Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Golf 1.4 TSI - jízda jako opravdový požitek

Recenze uživatelů
M.Staněk (49) - Česká republika | 19.07.2016
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Volkswagen Golf 1.4 TSI 103kw Highline | foto: M.Staněk
Chtěl bych se zde trochu pochlubit recenzí na vůz GOLF VARIANT 1.4 TSI ve výkonové variantě se 103 kW.
Značka:Volkswagen
Model:Golf
Typ:1.4 TSI 103kw Highline
Karoserie:kombi
Objem motoru:1390
Palivo:benzin
Rok výroby:2013
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:600
Najeto km nyní:187500
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:3
Průměrná spotřeba:5.8
Poruchy:ne
Předchozí vozidlo:Škoda Octavia


Chtěl bych se zde trochu pochlubit recenzí na vůz GOLF VARIANT 1.4 TSI ve výkonové variantě se 103kw.

Předem bych chtěl upozornit, že se jedná o vůz, který používám jako služební, a proto je jeho nájezd po 3 letech provozu již na tachometrových 187 tis. km, což je o dost více, než jsem původně plánoval.
Již při výběru vozu mně bylo dopředu jasné, že se bude jednat o benzínový motor, protože cena naftových verzí se tolik vzdalovala ceně verzí benzínových, že by se návratnost pohybovala až po ujetí cca 220 tis. km, raději jsem zvolil tedy benzínovou verzi s větší příplatkovou výbavou a to už jen proto, že při mém zaměstnání mám hodně menších zastávek po městě a ze zkušenosti vím, jak to naftovým motorů zrovna moc nesvědčí a v zimním období se u nich teplého vzduchu v autě skoro nikdy nedočkám.
Výběr vozu byl ještě trochu složitější, Golf byl ale nakonec jasná volba a to vzhledem k ceně a výbavě a hlavně také, že oproti druhému kandidátovi Škodě Octávii má Golf zadní víceprvkovou nápravu již u motorizací od 90kW, pro mě se tedy u této kategorie vozů jedná o standardní věc, ale dneska se holt šetří na všem.


V mnoha recenzích od českých novinářů se samozřejmě rozdíl mezi víceprvkovou a obyčejnou nápravou jevil jako nepostřehnutelný, ale v zahraničních recenzích jsem se dočetl, že jde o docela velký rozdíl v jízdním komfortu, zejména na horších silnicích. Před koupí jsem byl otestovat jako první Octávii s motorem 1.2 TSI, motor se jevil překvapivě jako vcelku výkonově slušný, na dálnici ovšem už výkon scházel a rostla spotřeba přes 6 litrů, zadní náprava se samozřejmě chovala na horších silnicích podle očekávání dosti tvrdě a i v zatáčkách to nebylo ono, to jsem srovnávál oproti mému předchozímu vozu s víceprvkem (Octavia II).


Jako druhý vůz jsem testoval Golf 7 ve verzi hatchback s motorem 1.4 a výkonem 90kw s víceprvkovou nápravou, zde mi připadl výkon motoru jen nepatně lepší než 1.2 TSI v Octávii ale plně postačující na běžnou jízdu, spotřeba přibližně stejná ale víceprvková náprava navíc se standardním systémem XDS zde fungovala skvěle, takže rozdíl byl dosti markantní. Interiér Golfu byla taktéž kvalitou o stupeň či dva před Octávií, až bych trochu řekl skoro jako v nějakém Audi. O vítězi a motorizaci tedy bylo rozhodnuto, ještě jsem si chtěl vyzkoušet Golfa ve verzi kombi, tedy tu kterou bych objednával, dealer měl zrovna jednu na jiné pobočce ale se silnějším motorem 103 kW a v nejvyšší výbavě HIGHLINE.
Při usednutí do nejvyššího stupně HIGHLINE jsem viděl opět docela velký kvalitativní rozdíl oproti výbavě Comfortline, byly zde sedačky Ergoactiv s masážní funkcí, opravdu v lepších sedadlech jsem ještě nikdy neseděl, celkově bylo z interiéru hodně poznat, že se jedná o nejvyšší verzi, ve večerních hodinách, kdy jsem auto zkoušel, mne učarovalo LED ambientní osvětlení interiéru, kdy jsou třeba i lišty ve dveřích osvětleny, dále jsou osvětleny prostory nohou, kliky dveří atd… atmosféra při nočních jízdách stojí opravdu za to, ale tou nejhlavnější předností byly příplatkové Bixenony s AFS a LED denním svícením, jedná se o vyšší a dražší verzi bixenonů, tyto světla svítí opravdu fantasticky, někde jsem se dočetl, že dokonce je vyhodnotil ADAC jako vůbec nejlepší. Nižší verze bixenonů (nabízená u Maraton a Comfort edicí) bez LED denního svícení a AFS svítí o poznání hůře a vůbec nejhůře svítí obyčejné halogeny, na ty mě upozorňoval již prodejce na salónu, že každý druhý zákazník co si koupí Golfa bez xenonů chodí reklamovat nízkou svítivost halogenových světel, ale to je u GOLFA 7 už asi všeobecně známá věc. Takže kdo uvažuje o koupi Golfa, nezapomeňte xenony, nejlépe v nejvyšší verzi.

Předváděcí vůz byl navíc vybaven skvělou navigací Discover Media Color s 6 placovým displejem, ta je svižná a má mnoho doplňkových funkcí oproti třeba starému Columbusu, její výhodou je, že se nedá odcizit, displej je zde na palubce samostatný, stejně jako disková jednotka ukrytá za kasíkem a hlavně celá řídící jednotka je umístěna v motorovém prostoru v pancéřovaném krytu a to vše je dnes ještě navíc chráněno kontrolou komponentů přes VW centrum, zde se o její odcizení už bát nemusíte.


Co se týče prostornosti, tak na předních sedadlech mi přišlo o něco více místa než v Octávii, na zadních sedadlech je to zase trochu naopak, ne že by zde bylo málo místa, to vůbec ne, je zde místa před kolenama jako v Passatu, ale v Octávii mi přišlo, že tam byl až přebytek místa před kolenama, ale to je tím, že Octávie má hrozně krátké zadní sedáky, pouze 44cm kdežto Golf má zadní sedák dlouhý 52cm a podpírá mnohem lépe nohy při delších jízdách. Zavazadelník je u Golfa kombi totožný s Octávií i když u Octávie se udává 610l bez rezervy (s lepící sadou) a u Golfa 605l s rezervou, rozdíly jsem nepostřehl.


Ano něco mi tu v hodnocení vozu chybí a to je motor, ten jsem si pro samou jeho chválu nechal až na konec, zde jsem byl překvapen asi nejvíce, rozdíl mezi motory 1.4 TSI s 90 kW a 103 kW je dosti propastný, ona ta silnější 103 kW verze totiž má kroutící moment o 50 Nm větší (na brzdě bylo u tohoto motoru naměřeno dokonce 126 kW a 265 Nm), další výhodou je, že motor má proměnné časování sání i výfuku a tudíž u něj nehrozí karbonizace při častých kratších jízdách jako u slabších motorů 1.4 a 1.2 TSI. Motor je výborně odhlučněn, je to asi i dáno tlumícím materiálem pod kapotou, který třeba benzínová Octávie nemá, stejně jako nemá hydraulickou vzpěru kapoty.
Jízda s tímto motorem který má zrychlení z 0 na 100 km/h za ca 8,5 s je opravdový požitek, jede mnohonásobně lépe než moje předchozí Octávie 2.0 TDI a to za absolutně tichého a sametového projevu motoru, pružnost a dynamika motoru je opravdu skvělá, zde jsem byl plně utvrzen, že volba naftové verze by byla dnes už opravdu jen spíše přežitkem. Ona totiž i spotřeba se pohybuje u tohoto motoru kolem 5,5 – 6,5 litrů při běžné jízdě.
Ještě bych ale dodal jednu zásadní věc, nová generace motorů TSI již nemá rozvodový řetěz, ale opět spolehlivý řemen vyztužený navíc dráty, stejný jako současné motory TDI, a jeho výměna je také předepsána až někdy po 200 tis. km a to spíše kvůli vodní pumpě, tím jsem odboural poslední možné výmluvy odpůrců motorů TSI.


Tak ještě dodám, že vůz se kterým jsem absolvoval zkušební jízdu jsem si nakonec i pořídil, a to díky velmi slušné slevě od prodejce, za celou dobu používání s vozem a motorem nebyla žádná porucha, jen se měnil v záruce zadní ostřikovač skel, který trochu netěsnil. Motor se v zimních měsících hodně rychle zahřívá, výfukové svody zde prochází hlavou a tudíž se kapalina rychleji ohřeje, zde opravdu nikdo mrznout nebude. Spotřeba se pohybuje po celou dobu dle tankování kolem 5.8l, ale jde to i o něco níže či při nadlimitních dálničních přesunech zase o trochu více. Tuto motorizaci můžu opravdu vřele doporučit, nyní se aktuálně prodává s mírně zvýšeným výkonem na 110 kW a hlavně si nezapomeňte přikoupit i vyšší verzi Bixenonů s LED denním svícením.

KladyZápory
skvělý motor  dražší příplatková výbava u nového vozu  
prostornost    
kvalita zpracování    
spotřeba    
konečně již s neodcizitelnou navigací    





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ne

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.08
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 44x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepee, 19.07.2016 13:15
Dobrý den,

po kolika km měníte olej při takovémto nájezdu u TSI?
Zdeny60, 19.07.2016 15:44
Ale pak nechápu vyjádření testujícího, jestli by si auto od stejné značky znovu koupil - píše, že ne
Já taky ne. Nemám totiž rád bezohlavní auta. Ale to je každého věc.
ctverak, 22.07.2016 11:12
Věřím, že Golf je dobré auto, a ještě k tomu v roce 2013 byl Golf levnější než Octávka, pak VW Golfa postupně zdražoval a teď si myslím, že stojí přibližně stejně jako ta Octávka, jenomže Golf má u většiny motorizací výhodu nezávislého zavěšení zadní nápravy.
Verny_2013, 04.08.2016 19:42
Já mám ve Sportsvanovi 1,4 TSi verzi s 92 Kw. Zatím maximální spokojenost ale ten krouťák co má výkonější verze tam prostě chybí. Je to prostě někde mezi 1,2 81Kw a 1,4 110 KW. Oproti 1,2 to víc žere ve městě ale zase na dálnici to jede líp a není to tak závislé na zatížění. Bohužel když jsem to před rokem a půl kupoval tak v ČR nebyl jediný kousek skladem se 110 Kw. To je prostě motor bez kompromisů - výkonný, uživatelsky příjemný a úsporný. Co mi ale není jasné proč by měla být verze 92 Kw náchylnější ke karbonizování. To mi prosím někdo vysvětlete.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů