Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Golf GTi

Recenze uživatelů
Honza (23) - Brno | 06.08.2007
Volkswagen Golf GTI, to je klasika moderního automobilismu. Jak je na tom ale tento derivát druhé generace golfu po více jak dvaceti letech svého stáří? Patří ještě vůbec na silnice? Co nabízí řidiči?
Značka:Volkswagen
Model:Golf
Typ:GTi
Bližší označení:1.8 8v, 79 kW/107 k
Karoserie:3-dvéřová
Obsah motoru:1781
Palivo:benzín
Rok výroby:1986
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:170 054
Najeto km nyní:170 054
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:16 měsíců
Průměrná spotřeba:7,2
Poruchy:Nefunguje počítadlo kilometrů
Předchozí vozidlo:Ford Fiesta 1.1
Golfa jsem koupil loni v březnu, když se poněkud výrazně zkrátil poločas rozpadu mého tehdejšího vozidla. Spousta lidí (vesměs majitelé aut s 'nízkou' spotřebou) mi tuto koupi rozmlouvala, hlavním argumentem pro ně bylo, že '1.8 musí žrát a žrát a je na ni vyšší povinné ručení'. S tím jsem ale počítal, byl jsem připraven smířit se s vyšší spotřebou a povinným ručením, výměnou za dostatek výkonu, neboť moje tehdejší přibližovadlo, Ford Fiesta 1.1, sice neměla velkou spotřebu (5,5-6 l/100 km) a povinné ručení mě vyšlo na 'pouhých' 3 343 kč/rok, nicméně mi na tom autě doslova a do písmene vadil hlavně nedostatek výkonu (50 koní) a někdy i malý kufr (250 litrů). Předjíždění čoudících avií vyžadovalo chvíli přemýšlení, jestli je ta rovinka dost dlouhá nebo ne, cesty na hory s plně obsazeným autem (4 lidi+zavazadla) mi připadaly neskutečně dlouhé a i cesta ve 2 do Chorvatska, kdy jsem ve stoupáních na dálnici v Rakousku musel řadit 4-ku, pro mě byly dostatečnými argumenty, ke koupi něčeho silnějšího.

Vlastníte vůz značky Volkswagen? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Můj kousek jsem koupil od kamaráda. Ještě než jsem ho koupil, líbilo se mi na něm pár věcí: sportovní sedačky, které v zatáčkách podrží, kufr o objemu 350 litrů, šíbr (i když manuální), který se nevyklápí, ale zasouvá do střechy. Po koupi a průběžném seznamování se s autem si ho nemůžu vynachválit. Příjemně mě překvapila hlavně spotřeba, čekal jsem, že budu jezdit tak za 8-8,5 l/100 km, podle palubního počítače (který bych ve 21 let starém autě nižší střední třídy opravdu nečekal) mám dlouhodobý průměr 7,2 (potvrzený plnou nádrží a dotankováním) a také kotoučové brzdy i na zadní nápravě. Měl jsem štěstí i na motor, který je v dobrém stavu. Je to 8-ventil, táhne krásně odspodu, takže ho nemusím moc točit, což je fajn třeba při předjídění, stačí mít 2 600 ot./min. Nakonec ani povinné ručení není o moc vyšší než u předchozího auta, platím 3 400 Kč/rok - změnil jsem pojišťovnu kvůli příznivějším cenám.
Co se výbavy týká, tak je to v podstatě základní GTi, jediné 'extra' je již zmiňovaný šíbr. Na léto mám alu kola s obutím 185/60 R14 a na zimu 'plecháče' 175/70 R13.
Nikdo není dokonalý, a i tak tenhle stroj má svoje negativa. Jedná se však většinou o malé detaily, které dříve či později pořeším. Na sedadle řidiče je na levé bočnici znát věk auta. Nefunguje počítadlo kilometrů, a to ani denní, ani celkové, což mi ani tak moc nevadí, neboť palubní počítač obsahuje i počítadlo km, a to dlouhodobé i krátkodobé (+ ještě doba jízdy, průměrná spotřeba a průměrná rychlost) a ještě hodiny, teploměr oleje a teploměr venkovního vzduchu, a ten funguje bezvadně. Dále mi začínají rezavět prahy, jsou to ale malé skvrnky rzi, což je u takhle starých aut normální. Ještě jedna věc, která mi tam chybí, ale jako jedinou ji nebudu asi nijak řešit, je 6. stupeň. Na pětku mi ve 140 motor točí 4 000 ot./min, což je sice fajn, když na to potřebuji šlápnout (auto pak docela svižně zrychluje do nějakých 170-180 km/h, pak už přece jen je znát horší aerodynamika, ale není problém jet po rovince 195 km/h - vyzkoušeno), nicméně si myslím, že díky šestce by klesla na dálnici v této rychlosti spotřeba.
Jinak s autem jezdím v podstatě každý den po Brně do práce, cca 7 km. Než se motor zahřeje, tak ho netočím nad cca 2 500 ot./min, potom už záleží na mně a na okolnostech, jestli mu dám pořádně 'napít', nebo pojedu 'na brblačku'. Na víkendy s ním prchám ven z města a občas vyrazíme s kamarády i někam dál (zatím 6x Jeseník - spotřeba 7,0-7,6, v pěti lidech, s plným kufrem a občas řidičákem zeleným strachy). Olej měním po 10 000 km, což u mě znamená cca půl roku. Sedadla jsou pohodlná, pozice za volantem dobrá. Co se tuningu týká, mám v autě autorádio, v kufru tubu a do budoucna nic neplánuji, protože se mi golf líbí tak, jak je. A až spravím ty drobné kosmetické detaily, bude tip-top.
Jsem s ním velmi spokojený, zatím jsem s ním neměl žádný problém, startuje bez problémů. Kromě tlumičů, stírátek, oleje a benzinu jsem do něj od koupi nemusel nic investovat. 107 koníků mi stačí (auto váží necelou tunu), 0-100 km/h podle oficiálních údajů 10,2 s, podle vlastního měření za asistence spolujezdce, za vlhka a na zimních pneu 10,4 s, což si myslím, není špatné. Brzdy brzdí skvěle, vzhledem k tomu, že jsem ani v předchozích autech neměl ABS, tak ani tady mi nechybí, stejně jako posilovač řízení. Servisuje mi ho kamarád, který má přístup k náhradním dílům za velkoobchodní ceny, takže i po téhle stránce paráda.


KladyZápory
Nízká hmotnost Začíná se objevovat rez
Pružnost motoru Nefunguje počítadlo kilometrů
Účinnost brzd  
  
  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.62
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
bubu, 06.08.2007 19:54
su to buzny lenive...
anonym, 06.08.2007 22:30
jsem teda asi buzna lenivá když se mi nechce registrovat :) Ale zase se vždy podepíšu pod svuj příspěvek....Ten PP mě překvapil. Taky bych řekl, že to je poslední kvalitní VW a to jsem na Japonce :)
bubu, 06.08.2007 23:02
....tak to vidis, a nepodpisal si sa, lenochod jeden....
Ráďa, 07.08.2007 02:38
No aspoň že to nedostane žádný úchylný tuzing, místo toho investuje do vychytání těch technických much. Takový rozumný přístup se u Golfistů jen tak nevidí (akorát crash test by byla jatka) ...jinak co máte všichni furt s 6 gangy? Já mám maximálku el omezenou na 250 a bohatě mi tam stačí 4 rychlosti. Jinak na západě jsem si Golfů II v poslední době nevšiml, tam jezdí hodně III + IV (pětek míň).
anonym, 07.08.2007 22:21
No jo Ráďo, ale ne každý touží jezdit s obrovským Mercedesem s obří kubaturou. Jezdi si klidně těch svých omezených 250 na 4ku a věz, že jsi omezený taky, ale na ne na 4ku, ale jako prase!!!

Víš některý lidi tady tady mají daleko jinačí káry, než 20 let starý obrovský Medvědy a neotravujou tady pořád.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů