Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V ČR si už můžete koupit Citroën DS5 – co je zač?

Nové modely
Karel Směšný | 24.04.2012
dalších 18 fotek
foto: Karel Směšný
Pokračovatel řady DS má na první pohled výrazný design. Výrobce ale slibuje i radost z řízení výjimečného auta. Už jsme se v něm svezli. Jaké jsou naše první dojmy? A protože jsme na TipCars.com, zaměříme se hlavně na motorizace této novinky.

Jízdní vlastnosti pětkové „bohyně“ do písmenka reprezentují trend, který je vlastní číselnému jmenovci z konvenční řady – C5. Podobně jako třeba u Volva je zde velmi silně patrná tendence řidiče pokud možná co nejvíce odizolovat od dění za okny a se střídavými úspěchy se to opravdu daří. O sterilním řízení se nemá cenu více rozplameňovat a zákazníci Citroënu snad vyjma DS3 Racing, žádný adrenalin ani nežádají. Také pérování (konvenční bez hydrauliky) je velmi typické – primárně plavné a houpavé, krátké ostré nerovnosti však umí vyloudit i velmi nepříjemný ráz do interiéru. V každém případě tedy platí, že DS5 je skvělým společníkem při rychlé jízdě po rovné silnici, kde oceníte dobré odhlučnění a směrovou stabilitu, méně už se jí chce vyřezávat ostré oblouky, zkrátka pohoda na vždy na prvním místě.

Citroën DS5 je nabízen s benzínovým, naftovým a hybridním naftovým motorem. Benzínové motory nabízejí výkon od 156 do 200 k, naftové motory 112 – 163 k. Výkon u varianty Hybrid4 může dosáhnout až 200 k.

Motor THP 155 disponuje přímým vstřikováním benzínu a použitím turbokompresoru.
Tato verze poskytuje maximální výkon 115 kW (156 k CEE) při 5 800 ot/min. Maximální získaný točivý moment je 240 Nm při 1 400 ot/min. Tato hodnota zůstává konstantní až do 4 000 ot/min. Spotřeba modelu DS5 s automatickou šestistupňovou převodovkou je ve smíšeném režimu 7,1 l/100 km (sedmnáctipalcová kola) nebo 7,3 l/100 km (osmnáctipalcová a devatenáctipalcová kola), emise CO2 dosahují 165, resp. 169 g/km. Motor THP (Turbo High Pressure) využívá přímé sekvenční vstřikování s napájením pomocí vysokotlakého elektronického čerpadla. Tato mechanika je spojená s turbokompresorem a vačkovým sacím hřídelem s proměnlivým zdvihem ventilů.

Motor THP 200 dosahuje maximálního výkonu 147 kW CEE (tj. 200 k CEE), který je k dispozici u otáček 5 500 – 6 800 ot/min (tj. specifický výkon 92 kW nebo 125 k /l), je ve své kategorii tím nejlepším, co je v nabídce. Maximální hodnota točivého momentu kulminuje na 275 Nm. Tato hodnota je k dispozici u široké škály otáček od 1 700 do 4 500 ot/min.
Motor spojený se šestistupňovou manuální převodovkou a devatenáctipalcovými koly nabízí spotřebu (6,7 l/100 km) a emisí CO2 (155 g). Pro verzi THP 200 je charakteristické využití moderních technologií. Z nich lze připomenout následující prvky:

- Proměnné časování sacích a výfukových ventilů
Proměnného časování dvou vačkových hřídelí motoru THP 200 se dosahuje pomocí mechanismů na zajištění posunu, umístěných na konci vačkových hřídelí, které se řídí elektricky, každý zvlášť. Toto proměnné časování optimalizuje točivý moment motoru v nízkých a středních otáčkách a zajišťuje výkon při vyšších otáčkách.

- Sací ventily s proměnným zdvihem
Použitá technologie umožňuje postupně měnit zdvih obou sacích ventilů. Zdvih se může pohybovat v rozsahu 1 – 10 mm, čímž se mění množství směsi vstřikované do každého válce. Zdvih závisí na mnoha parametrech jako jsou otáčky motoru a poloha pedálu akcelerace. Konečným cílem je omezit pumpování pístů a tím zlepšit termodynamickou výkonnost.
Snížení dosažené společným použitím proměnného časování vačkových hřídelí a proměnlivého zdvihu sacích ventilů je u spotřeby paliva a tedy i emisí CO2 cca 6 %.

- Turbokompresor typu Twin Scroll
Technologie Twin-Scroll seskupuje stejně jako u motoru THP 155 výfukové potrubí do párů (válce 1-4 a 2-3).
Díky tomu je možné výfukové plyny optimálně kombinovat a zajistit extrémně účinnou reaktivitu turbíny, čímž se u nízkých otáček zvýší točivý moment o přibližně 20 Nm a citelně se tak sníží doba odezvy. Přeplňování je znatelné již od 1000 ot/min. Turbína se může otáčet rychlostí až 200 000 ot/min. a vyvinout tlak, který je elektronicky pomocí spouštěcího ventilu omezen na 1,2 bar. Technologie Twin-Scroll umožňuje rovněž lepší rovnováhu mezi ventily, snížení spotřeby a emisí a také vyšší výkon u vysokých otáček, a to o přibližně 15 kW (20 k).

- Olejové čerpadlo s řízeným tlakem a průtokem
Princip tkví v regulaci tlaku a průtoku oleje podle otáček motoru pro zajištění co nejvyšší možné účinnosti. Touto regulací se rovněž omezí změny spojené s teplotou oleje především při studeném motoru a sníží se energie, kterou čerpadlo spotřebuje.
Řízení snižuje spotřebu o přibližně 1 – 2 %. Systém mazání navíc doplňuje výměník voda/olej, zabudovaný do filtru, který ovládá termostat zajišťující rychlejší ohřev a udržení teploty na správné úrovni, a to i při vysokém namáhání.

- Odpojitelné vodní čerpadlo
Odpojitelné vodní čerpadlo snižuje energii nutnou ke svému provozu. Umožňuje udržet teplotu chladicí kapaliny na úrovni, na níž se dosahuje nejlepšího výkonu. Tato technologie snižuje spotřebu paliva o přibližně 1 %.

Motor e-HDi 110 - Tento motor, používaný u mnoha modelů značky od Citroënu C3 po C5, prošel při přechodu na normu Euro 5 vývojem, jehož cílem bylo snížení ekologické stopy a zlepšení výkonů. S objemem válců 1 560 cm3 dosahuje při 3 750 ot/min výkonu 82 kW CEE (112 k), maximální točivý moment činí při 2000 ot/min 270 Nm (285 Nm díky funkci „overboost“, která dočasně zasahuje při výrazné akceleraci).
Díky vývoji této mechaniky (snížení objemového poměru na 16:1, zvýšení maximálního tlaku společné rampy (common rail) na 1 650 bar, novým pětiotvorovým vstřikovačům, novému GR ventilu, novým pístům, atd.) se podařilo snížit emise škodlivin a spotřebu paliva a emisí CO2, zvýšit výkonnost a současně i točivý moment.
Ve spojení s mikrohybridní technologií e-HDi a pilotovanou manuální šestistupňovou převodovkou dosahuje spotřeba ve smíšeném režimu 4,4 litru/100 km a emise 114 g CO2/km.

Motor HDi 160 - Tento motor o objemu 1 997 cm3, který je také k dispozici u dalších modelů (DS4, C5 a C8), je vybaven systémem společné vstřikovací rampy 3. generace vyvíjejícím tlak až 2 000 bar. Výkon motoru dosahuje 120 kW (163 k) při 3 750 ot/min, jeho maximální točivý moment je 340 Nm při 2 000 – 3 000 ot/min.
K dispozici jsou dvě šestistupňové převodovky. U mechanické verze dosahuje spotřeba paliva 4,9 l/100 km (16" a 17") nebo 5,1 l/100 km (19") a emise CO2 129 nebo 133 g/km. U verzí s automatickou převodovkou jsou tyto hodnoty 5,9 l/100 km a 154 g CO2/km (17") a 6,1 l/100 km a 158 g CO2/km u větších pneumatik.

Hybrid4 - Citroën DS5 je prvním vozem značky, který je vybaven technologií Hybrid4, tedy plně hybridním pohonem spojujícím výkony dieselového motoru HDi s účinností elektrického pohonu. Výsledkem je hybridní vůz „pro radost“, nabízející 200 k, pohon všech 4 kol, jízdu po městě s elektrickým pohonem, funkce boost při akceleraci a velmi nízké emise CO2 (99 g/km).

Kombinace používaná u technologie Hybrid4, tedy využití dieselového a elektrického motoru, umožňuje využívat výhody 2 úsporných technologií, na jedné straně spalovacího motoru HDi a na straně druhé elektrického motoru.
První hybridní vůz značky nabízí spojení přístupu šetrného k životnímu prostředí (3,8 l / 100 km, 99 g CO2 / km).
Díky hybridnímu pohonu se podařilo snížit spotřebu paliva a emise CO2. V městském provozu došlo v porovnání s rovnocenným dieselovým motorem k poklesu o 30 – 35 %, mimo město je pokles 10 – 15 %.
U průměrného městského provozu může jízda s vypnutým spalovacím motorem přesáhnout 50 % celkové doby.
Zvolené paralelní uložení se spalovacím motorem pohánějícím přední kola a elektrickým motorem pohánějícím zadní kola nabízí rovněž možnost jízdy s pohonem všech 4 kol, bez rizika spojeného s tradičním uložením. Absence převodu mezi oběma nápravami nemá vliv na objem vnitřního prostoru. Všechny informace mezi spalovacím a elektrickým motorem umístěným vzadu probíhá „by wire“.
Skupina PSA Peugeot Citroën podala při vyvíjení systému Hybrid4 celkem 300 patentů.

Technologie Hybrid4 umožňuje volbu mezi 4 režimy přizpůsobenými všem potřebám:
• Režim AUTO, který se bude používat nejčastěji, pro klidné a úsporné řízení,
• Režim ZEV, který pohání DS5 pouze pomocí elektrického motoru,
• Režim 4WD, s pohonem všech 4 kol,
• Režim SPORT, který nabízí dynamičtější provoz.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Citroenak, 24.04.2012 15:41
Som obrovsky fanusik aut znacky citroen, podla mna su to vacsinou pekne auta, a ta hydraulika je uzasna. Na nej je citroen naozaj plavny, a schopnost zodvihnut si podvozok pri parkovani na chodniku je nenahraditelna. Hnevaju ma ale recenzie na tieto auta. Nechcem tu vyzerat ako niekto, kto brani francuzske auta, maju predsalen dost chyb. Ale tieto recenzie na podvozok a riadenie su nejake zvlastne. Prave je na jednom serveri recenzia na C5 3.0HDI tourer, kde pisu, ze lepsie riadenie v strednej triede najdete tazko. Iny pisu ze to riadenie je najhorsie. Na DS5 bola recenzia v relacii autosalon. Vraj ma dost tvrdy a sportovy podvozok. Tak ako to ze vas je makky a komfortny?Asi existuje viac verzii aut pre novinarov, inak to fakt nechapem.
rojack, 24.04.2012 17:30
Píší, že tento model je bez hydrauliky. Konvenční odpružení.
free78, 25.04.2012 10:44
Citroen DS4 a DS5 vychází z podvozku C4. Opravdu oba dva. Mno a jelikož hydraulický podvozek je k dispozici až od C5 nahoru, tak není hydraulika ani u DS4 ani u DS5. Dá se však předpokládat, že u DS9 určený primárně pro čínu hydrauliku mít bude...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů