Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Multivan - Business jet

Testy
Michal Štengl | 10.02.2016
dalších 16 fotek
foto: Michal Štengl
Šestá generace Volkswagenu Multivan se díky nové generaci dvouturbového dieselu 2.0 TDI proměnila v jednu z nejrychlejších sériově vyráběných dodávek, která své cestující převeze luxusu odpovídající první třídě. Navíc ve speciální retroedici Generation Six neuvěřitelně přitahuje pozornost okolí.

Pátá generace modelové řady T se vyráběla dlouhých třináct let a za tu dobu se celosvětově prodalo téměř dva miliony vozů. Když se k tomu přidají i ostatní čtyři generace, celkem se během 65 let vyrobilo dvanáct milionů vozů. U nás patří řada T dlouhodobě k nejoblíbenějším modelům v této kategorii vůbec. Jeho osobní verze Multivan je (nedostupným) snem řady otců početných rodin. A to bohužel i jako ojetina, protože je pekelně drahé i z druhé ruky, natož jako nové.

Není T6 jako T6
Než se pustíme do popisu, nejprve si představme celou řadu T. Stejně jako předchůdce i T6 je rozdělena do tří základních kategorií, přičemž Multivan představuje samotný vrchol nabídky. Na opačném konci najdeme užitkový Transporter, který tvoří klasický skříňový vůz, valník s jednoduchou nebo dvojitou kabinou, podvozky pro nástavby a kombi. Uprostřed se nachází provedení Caravelle primárně určené pro přepravu lidí. To není tak puristicky vybavené jako Transporter, pořád má ale blíž k dodávce než k osobnímu MPV. A pak je tu ještě specifické kempingové provedení California. Když se k tomu přidají dvě délky rozvoru (3000 a 3400 mm), u dodávek tři výšky střech (1410, 1635 a 1940 mm), dva zážehové (2.0 TSI 110 kW/150 k a 150 kW/204 k) a čtyři vznětové motory (2.0 TDI 62 kW/84 k, 75 kW/102 k, 110 kW/150 k a 150 kW/204 k) plnicí Euro 6 (koupit lze ještě Euro 5+), tři převodovky a pohon všech kol, čítá nabídka T6 přes pět set možností.

Stejný, a přeci jiný
Laik by asi mohl namítat, že T6 jakoby vypadla z oka T5 po faceliftu. Na první pohled totiž nejsou rozdíly mezi nimi až tak patrné, jak by si asi nová generace zasloužila. Podle Volkswagenu zákazníci nechtějí žádnou radikální změnu, neměnný design prý stojí i za vysokou oblibou auta (a tím i zůstatkovou hodnotou). Když se ale člověk na T6 podívá druhým pohledem, změny odhalí. Třeba přepracovanou příď s LED světly, které skvěle vypadají a úžasně svítí. A to na rozdíl o halogenových lamp, která do tmy vysloveně mžourají. LED technologii využívají také zadní světla. To, čím si verze Generation Six přitahuje pozornost, jsou dvoubarevná karoserie a úžasná plechová kola Disc, vyvolávající vzpomínku na prvního Bulliho ze šedesátých let.

Konference za jízdy
Viditelnější proměnu má za sebou interiér, resp. přístrojová deska, která to upřímně potřebovala nejvíc. Najdeme ovladače i audionavigační systémy (nově s možností přístupu na internet) dobře známé z osobních Volkswagenů. Oceňujeme jednoduchost a přehlednost všech přístrojů a skvělou ergonomii. Sedí se vysoko a vzpřímeně, což oceníte hlavně na dlouhých cestách. Navíc je z auta skvěle vidět. V dosahu je dostatek otevřených i zavřených schránek, resp. odkládacích míst. Samostatnou kapitolou je variabilita interiéru Multivanu s konfigurací 2+2+3. Dvě samostatná sedadla ve druhé řadě jsou totiž opět otočná, takže můžete za jízdy řešit obchodní věci. Otočné může být i sedadlo spolujezdce, tedy pokud se vzdáte elektrického ovládání, které je u Generation Six vpředu ve standardu. Zadní lavice nabízí posuv i možnost sklopení, lze ji i z vozu vyjmout. Je to ale dřina. Silnou stránkou řady T6 obecně je obří vnitřní prostor.

To nejlepší
Zatímco užitkové Transportery se většinou kupují s nejslabším motorem a základní výbavou, Multivany si lidé naopak pořizují v plné náloži a s nejsilnějším motorem. V případě současného Multivanu je to 2.0 BiTDI a výbava Generation Six (limitovaná dvoubarevná edice s bohatou standardní výbavou). My jsme ale neměli úplně tu top kombinaci, protože motor roztáčel jen přední kola přes manuální převodovku. Ta jde stejně jako spojka docela ztuha. Samotný vrchol totiž představuje čtyřkolka 4Motion a sedmistupňový automat DSG, za což utratíte minimálně 1 533 254 Kč. Naše auto vyšlo v základu jen na 1 381 041 korun, jenže další doplňková výbava cenu vyšroubovala až na 1 603 680 Kč.

Dvě turba v akci
Dvouturbový diesel měl Multivan už v minulosti, nyní se nabízí nové verze Euro 6 s výkonem 150 kW/204 k a maximálním točivým momentem 450 Nm. Ten umí Multivan rozjet až na 203 km/h, což už je opravdu „hukot“. Spolupráce dvou turbodmychadel zajišťuje plynulý zátah a velkou porci energie ke zrychlování. Je docela zážitek vidět zaražené obličeje řidičů služebních Octavií či Passatů, kteří vás na dálnici už z dálky problikávají, abyste je pustili. A vy jim místo vyklizení levého pruhu snadno ujedete, i do kopce. Samozřejmě cokoliv nad 120 km/h je s něčím tak velikým, jako je Multivan, provozně hodně neefektivní. Překonáním této hranice totiž roste strmě spotřeba. Pokud se pohybujete kolem této hodnoty, vystačí si dobře odhlučněný motor se spotřebou kolem osmi litrů. Umí ale také jezdit i za 11 litrů. Když chcete, vystačí sedmdesátilitrová nádrž na 900 km.
Motor plní EURO 6, pracuje s technologií BlueMotion (standardně má stop-start) a je vybavený systémem SCR se vstřikováním kapaliny AdBlue, jejíž zásoba 13 l vystačí asi na 7000 km. Servisní interval čtyřválců TDI je proměnný, maximum je klasických 30 000 km nebo 2 roky, výměna rozvodového řemene by měla proběhnout po 210 000 km.

Poprvé s adaptivními tlumiči
Multivan je s motorem 2.0 BiTDI hodně rychlý, proto se k němu standardně montuje adaptivní podvozek DCC. Tato vymoženost se v řadě T objevila vůbec poprvé. Nabízí tři režimy pérování, nicméně pokud auto není zatížené, tak rozdíly mezi jednotlivými režimy tlumičů nijak zvlášť nepocítíte. I v komfortním módu budete na našich nerovnostech trochu poskakovat. Ale o dost méně, než v minulosti. Větší komfort ocení hlavně cestující vzadu. Chválíme i skvělé odhlučnění, ke kterému přispěl standardní akustický paket se silnějšími skly.

Se slevou a s delší zárukou
Jak už jsme psali, Volkswagen se v případě řady T nikdy cenově nepodbízel, a nejinak je tomu i u T6, resp. Multivanu. Na vybrané verze včetně Generation Six ale Volkswagen nasadil akční ceny. I tak je ale Multivan hodně drahé zboží, za které můžete nechat u prodejce i přes dva miliony korun. Na nezájem si ale Volkswagen nestěžuje. Možná i proto, že zákazníkům dává záruku prodlouženou na 4 roky nebo 200 000 km.


technický popis


karoserie

typ MPV

rozměry a hmotnosti
délka (mm) 5006
šířka (mm) 1904
výška (mm) 1950
rozvor (mm) 3000
rozchod kol vpředu (mm) 1691
rozchod kol vzadu (mm) 1691
světlá výška (mm) 178
provozní hmotnost (kg) 2070
maximální hmotnost (kg) 3080

počet míst (os.) 6
objem zavazadlového prostoru (l) 4300 l

motor
typ vznětový řadový přeplňovaný
počet válců 4
zdvihový objem (ccm) 1968
kompresní poměr 17:1
max. výkon kW (k)/ot./min. 150 (204)/4000
max. točivý moment Nm/ot./min. 450/1400-2400

výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s 9,8
max. rychlost (km/h) 203

spotřeba
město 7,8
mimo město 5,9
kombinovaná 6,6
CO2 (g/km) 169

převodovka
typ převodovky manuální
počet rychlostních stupňů 6

palivová soustava
palivo motorová nafta
objem nádrže (l) 70

přenos hnací síly
pohon předních kol

zavěšení kol
vpředu typ McPherson
vzadu kyvadlová úhlová

cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 1 381 041 Kč



Hodnocení
brzdy 1,5
design 2,5
dílenské zpracování 1,5
dynamika motoru 1
jízdní komfort 2
ovladatelnost 2
prostornost 1
pružnost motoru 2
řazení 2
řízení 2
sedadla 1
spotřeba 2
výhled z vozu 1
zavazadelník 1
Hodnocení 1,61


Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů