Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Valivý odpor pneumatik je nepřítel spotřeby

Naše téma
Petr Šikl | 08.12.2009
dalších 5 fotek
foto: Michelin
Krize pokračuje a firmy musí šetřit kde se dá. Subjekty provozující firemní automobily mohou snížit náklady spojené s provoezm vozového parku použitím pneumatik s nízkým valivým odporem a proškolením jejich uživatelů pro ekonomický způsob jízdy.

V době finanční krize se musí šetřit. Podnikatelé, firmy a různé instituce hledají všechny možné cesty ke snížení nákladů. Subjekty provozující firemní automobily mají často za úkol snížit náklady spojené s provozem ať osobních či nákladních automobilů. Snížit provozní náklady u vozového parku mohou několika různými způsoby. Prvním řešením je proškolení samotných uživatelů (řidičů) jednotlivých automobilů k úspornému stylu jízdy, což často nelze v praxi skloubit s vysokými pracovními nároky, přičemž právě tuto oblast bych nepodceňoval. To se ukázalo i během praktického kurzu pořádaného Michelinem v okolí maďarského Hungaroringu, kdy účastníci po proškolení zvládli identickou trať zajet s důrazem na získané poznatky v průměru o 20% levněji.

Je to na řidiči
Nejnižší spotřeby u osobních automobilů dosáhnete při cestovní rychlosti 80 až 100 km/h. Proto zvažte, zda se Vám vyplatí jet například o 20 km/h rychleji a přijet do místa určení o pár minut dříve. Apetit motorových vozidel snížíte pokud budete jako řidič předvídat a vyvarujete se zbytečné akceleraci a následnému brzdění. Při delším stání motor vždy vypínejte (např. při stažených závorách, v nehybné koloně vozidel apod.). V zimních měsících není potřeba čekat, až se motor zahřeje. Hned po startu nebo po oškrábání skel se okamžitě rozjeďte. Dále nezapínejte bezvýznamné elektrické spotřebiče a nevozte sebou zbytečnou zátěž či doplňky, které ve vozidle nepotřebujete. Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách (nejlépe 2x do měsíce).

TIP: Možná nevíte, že spotřebovaný 1 litr pohonných hmot vyprodukuje 2,5 kg CO2

Zelené pneumatiky s nízkým valivým odporem
Dalším řešením je snížení spotřeby u samotných automobilů, kterého je dosahováno při identickém stylu jízdy. Ptáte se jak je to možné? Jednoduše. S každým otočením kola je pneumatika deformována vahou nákladu, jakmile se dotkne povrchu vozovky. Jak se její struktura deformuje, komponenty se zahřívají a dochází ke ztrátě části energie vytvářené motorem. Snižování tohoto nahromaděného tepla umožňuje snížení spotřeby paliva, čímž se snižují i emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů. Valivý odpor dokáže ovlivnit spotřebu automobilu celými dvaceti procenty! Někteří výrobci pneumatik se proto snaží o snižování valivého odporu což vede k poklesu spotřeby paliva a produkovaných emisí. Například francouzský výrobce pneumatik Michelin se již patnáct let věnuje vývoji pneumatik s nízkým valivým odporem. V současné době prodává již 4. generaci tzv. „zelených“ pneumatik pod názvem Energy Saver. Ty zaručují snížení spotřeby u osobních automobilů o 0,2 l/100 km v kombinovaném provozu (emise CO2 nižší o 4g/km) a zkracují na mokré vozovce brzdnou dráhu o 3 metry. A to vše při delší životnosti až o 40%. Daniel Cahel z Michelinu radí: „pneumatiky s nízkým valivým odporem poznáte velmi jednoduše pomocí loga „Green X“ umístěného z boku pneumatiky“. Dále upozorňuje na srovnatelnou pořizovací cenu s ostatními pneumatiky v prémiovém segmentu. Daniel Cahel k cenám ještě dodává: „koupí úsporných pneumatik snížíte nejen spotřebu vašeho vozu, a pokud se rozhodnete pro značku Michelin, vyšší bude i kilometrový výkon.“

Snižovat valivý odpor není jednoduché
Jak snížit valivý odpor pneumatik? Například Michelin Energy Saver dosahuje nižšího valivého odporu díky tomu že je lehčí a subtilnější, což vede k pomalejšímu zahřívání (podle zákonů fyziky platí, čím větší je masa objektu, tím více se po zahřátí deformuje). Dále záleží zejména na chemickém složení. Michelin používá místo sazí siliku nejnovější generace. Saze se používají pouze pro dobarvení samotné pneumatiky. Důležitý je také výrobní proces. Historii a příchod pneumatik s nízkým valivým odporem objasňuje Daniel Cahel z Michaelinu (Press Coordinator Czech Rep. and Slovakia): "Dlouhou dobu bylo nemyslitelné snížit valivý odpor pneumatik bez toho, aby se zároveň nesnížil i jejich záběr a přilnavost. V roce 1990 se to společnosti Michelin podařilo. Místo sazí jsme použili siliku a problém byl vyřešen. Uvedením tzv. zelené pneumatiky Energy v roce 1992 jsme demonstrovali, že i energeticky úsporná pneumatika má všechny charakteristiky, které by měla prémiová značka mít - vysokou přilnavost, dlouhou kilometrovou životnost, bezpečnost a komfort a zároveň, aby byla přátelská k životnímu prostředí."

Síly ukusují z vyprodukované energie
Gravitační síla, setrvačnost, vnitřní tření, odpor vzduchu, to vše jsou síly, které působí proti pohybu vozidla a spotřebovávají energii. Pneumatika se při přenosu sil deformuje, aby co nejtěsněji přilnula k vozovce, zahřívá se a spotřebovává energii (palivo). Z celkové spotřeby paliva připadá na pneumatiku celých 20%. Aby se tato spotřeba snížila je nutné minimalizovat vliv negativních sil snížením valivého odporu, který však nemůže být zcela eliminován.

Možná nevíte co všechno zvyšuje spotřebu automobilu?
Aby bylo možné dosáhnout nižší spotřeby paliva je nutné vědět, že například otevřená okna zvyšují spotřebu v rychlostech nad 80 km/h o 5%, každých 100 kilogramů nákladu vede ke zvýšení spotřeby o celých 10%, střešní nosič zvyšuje spotřebu o 15%, jízdní kola převážená v nosiči na střeše o 30% atd. Nesmíme zapomínat ani na elektrické vybavení (světla, audiosoustava, navigace, klimatizace), které odebírají dohromady až 5 kW výkonu motoru. Spotřebu zvyšují zbytečně široké pneumatiky či nesprávný tlak v pneumatikách (snížení tlaku o 1 bar, zvedá spotřebu o 6%).

Správně nahuštěná pneumatika je základem
Často opomíjené nahuštění pneumatik je základem pro úspornou a bezpečnou jízdu. Nesprávné natlakování pneumatiky může ohrozit bezpečnost posádky, vede k vyšší spotřebě paliva, k rychlejšímu opotřebení samotné pneumatiky a změně kontaktní styčné plochy s vozovkou. Výsledkem špatného nahuštění pneumatiky je horší záběr a snížená citlivost řízení, delší brzdná dráha na vlhkém podkladu, kratší životnost pneumatiky, zvýšená spotřeba paliva. Podhuštěná pneumatika o 20% zkracuje kilometrový výkon o 20%. Podhuštěná pneumatika vede k její deformaci a přehřívání, což může způsobit poškození základních komponent pneumatiky. Zde je nutné doporučit pravidelnou kontrolu. Podhuštění či přehuštění pneumatik vede k 6% dopravních nehod, kde největším problémem je při protržení pneumatiky ztráta kontroly nad vozem.

TIP: Možná nevíte, že pro výrobu pneumatik je potřeba více než 200 různých surovin mezi kterými nechybí přírodní a syntetický kaučuk, armovací činitel, chemická aditiva (saze nebo silica), kovové dráty a textilní kordy.

Vybírejte pneumatiky s nízkých valivým odporem
U firemních automobilů je každé malé snížení nákladu velmi pozitivním přínosem, jelikož se na první pohled zanedbatelné uspořené částky násobí počtem vozidel. Určitě se vyplatí proškolit uživatele jednotlivých automobilů, které je často potřeba přivést ke správnému stylu jízdy který vede k úspoře pohonných hmot. Dalším klíčovým faktorem pro snížení provozních nákladů u firemních flotil může být pořízení tzv. zelených pneumatik u kterých například Michelin zaručuje nižší spotřebu o 0,2 l/100 km a delší životnost (viz níže uvedený příklad).

Příklad úspory paliva (bez započtení delší životnosti pneu): firma s vozovým parkem čítajících 20 automobilů s průměrnou spotřebou 8l/100 km spotřebuje při průměrném kilometrovém nájezdu 30.000 km celkem 48.000 litrů paliva. Po obutí pneumatik s nízkým valivým odporem a proškolení zaměstnanců dosáhla úspora paliva v průměru jednoho litru na sto kilometrů, díky čemuž poklesla celková spotřeba paliva na 42.000 litrů, což představuje při současných cenách pohonných hmot (29 Kč/ litr) úsporu nejméně 126.000 Kč.

V globálním měřítku jde o hodně
Na první pohled nevýznamný přínos energeticky úsporných pneumatik je v celosvětovém měřítku více než významný. Například od roku 1992 ušetřil Michelin díky svým zeleným pneumatikám více než 10,7 miliard litrů paliva a snížil emise o více než 27 milionů tun.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
janseb, 10.12.2009 07:48
Ano, to je pravda, je jen otázka kolika procentům řidičů by to pomohlo. Vzhledem k tomu, že dnes řízení auta není jen pro vyvolené a bohem nadané, že pro spoustu lidí je řízení auta nutnost, ne hobby, tak zaplať pánbu za tu elektroniku. Zkoušel jsem to s vypnutým ESP u předokolky i zadokolky a přesto, že jsem smyk očekával, přišel poprvé tak rychle, že jsem "nestíhal".
A pokud člověk není úplný tupec, tak si zpravidla všimne blikající varovné kontrolky ESP a reakce aktivovaného ABS a zvolní. Pokud ovšem chápe, co mu ty signály říkají ...
Koloss, 10.12.2009 10:53
To všechno je samozřejmě pravda, myšlením za volantem se dá ušetřit nejvíce paliva, přitom člověk nemusí být brzdou provozu. Jenže takovéto pneumatiky jsou prostým kupováním odpustků, lidi kteří to koupí povětšinou patří právě k těm, kteří moc nepřemýšlí. Nikdo rozumný nemůže po zralé úvaze koupit tuto hovadinu.
Fénix56, 10.12.2009 10:54
Tak když dobýváte vrchol Himaláje s UAZem 69, tak je jesné že nejlepší bude protektor vraník M+S a v údolí MT
Petr - TipCars.com, 10.12.2009 11:45
To máte pravdu, že někteří řidiči řídí jen z nutnosti a řízení je narozdíl od nás nebaví a třeba k němu nemají ani vlohy. Vzpomínám si na příklad, kdy ABS začalo řidičku kopat do pedálu při intenzivním brzdění a ona brzdový pedál uvolnila, jelikož nevěděla, co se děje ... samozřejmě došlo k srážce.
Petr S, 10.12.2009 23:18
Neviděl bych to tak dramaticky. Jde o to že někdo třeba celý rok vozí střešní box a naloží do něj náklad jen 4x do roka. Protakové lidi je článek přínos.

Osobně jsem bez problémů vezl dvoje lyže, snowboard, lyžáky, spacáky a bágly na víkend v kufru. Stačí sklopit menší zadní dělené sedadlo a lyže se do kufru vejdou.
Na sjezdovku jsme pak s lyžema bez boxu jezdili ve čtyřech, včetně lyží snowboardů a bot.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů