Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Golf GTI Clubsport: Je libo připepřit?

Testy
Antonín Imlauf | 13.06.2016
dalších 8 fotek
foto: autor
První gétéíčko na světě letos slaví čtyřictátiny a když už je v tom, přispěchal výrobce také se silnější edicí Clubsport, kterou jinak známe spíš od Porsche. Jak jezdí nejsilnější Golf GTI v historii?

První generace golfu byla o dobrou třetinu menší než současná a její skromné motory začínaly na výkonu okolo 50 koní. Situace se zásadně změnila s rokem 1976, kdy se na trhu objevil model GTI (Grand Tourisme Injection). Jednašestka vyvinutá společně s Audi dávala 110 koní a s ani ne tunu vážícím hatchbackem uměla pořádně pohnout, přitom šlo stále o relativně nenápadné auto. Letošní kulaté výročí automobilka sice neslavila nijak zvlášť okázale, povědomé označení Clubsport, u VW tradičně značící vylepšené sporťáky, však velí k pozornosti. Aby ne, právě tento doplněk k tradičnímu GTI značí 290 benzinových koní!
Atraktivní vizuál nikdy nepatřil mezi stěžejní atributy Golfů a neplatí to ani pro decentní verzi GTI. Ta se od výchozího modelu odlišuje v podstatě jen v detailech. V případě Clubsportu jsou zde devatenáctipalcová kola, sportovní podvozek snížený o 15 mm, bi-xenonové světlomety, zadní difuzor, boční prahy nebo výraznější střešní křídlo. Na ostře řezaném autě, jakým je golf už v základu, tohle všechno nevypadá vůbec špatně.
Jestli umí volkswagen u sportovního modelu udělat něco ještě nenápadněji než zevnějšek, pak rozhodně kabinu. Ano, precizní zpracování, rozmístění ovládacích prvků a logiku ovládání všech palubních systémů může golfu závidět většina konkurentů, více emocí, než ty které stojí za přizvednuté obočí, ale v interiéru nehledejte. Z běžné verze bohužel zůstal i dole zploštělý volant potažený v tomto případě alcantarou – efektní, ale pokud nepoužíváte při každé jízdě závodnické rukavice, dosti nesmyslné. Nechybí samozřejmě klasická šaltpáka ve tvaru golfového míčku (jezdili jsme s manuálem, ale prodává se i verze s DSG) a černě čalouněný strop. Teplota oleje? Tu v menu nehledejte. Známkou nejvyšší sportovnosti proto zůstávají naprosto skvostné skořepiny Recaro, které jsou tak důkladně tvarovány, že se mezi ně nevejde ani tradiční loketní opěrka a zadní cestující si okopou kolena o holý plast. Vyjma těchto nicotností je však v nejrychlejším golfu zachována drtivá většina praktických vymožeností běžného provedení.

(+) nadčasový a funkční design přístrojové desky
(+) špičková přední sedadla Recaro
(-) chybějící emoce

Jestliže jsme mluvili o tom, že první GTI mělo 110 koní, pak po čtyřiceti letech výkon běžné verze vyšplhal na 230 koní, Clubsport však dokáže z přímovstřikového dvoulitru při použití funkce overboost (tj. prošlápnutí přes mezistupeň až na podlahu) vydolovat až 290 koní, běžně je k dispozici 265 plnokrevníků. To je jistě oslňující stádo, jenže jsou koně a koně. Golf GTI totiž nikdy nebyl puritánským sporťákem, ale především autem na každý den, jehož stěžejní vlastností byla bezproblémová každodenní použitelnost. Clubsport temperuje sportovní dojem decentním vrněním výfuku a, přepnete-li do sportovního módu, i velmi patrnou (a zcela zbytečnou) přídavnou zvukovou kulisou linoucí se z reproduktorů. Zůstanete-li v módech Comfort nebo dokonce Eco, jezdí Golf úplně stejně jemně jako kterýkoliv tuctový dvoulitr se solidním výkonem – do otáček se rozbíhá spíš rozvážně, otáčky padají do neutrálu ukrutně pomalu a také reakce na sešlápnutí plynu jsou takové nějaké mdlé. To platí také pro sportovní mód, snadno ale postřehnete o poznání větší touhu jít za plynem a důrazněji akcelerovat, byť žádné adrenalinové inferno jako u legendárního méganu R.S. předchozí generace nebo Focusu RS se nekoná. Na druhou stranu se mi líbil docela příjemný atmosferický charakter výkonové křivky, i když ke konci povolené otáčkové výseče už je jedno, točíte-li 5000 nebo 6500 – motor jede stále stejně. Velice slušně, ale po přesednutí z obdobně výkonného ryze sportovního auta s podobnou váhou vám v golfu přijde, jako by vás zezadu pořád někdo držel za nohu a nedovolil z motoru dostat, co v něm opravdu je. Velmi příjemná je naopak spotřeba. Když se hodně snažíte, dá se s GTI jezdit i za sedm litrů, intenzivní ukájení sportovních ambicí však nutně nemusí znamenat více než 12 litrů v průměru.

(+) nízká spotřeba
(+) univerzální charakter motoru
(-) chybí ryzí charakter, zvuk a špetka agrese

Za pověst proklatě rychlého gétéčka (a nikoliv supersportu) se Golf GTI nikdy nestyděl a naladění podvozku Clubsportu je pádným důkazem této filozofie. I na hodně nízkých devatenáctkách zvládne totiž gétéíčko obstojně odtlumit většinu běžných nerovností, problémy dělají tradičně jen příčné zpomalovací prahy a podobné zákeřnosti, které směrem k posádce vyšlou nemilosrdný ráz. Svoji zásluhu na tom jistě má i příplatkový adaptivní podvozek, jehož vyznění je dostatečně komfortní i v ostrém módu. Právě k němu směřovaly naše naděje spojené se sportovními zážitky za volantem. Clubsport je rychlé, proklatě rychlé auto, díky všem svým vymoženostem, ale té děsivé rychlosti dosáhnete velmi snadno, řeklo by se až zadarmo. Spolehnout se přitom můžete na klasický šestistupňový manuál, který je na poměry VW méně precizní než v minulosti, stále ale dost na to, aby byl lepší než u některých konkurentů. Pak je tu věc, na kterou jsme byli hodně zvědavi, nakonec nás ale nepotěšila tolik, jak bychom si přáli - jde o elektronicky ovládaný lamelový systém VAQ, který je do jisté míry podobný mezinápravové spojce Haldex a nejde tedy o klasický mechanický samosvor, jehož funkce sice může být v nižších rychlostech obtížná, na výjezdu na něj však bývá spoleh. Co na to VAQ? Musíme bohužel konstatovat, že auto s klasickou špérou si při prudkém výjezdu ze zatáček počíná z trakčního hlediska citelně suverénněji, což se ještě násobí na mokru. Golf je nicméně v zatáčkách velmi hodné, předvídatelné a překvapivě i docela hravé auto. Při odstavení plynu nebo brnknutí o brzdy se nám totiž při vypnuté stabilizaci (ano, u clubsportu to jde!) dařilo dosahovat elegantního smýknutí zádě. Škoda sterilního řízení, u rychlého rodinného auta to ale lze odpustit spíše než horší izolaci od svištícího větru.

(+) ideálně naladěný podvozek
(+) hravost v zatáčkách
(-) občasné problémy s přenosem výkonu na vozovku na výjezdech ze zatáček

Golf GTI nakonec slaví narozeniny stylově. Bez velkého humbuku, s nenápadnou třešničkou na dortu v podobě umírněně ostré verze Clubsport, a především v duchu svých univerzálních tradic.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů