Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Golf 1.9 TDI 66 kW - zkušenosti po 311 tis. km

Recenze uživatelů
Jiří (22) - Česká republika | 15.07.2014
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Volkswagen Golf 1.9 TDI 66 kW | foto: Jiří
Golfíka koupil můj taťka v říjnu roku 1998. V techničáku je napsán rok výroby 1998, ale všude se dočítám, že trojkové golfy se vyráběly jen do 1997, tak nevím, kde se stala chyba...
Značka:Volkswagen
Model:Golf
Typ:1.9 TDI 66 kW
Bližší označení:3. generace
Karoserie:hatchback
Objem motoru:1 896
Palivo:nafta
Rok výroby:1998
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:311 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:16 let
Průměrná spotřeba:5,2 l
Předchozí vozidlo:neudáno

Golfíka koupil můj taťka v říjnu roku 1998. V techničáku je napsán rok výroby 1998, ale všude se dočítám, že trojkové golfy se vyráběly jen do 1997, tak nevím, kde se stala chyba... Vůz používal tedy nejdřív otec, pak mamka a teď já.

Golfík nemá žádnou nic moc extra výbavu, okna i zrcátka jsou manuální, sedadla nevyhřívaná, palubní počítač také nemá (ani nevím, jestli se tato výbava do trojkových golfů montovala), kola jsou normální 185/65 R14 na plechových discích. Jediné, co auto má, je imobilizér, dělená zadní sedadla, výškově nastavitelný volant, ABS a posilovač řízení. Auto nemělo ani klimatizaci, ale ta se do vozu přidala extra. Klimatizace je samozřejmě manuální. Dnes klimatizace stále funguje, ovšem je problém, že hned po skončení léta plyn někam unikne a na další sezónu se musí znovu naplnit, což není až tak levná záležitost. Já už si z tohoto důvodu klimatizaci naplnit nenechávám, auto má potom spotřebu vyšší asi tak o 0,5 l, má znatelně menší výkon a co si budeme povídat, po 15 letech kompresor už není to, co za mlada, takže nějaká extrémní 30stupňová vedra klimatizace stejně moc nezvládá...

Auto je vybaveno i pneumatickým centrálním zamykáním, to se ale asi před 6 lety rozbilo. Závadou je v řídicí jednotce zamykání (je vzadu v kufru). Nové stojí asi 7.000 Kč a i na vrakáči za něj chtějí asi 2.000 Kč, takže už jsem si zvykl zamačkávat. Po koupi vozu se asi za dva týdny objevila závada, při níž upadla řemenice na klikové hřídeli. Z recenzí jiných golfů jsem se dočetl, že s tím měl problém asi každý. Vše bylo opraveno v rámci záruky. Pak ještě přestal fungovat palivoměr, ten byl také v záruce opraven. Golf je pravidelně servisován, každých 15 000 km se mění olej + filtr. Každých 30 000 km palivový filtr + vzduchový filtr (když tak sdělte, zdali to raději neměnit dříve). Destičky a kotouče se mění, až se prostě opotřebí. Občas se vymění brzdová kapalina a samozřejmě rozvody cca po 90 000 km. Tlumiče se na autě měnily ve 160 000 km a ve 290 000 km. Zadní obložení se měnilo ve 195 000 km a pak už ve 300 000 km. V těch 300 000 km se to možná uspěchalo, ale došlo k výměně, jelikož teklo prasátko na levém kole a díky tomu bylo auto připravené na výměnu i tohoto obložení. S tím jsme vyměnili i zadní ložiska. Navíc byla hodně zrezlá část trubičky na přívod brzdové kapaliny (což byla hrozná pakárna všechno správně naohýbat a napasovat to tam...). Pak nějak v 290 000 km se musela vyměnit vodní pumpa, ale stála asi jen 500 Kč. Možná se vám těch závad zdá hodně, ale na to, že auto má najeto 300 000 km, to není tak hrozné. A rád bych se pochlubil, že golfík má po této dávce najetých kilometrů stále původní spojku. Ještě v hodně vysokých otáčkách trochu vynechává turbo, připadá mi, že se někde malinko přisává vzduch. Jestli zpuchřely hadičky?! Ale při normální jízdě to nepoznám, jen když chvátám.


Teď přejdu k té smutnější části, která je bolestí všech trojkových golfů, a tou je KOROZE. Celou svou kariéru strávil vůz v (studené) garáži, takže nevím, proč tolik zrezivěl. Hlavně lemy, blatníky, prahy, podlaha atd. Díry v podlaze byly bohužel krutou realitou. Fakt nevím, čím se to stalo, jelikož spodek byl pravidelně ošetřován a dutiny se také často vystříkávaly. Museli jsme se rozhodnout, jestli golfa prostě zkusíme prodat a koupit jiné auto, nebo zainvestovat do opravy a jezdit dále. Po konzultacích s automechaniky a lidmi, co vlastní golfíky, jsme se rozhodli, že auto necháme opravit s vizí, že po vyvaření by mohlo nejmíň 5 let ještě sloužit a že investice cca 20.000 Kč se vyplatí.

Takže se komplet měnily přední blatníky, komplet prahy. Zrezlé části podlahy se vyřízly a přeplátovaly. Oprava i s materiálem = 16.000 Kč. Ale musím uznat, že mechanik si fakt dal záležet a je to udělané pořádně. Sice jsme měli vyvařeno, ale ne nalakováno. Kdo se v tom částečně pohybuje, ví, že jeden díl nalakování stojí cca 2.000 Kč (2 blatníky, 2 prahy, 2 zadní vyvařené lemy). Takže 6 dílů, to by bylo dalších 12.000 Kč. Tak to se mi fakt dávat nechtělo. Takže jsme s kamarádem autolakýrníkem auto nastříkali v hodně polních podmínkách v hodně prašné dílně. Výsledek byl nad očekávání dobrý. Oprava tehdy stála kolem těch 20.000 Kč. Podle fotek můžete vidět, že skoro není poznat, že auto lakováno bylo. Po této opravě se snažím vůz často umývat, abych předešel další korozi. Byl bych z toho důvodu rád, kdybyste mi poradili, jestli je to tak dobře. Samozřejmě voda není nic moc, ale stále lepší než bláto, špína a podobně. Teď si spokojeně jezdím a doufám, že mi auto vydrží co nejdéle.

Co se týče jízdních vlastností, nemůžu si stěžovat. V zimě neuklouzne, vyjedu pomalu všechno. To bude asi dané tím, že má těžký motor, takže s ním jen tak nic nezacloumá. Co se týče výkonu, 66 kW je naprosto dostačujících a když chcete, dá se jezdit fakt svižně. Není hezčí zvuk než ten hlasitý traktorový motor. A když jedete a začne hvízdat turbo, nejlepší pocit! Jak jsem již říkal, spotřeba se pohybuje kolem 5 litrů. Měl jsem i 4,5 l, ale taky 5,5 l/100 km. Což je, myslím, nádhera. V zimě startuji jako pán, startér vůbec nemusí točit, chytne ihned. Na STK po vyvaření už řeči nemají. Do závad píší netěsnost motoru, netěsnost převodovky a tak dále. Ale myslím, že to píší asi každému staršímu autu, aby se neřeklo.

Pokud si toto auto budete chtít koupit, nemůžete udělat líp, ale dejte si opravdu pozor, aby nebylo zrezivělé. Nejlepší volba podle mě je právě 1.9 TDI 66 kW.

PS: Když mělo na tachometru naskočit 300 000 km, tak se vynuloval. Asi nečekali, že najede tolik...

KladyZápory
spotřeba koroze
dlouhá životnost motoru  
vysoká spolehlivost  
účinné topení  
dobré jízdní vlastnosti  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.54
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 15.07.2014 13:10
Trojkových golfů už rapidně ubylo, hlavně kvůli korozi. Bohužel, i když člověk garážuje a ochrańuje dutiny, stačí aby jezdil v zimě a solanka pracuje... Proto je dobré, když vím, že jsem jezdil po zasolených cestách, auto důkladně opláchnout (vč. chladičů - tady ale jemně) tlakovou myčkou. Aby usazená sůl zbytečně neoxidovala. Jinak těch ,,závad,, moc nebylo, spíš šlo o běžnou údržbu. Překvapilo mě vynulování tachometru po 300 000 km. Vím, že se u většiny aut vynuluje po najetí milionu. Vzduchový filtr doporučuji měnit s olejem po 15 000 km, zvlášť v prašném prostředí je to znát a těch pár stokorun se rychle vrátí na spotřebě. Navíc je méně kontaminovaný olej mikročásticemi - menší opotřebení motoru, turba... Jo, není ten rok výroby v TP náhodou datum první registrace vozidla?
Falco, 15.07.2014 13:48
Vynulování tachometru mohu potvrdit. Zažil jsem to osobně u VW Polo classic.
Mati, 15.07.2014 15:06
Pěkně napsané. To vynechávající turbo asi bude spíš váha vzduchu. Turbo je kus železa a buďto tlačí, nebo ne. Podívej se na filtr vzduchu, jestli není od oleje......pak by turbo pouštělo olej skrz ložisko.

já se onehdá taky koukal po něčem, co má motor TDi 81kW. Měl jsem na auto 100tis celkem, včetně prvního servisu. Takže O1 byla out, i ty největší hrobky se v tý době prodávaly za 120tis. Takže mi zbyly Toledo, Golf III. Nakonec jsem sehnal Toledo ´98 s 240tis km na tachometru, za 70tis kč. Každej se mi smál, že mě to finančně zabije, jak budu měnit turbo, vstřiky, váhu vzduchu. První servis rozvody+oleje+filtry mě stál 10tis. Pak už jen čepy, oleje.
Najezdil jsem s ním za tři roky 70 tis. Na motor se nešahlo, dokonce i baterka při následném prodeji byla od původního majitele. Motor tahal fantasticky i při prodeji, kdy měl na tacho 310tis. nekouřil.........Jezdilo za 5-6L, jediný, co zlobilo byla koroze a ruční brzda....zadní kotouče rezly a lanovody zatuhávaly....

Takže jezdi za levno, co jinýho koupíš, už tak levný nebude.
Maty
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů