Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Fox 1,2 HTP – solidní základ

Testy
Jiří Duchoň | 02.01.2006
dalších 18 fotek
foto: autor
Nástupcem nepříliš úspěšného modelu Lupo se stala řada Fox a opět představuje nejlevnější Volkswagen na evropském trhu. Vůz byl vyvinut v brazilské továrně značky Volkswagen a teprve později bylo rozhodnuto o jeho importu do Evropy.

Nástupcem nepříliš úspěšného modelu Lupo se stala řada Fox a opět představuje nejlevnější Volkswagen na evropském trhu. Vůz byl vyvinut v brazilské továrně značky Volkswagen a teprve později bylo rozhodnuto o jeho importu do Evropy. Stylisticky se od evropských Volkswagenů poněkud liší a u nás je k dostání v jediném provedení.

Kolem a kolem

Volkswagen Fox se našim motoristům představil na letošním brněnském Autosalonu. Jak se v našem testu potvrdilo, Fox představuje solidní základ evropské modelové nabídky značky Volkswagen, ačkoli se dováží z její brazilské továrny. K nám se dodává v jediné verzi motoru (1,2 HTP) a výbavy a s výhradně třídveřovou karosérií. K dispozici je však široká škála příplatkové výbavy. Připlatit si tak lze například za klimatizaci, boční airbagy, ESP, litá kola či vyhřívání předních sedadel a trysek ostřikovačů. Už ve standardu však nalezneme dvojici čelních airbagů či ABS.
Čtyřmístný Volkswagen Fox sdílí svůj technický základ s koncernovými příbuznými Volkswagenem Polo, Seatem Ibizou a Škodou Fabií. Z toho plyne dlouhý rozvor náprav a s ním spojené směrová stabilita a prostornost interiéru.

Karosérie

Přídi dominují světlomety s čirou optikou a na rozdíl od Pola jednoduchými parabolami, hostícími i blinkry. Nárazníky jsou lakovány v barvě karosérie, jejich spodní části jsou z matného plastu a měly by odolávat drobnějším kolizím. Příslušnost ke značce poznáte na první pohled snad jen díky vějířovité masce chladiče, na níž opticky navazuje kapota s výraznými prolisy.

Ve srovnání s běžnými kompaktními vozy překvapí vyšší stavba karosérie, která usnadňuje nastupování a posádce zajišťuje dobrý výhled vpřed a do stran. Zadní okno je však poměrně malé a má vysokou spodní hranu, takže výhled vzad a šikmo vzad je poněkud omezen. Zpětná zrcátka mají nadprůměrně rozměrnou odrazovou plochu.

Zadní část nemá takřka žádný převis. Výhodou je snadnější parkování, nevýhodou omezený objem zavazadlového prostoru. Přístup k němu je navíc jen poměrně malými výklopnými dveřmi. Překonávat je také třeba vysoký nakládací práh.

Žlutý lak testovanému vozu dodával na sebevědomí a stylovosti.

+ netradiční vzhled

+ vysoká silueta

+ velká zpětná zrcátka

- omezený přístup k malému zavazadlovému prostoru

Interiér
Uvnitř lze obdivovat znamenitou kvalitu dílenského zpracování. Pamatováno je zde však i na řadu v této třídě neobvyklých a příjemných maličkostí. Tak například boční dveře mají aretaci hned v několika polohách, blinkr po namáčknutí třikrát zabliká a všude je množství odkládacích prostorů. To platí například o možnosti umístit PET lahve 1,5l v kapsách dveří nebo o držácích nápojů v palubní desce a mezi zadními sedadly. Vpředu mají cestující běžného vzrůstu ve všech směrech dost místa, totéž lze říct kupodivu i o dvou místech vzadu. Je ale samozřejmě třeba si uvědomit, do jaké kategorie Fox patří.
Přístup do interiéru je snadný díky velmi dlouhým dveřím, jež na druhou stranu působí nepříjemnosti při manipulaci v malých prostorech, například na parkovišti mezi ostatními automobily. Díky jejich rozměru je však kupodivu relativně příjemný přístup i k zadním sedadlům. Pasažéři jsou přitom omezováni především pásy předních sedadel, o které se zachytávají nohy.

Přístrojová deska se od jiných Volkswagenů liší. Její dominantou je kruhový rychloměr s velkým monochromatickým displejem uprostřed. Zde se zobrazuje čas a počítadlo celkové a denní ujeté vzdálenosti. Vpravo na něj navazuje palivoměr, vlevo symetricky otáčkoměr. Teploměr chladicí kapaliny bohužel chybí a řidič není informován o tom, jak je motor v dané chvíli zahřátý. Zajímavým konstrukčním prvkem jsou rafičky bočních přístrojů, které se po vypnutí zapalování schovají pod tachometr.

Pro odkládání drobností jsou zde k dispozici malé kapsy ve dveřích, poličky nad středovým panelem, pod rádiem a před držáky nápojů na středovém tunelu, ale také rozměrná police na horní části celé palubní desky, která částečně nahrazuje jen velmi malou schránku před spolujezdcem.

Nutno dodat, že na manuální ovládání okenních skel a zrcátek si lze zvyknout, ale nepřítomnost centrálního zamykání působí jako pomsta výrobce uživateli. Elektronické systémy jsou však samozřejmě k dispozici za příplatek a doporučuji si je každopádně objednat.

+ jednoduché a praktické rozmístění ovladačů

+ kvalitní dílenské zpracování

+ pohodlná a tuhá přední sedadla

- absence teploměru chladicí kapaliny

- malá schránka před spolujezdcem

Pohonná jednotka

Pod kapotou zkoušeného vozu byl známý, technicky vyspělý tříválec s technikou dvou ventilů na válec a vyvažovací hřídelí v klikové skříni. Ačkoli hodnoty nejvyššího výkonu a točivého momentu (viz přiložená tabulka) nejsou nijak oslnivé a zlí jazykové by je přirovnali k motoru vozu Škoda 120, stojí za pozornost zejména otáčky, při nichž je těchto hodnot dosahováno. Například nejvyššího výkonu tento motor dosahuje již při 4 750 ot./min., což je alespoň o 1 000 ot./min. níže, než „bývá v kraji zvykem“. Točivý moment pak vrcholí slušnou hodnotou 108 N.m, a to při pouhých 3 000 ot./min. To v praxi znamená, že motor není třeba nikterak vytáčet, ideální je udržovat jeho otáčky v rozmezí 3 000 a 4 500 ot./min. Zde je motor enormně pružný, což je dáno ve srovnání se čtyřválcovou jednotkou také o čtvrtinu nižšími setrvačnými silami.

Jeho chod je provázený příjemně hlubokým mručením. Zátah je celkem vydatný, ale ve vyšších otáčkách do interiéru proniká jeho hluk. Na motor navazuje pětistupňová převodovka, která svojí přesností a krátkými drahami v dané třídě jen ztěží hledá konkurenci.

+ pružnost

+ velmi přesné řazení

- vyšší hlučnost

Za volantem

Za příplatek osazovaný elektrohydraulický posilovač s účinkem závislým na rychlosti jízdy zaručuje minimální síly potřebné pro manipulaci, ale zároveň umožňuje řidiči neztrácet kontakt s vozovkou. Volant působí skromně, ale má dostatečně tlustý věnec, který má navíc po obvodu proměnlivý profil. Brzdy jsou výkonné a lze se na ně kdykoli spolehnout. Potěšila přítomnost standardně dodávaného protiblokovacího systému ABS

Kvalitní podvozek je sice poměrně měkce naladěn, ale přesto vozu zaručuje bezpečné jízdní vlastnosti a pohodlné cestování i na delší vzdálenosti. Pravdou je, že se karosérie díky své vyšší stavbě v zatáčkách naklání více než třeba Fabie nebo Polo, nicméně kvalitní podvozek zaručuje přesné vedení stopy.

+ přesné a lehké řízení

+ dobrý výhled vpřed a do stran

- naklánění karosérie v zatáčkách

Závěrem

Vůz měl na začátku testu na svém tachometru jen asi 4 100 km. Během testu ujel dalších téměř 400 km, a to s průměrnou spotřebou pod výrobcem deklarovanými 6 litry na 100 km.

Volkswagen Fox zanechal dojem jednoduchého, ale technicky vyspělého malého vozu. Výbava je na danou kategorii poměrně slušná, cena však nikoli nízká. Větší Polo je ve svém standardním provedení dražší jen o nějakých 25 000 Kč. Fox osloví zejména vyznavače značky Volkswagen, kteří se v něm budou cítit jako doma.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.29
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3828
Šířka (mm)
1660
Výška (mm)
1544
Rozvor (mm)
2465
Minimální poloměr otáčení (m)
5,5
Objem zavazadlového prostoru (l)
50
Motor
Typ
3válcový benzinový
Počet válců
3
Max. výkon kW (k)/ot./min.
40/4750
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
108/3000
Spotřeba
Město
7,8
Mimo město
5,1
Kombinovaná
6,1
CO2 (g/km)
EU4, 146
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
17,5
Max. rychlost (km/h)
148
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
244 900
Celková cena testovaného vozu (Kč)
279 000
Příplatková výbava
Posilovač řízení, čelní airbag, ABS, autoradio
34100
Hodnocení článku
4.6 z 5 (92%)
Hodnoceno: 16x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
JIří Duchoň, autor, 04.01.2006 13:54
Ale? Máte pochybnosti o tomto výroku? Poučte nás a dokažte, že tříválec 1,2 HTP je nemoderní... Děkuji!
ostuda, 04.01.2006 15:44
haha,tak teď mě někdo rozesmál...blbeček co jezdí v buhvičem...mám superba CLASSIC...myslíš že jsem ostudou na silnici??
Petr, 08.01.2006 14:39
Přesně tak je to jeden z nejmodernějších tříválců na trhu.
gld, 03.01.2007 17:05
že samozrejmosť?! polovica škodoviek nemá ABS v základe tak neviem čo to tu potíš
anonym, 12.11.2007 21:47
Črepy typu W nekupovať v žiadnej kategorii . Ani nič čo ma nálepku made in Germani. Drahé a úplne nanič.Hlavne značky Audi , BMW , a W. Nanajvíš Opel . Okrem Calibry 1.8 BENZíN. Nech sa nemci chodia učiť od Japoncov a hlavne Talianov čo sú to vozy. Apropo ja mám iba Francúya ktorého Tiež nikomu neprajem Renault.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů