Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Passat Variant 1,9 TDI po 200 tis. km.

Recenze uživatelů
MHr (34) - Hlavní město Praha | 04.07.2007
foto: TipCars.com
Volkswagen Passat Variant s turbodieselovým motorem o výkonu 96 kW - k čemu se toto německé kombi hodí? Komu se vyplatí koupit jej jako ojeté? Jaká je jeho spolehlivost po pěti letech a dvou stech tisících kilometrů na tachometru?
Značka:Volkswagen
Model:Passat
Typ:96 kW PD
Bližší označení:Variant
Karoserie:kombi
Obsah motoru:1896
Palivo:nafta
Rok výroby:2002
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:96 000
Najeto km nyní:201 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:cca 2 roky
Průměrná spotřeba:6,86
Poruchy:běžná údržba
Předchozí vozidlo:Opel Vectra


Vlastníte vůz značky Volkswagen? Podělte se s ostatními o své zkušenosti
ZDE!

V roce 2005 jsem se rozhodl koupit si rozumně ojetého naftového passata.
Vedly mě k tomu tyto důvody:
1. Přestože najezdím ročně cca 50 tis. km, kupuju si auta starší, nejlépe tak 3 až 4 roky stará, rozumně ojetá a udržovaná. Měly by mi pak ještě další 3 až 4 roky vydržet v přijatelném technickém stavu. Vychází mi to stále výrazně levněji než při koupi nového auta za horentní sumu a následného servisování ve značkovém servise (tuhle variantu jsem si vyzkoušel také, odtud má zkušenost).
2. Jezdím auto servisovat k mechanikovi, který umí VW nejlépe. Tady má pan Vaculík pravdu, je to mezi mechaniky u nás oblíbená značka. Chtěl bych připomenout, že už při výběru auta je třeba také dopředu vědět, kam ho budeme vozit opravovat, a možná tomu výběr přizpůsobit. Pokud si totiž koupíme ojeté auto, je nesmysl vozit ho do předraženého značkového servisu, který je zařízen na firemní zákazníky s novými vozy a sedře z nás kůži (omlouvám se čestným výjimkám, na které jsem ale bohužel nenarazil).
3. Chtěl jsem něco většího a pohodlnějšího.
4.
Passatů je hodně, je proto z čeho vybírat.
Auto jsem si byl osobně koupit v bazaru v Německu, ale nejenom proto, že tam často jezdím. V našich bazarech mají všechny passaty 60 až 80 tis., jsou od prvních majitelů a nebourané. Takto to aspoň uvádí bazarníci. Na místě však zjistíte, že první majitel znamená první majitel v ČR, cizí techničák údajně sebrali policajti při přihlašování (není pravda, neberou ho) a servisní knížka je také neúplná. Mnohdy mělo auto za první rok najeto 60 tis. km a za další 3 roky pak 15 atp. Bouraček bylo taky dost, už jen podle stáří jednotlivých oken. Když se ale podíváte na internetové stránky nabízející auta např. v Německu, zjistíte, že dobrá auta nejsou o nic moc (pokud vůbec) levnější než u nás a najít passata 4 roky starého pod 100 tis. km najeto taky není až tak jednoduché. Zato je tam spousta aut hodně ojetých a bez záruky, tzv. "nur für Export", a ty jsou levnější. Nejsou moc zničená, protože onen úředník jezdící většinou sám je ani za 400 tis. km tolik neošoupá a v kufru nic nevozí, ale mají něco za sebou. A to jsou ony zdroje zaručeně levných aut dovážejících se k nám a - po drobných úpravách popsaných výše - umístěných v bazarech pod značkou serv. knížka, 1. majitel, nebourané. Německá legislativa je na bazary přísnější a zřejmě zde funguje i lepší kontrola, takže by vám měli při prodeji auta na něj poskytnout záruku, sepsat řádně smlouvu atp. Co jsme v EU, je individuální dovoz auta velmi jednoduchý, možná by ho na zdejších stránkách mohl někdo odborně popsat.
Auto tedy při koupi mělo najeto cca 96 tis. km, bylo nebourané, zachovalé, k autu kromě servisní knížky byly i všechny účty za servisní úkony na něm dělané, mělo veškerou povinnou výbavu a zimní gumy, řetězy a hasicí přístroj. Nikdo z něj nic nevybrakoval. Nebylo o nic levnější, než za co se nabízely passaty u nás.
A nyní tedy k mým subjektivním dojmům z toho vozu. Auto je opravdu pěkně dílensky zpracované, všechno drží a lícuje a ani po dalších mých 100 tis. km mi nezůstala žádná klička nebo knoflík v ruce. Pořád je tzv. 'pevné', nic moc nikde nedrnčí, neklepe a nerezonuje. Otázkou je samotná výbava, na auto z roku 2002 a v této cenové relaci nic moc. Mám např. jen 4 airbagy a jako skoro drzost chápu kazetové rádio (většina lidí už kazety ani nevede). Dobrá je klimatizace Climatronic, opravdu si i v největších vedrech poradí a precizně bez velkého funění udržuje v autě přijatelnou teplotu.
V prostoru pro cestující je auto dostatečně velké i vzadu, kufr, přestože mám kombi, nepatří k největším. A chybí mi prostup mezi sedadly např. pro lyže. Zase si do passatu uložíte i 1,5l pet-lahev, což je málokde možné. Počet odkládacích míst je tak akorát, v kufru je počítáno i s povinnou výbavou, takže vám tam nic nelétá.

Jízdní vlastnosti
Co se jízdních vlastností týká, passat je jednoznačně postaven na dlouhé přesuny, nejlépe po dálnicích. Na německé auto je nezvykle měkký (včetně sedadel), což je na dálnicích výhoda. Výborně drží směr, i při vyšších rychlostech jedete jako 'po kolejích' a nemusíte pořád intenzivně řídit. Přispívá k tomu i nižší účinek posilovače řízení. Motor PD asi opravdu není nejtišší, ale při vyšších rychlostech vám to auto zase vynahradí nízkou hladinou hluku pronikající do vozu z venku, takže v součtu se od ostatních neliší. Opravdu i po 800km dálničním přesunu vylezete z auta v pohodě.
To byly pozitiva jízdních vlastností. Horší jsou jízdní vlastnosti mimo dálnici. Podotýkám, že pro běžnou jízdu podvozek stačí víc než v pohodě, ale na závodění to není. Do nějakých ostřejších průjezdů zatáčkami musíte passata vysloveně nutit a moc se mu to nelíbí. Naklání se, vynáší, je zoufale nedotáčivý. Motor je sice silný a slušně táhne od spodu, ale právě jen od spodu. V těch zatáčkách to vadí, musíte často řadit. Příliš nepomohou ani např. 16'' elektrony. Tomu autu se do závodění prostě nechce. Při normální jízdě ale můžete dosahovat velmi slušných jízdních průměrů, auto opravdu dobře zrychluje při předjíždění, jentak ho nerozhodí žádný hrb, vlna nebo díra často se na našich cestách vyskytující. To bych podtrhl, nerovnosti zvládá komfortně. Dobrý je i na vodě, při rozumném obutí samozřejmě. Auto brzí lehce nadprůměrně.
Spotřebu velmi pečlivě sleduji, takže k ní. Jako u všech aut je závislá na způsobu a také na místě jízdy. Jezdím tak 60 % po dálnici, 20 % po ostatních silnicích, vesměs vyšších tříd, a 20 % po městě. Na dálnici jezdím kapku nad limit, tak okolo 160 km/h (mám napsat, že v Německu? :)), na silnicích tak asi jako ostatní 100 km/h a ve městě striktně dodržuju limity, tzn. že ostatním většinou překážím. Při tomto způsobu jízdy mám dlouhodobou spotřebu 6,86 l na 100 km. Passat je pětirychlostní. Olej nežere vůbec.


Závady a poruchy jsem neměl žádné, tady jsem velmi mile překvapen. Mám už nějaké zkušenosti s různými závadami na různých vozech, takže si myslím, že bych leccos rozpoznal už v zárodku. Jsem, jak říká mechanik, kam auto vozím, kapku 'posluchač', takže když se mi něco nezdá, snažím se to vyřešit. Zrušil jsem long-life servisní interval, měním olej a filtry po 15 tis. km, olej dávám výrobcem předepsaný. Rozvodový řemen jsem si po koupi troufl neměnit, protože jsem měl v dokumentaci i účet za jeho výměnu v Německu, měnil jsem ho až při 180 tis. km. Při 165 tis. jsem měnil gumové manžety na poloosách, byly praklé, a jednu vrtulku na sahaře, tu od klimy, když se vypnul motor, točila se setrvačností dál a zajímavě chrastila. Brzdové kotouče při 180 tis. km všechny 4 + destičky samozřejmě. Ve 180 tis. km jsem měnil taky přední tlumiče, na testeru ukázaly slabší účinek. Tolik kritizovaná přední náprava je ještě v pořádku, žádné vůle ani rány neregistruji a mechanik při kontrole také ne. Zato jsem 4x měnil žárovky v předních světlech a 1x zadní blinkr.


Závěrem bych chtěl říct, že jsem s passatem spokojen a mohu ho s klidným svědomím doporučit lidem, kteří potřebují hodně jezdit. Ostatním se asi moc nevyplatí, protože příliš drží cenu a na nějaké popojíždění u nás po vesnici je moc drahý. Na sportování taky není a i když se různě "vytuní", při setkání např. s BMW sebevědomí příliš nepodepře. Měl jsem možná štěstí na dobrý kousek, lecos jsem zřejmě odladil pečlivějším výběrem a šetrným zacházením, ale je to mé dosud nejspolehlivější auto. Měl jsem forda, hondu, Opel Vectra B i C (tu jsem koupil novou) a benzinovou octávku. To píšu, abyste viděli, v jaké kategorii mám možnost srovnávat. Ještě bych se malinko zastavil nad image passatu. Domnívám se, že je v Čechách přeceňován, což mu v konečném součtu škodí. Pramení to zřejmě z dob, kdy tuny tzv. top managerů z různých bank a polostátních firem fasovali passaty jako na běžícím pásu a udělali z něj tak symbol úspěchu a bohatství. Dnes se už naštěstí (pro passaty) přeorientovali na značku Audi. V Německu je passat o kategorii níž, je považován za takového cesťáckého 'dělníka', velmi často firemní vůz pro lidi, kteří by v Čechách dostali octávku.
Přeji všem, aby potkávali samé ohleduplné řidiče a kilometry bez nehod!

KladyZápory
jízda po dálnici cena
spotřeba nesportovní vlastnosti
dostupnost náhradních dílů výbava
pohodlí  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
4
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.14
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 07.08.2007 21:51
Jo jo, ono si stačí přečíst párkrát Vaculíka a takovou recenzi bych napsal i já i když sem pašíka nikdy nevlastnil. Vždyť Vás Vaculík všechny nakazil. A ta recenze, přesně jako kdybych ho slyšel.
anonym, 08.08.2007 10:18
Proč by nemohl být originální výfuk za 30 000 korun? Zavolejte ci do Citroena a chtějte zadní díl výfuku na C5 3,0 V6 24 V, který mimochodem druhovýroba neumí a dozvíte se, že stojí cca tuhle šílenou cifru. Jestli má Ráďa třeba BMW 750i tak věřte, že originální výfuk na jeho motor V12 (výfuky jsou zde dva kompletní) klidně tolik stát může a možná i více. Nové stálo tohle BMW cca 3 000 000 korun, ta C5 polovinu. Spousta lidí to pořád nechápe, ale originální díly jsou na tyto auta cenově někde úplně jinde, než na jejich Fabii HTP. Tomáš Dusil
anonym, 30.12.2007 19:51
jo, ale tys nepřečetl a nenapsal...kecale
anonym, 05.04.2008 14:34
Dobra recenze!!!! Dík
anonym, 20.06.2008 22:39
Spotreba 4.5 litru ver tomu! Tedy maximalni spotreba
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů