu chápu u atmo osmiválců, kde je zajištěna dostatečná kultivovanost po odpojení poloviny válců a na takovém motoru se obvykle nešetří železem. No, uvidíme...
Projectigi, 25.09.2012 18:46
můj odhad je ten, že tam bude nějaký elekticky ovládaný ventil, který otevře spalovací prostor, tak nedojde ke stlačování vzduchu a na hřídel bude působit relativně malá hmota pístu a ojnice. nelze to srovnávat s motorem kde například nepálí svíčka, tam dochází ke kompresy byť je zbytečná. myslím, že se naopak výrobce vrátí k vícenásobnému uložení klikového hřídela. což zabrání kmitání. odpojování válců dochází při nízkém zatížení, tak to snad nebude tak namáhané atd. ps: článek jsem moc nečetl, tak se omlouvám, jestli sem popsal už popsané.
12prodam, 25.09.2012 22:29
A co takhle přidat do kufru elektromotor?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů