Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V ČR je již 5,5 tisíce CNG vozidel

Naše téma
Karel Směšný | 23.04.2013
foto: škoda-auto
V České republice je již 5,5 tisíce vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti dubnu 2012 se jedná o nárůst téměř 48 procent. Nejvíce meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel, a to o 52 procent.

„K dubnu 2013 u nás již jezdí pět a půl tisíce CNG vozidel, což představuje meziroční nárůst 47,5 procenta. Od loňského dubna také přibylo 39 CNG městských a linkových autobusů,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

„Od letošního ledna do dnešního dne přibylo 10 procent všech CNG vozidel,“ dodává Prokopec. To, že je v oblasti CNG takový nárůst, ale není zase tak překvapující. Vozidla na zemní plyn jsou totiž ekologická, bezpečná a mají i nejlevnější provoz. Jeden kubický metr CNG, který energeticky odpovídá 1 litru benzínu, stojí dnes okolo 18 Kč, a to je ve srovnání s cenou benzínu, kdy jeden litr stojí cca 35 Kč, bezkonkurenční.
Počet registrací nových CNG vozů se za první tři měsíce tohoto roku zvýšil meziročně dvojnásobně a oproti prvnímu kvartálu roku 2011 je dnes rozdíl pětinásobný. Dominantní podíl drží Volkswagen, který ze 151 CNG vozidel registrovaných v letošním roce prodal 69.

Další rozšíření CNG vozidel v ČR podpoří v dubnu uvedený Fiat Panda, který bude k dispozici za 319.000 Kč. Jde v současnosti o třetí nejlevnější CNG model na trhu po dvojici VW up! a Škoda Citigo. V červnu pak bude na český trh uveden VW Golf na CNG a na podzim bude následovat Octavia III.

Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů