Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Uznání skryté vady

Poradna
Redakce TipCars.com | 20.04.2007
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den!
Před 2 měsíci jsem koupil ojetý vůz z roku 2002. Obstaravatelem byl autorizovaný dealer, prodávájícím rodinný příslušník, pracovníka dealera.
Po najetí cca 1.000 km bez nehody jsem zaregistroval únik kapaliny ze serva. Následně mi přestal fungovat posilovač řízení. Předběžná prohlídka mimo servis dealera ukázala problém na těsnění u čerpadla a na to, že vůz měl s tímto potíž pravděpodobně již dříve (dohad).

Ve smlouvě jsem podepsal následující:
"Kupující prohlašuje, že byl před uzavřením smlouvy řádně seznámen se záznamy techn.stavu vozidla, seznámil se s obsahem TP a bylo mu umožněno, aby se osobně přesvědčil o jeho technickém stavu, zejména zkušební jízdou. Současně stvrzuje převzetí stejnopisu záznamu o prohlídce tech.stavu vozidla, a prohlašuje, že zjištěný tech.stav a vlastnosti vozidla jsou v souladu s údaji v záznamu."

Vůz jsem vskutku vizuálně prohlédl, nicméně rozvody ani oblast čerpadla jsem s ohledem na jeho uložení u vozu Fabia neměl šanci bez odstrojení vozu zkoumat. Před ani bezprostředně po zkušební jízdě (ani několik týdnu poté) vozidlo vadu nevykazovalo, resp. jsem nic vadného nepozoroval.

Lze v tomto případě uvažovat o reklamaci skryté vady? Dovede případně možnost předchozí vady v tomto konkrétním případě (těsnění čerpadla) odhadnout znalec a jeho posudek?
Může se v tomto případě obstaravatel nebo prodávající hájit tím, že jde o vadu vzniklou použitím/opotřebením vozu?

Rád bych znal možnosti jak postupovat, než vstoupím do jednání s obstaravatelem.

Děkuji za odpověď
Mgr.Vladimír Vaněček


Odpověď

§597 (1) ObčZ.: Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady; jde-li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má též právo od smlouvy odstoupit.

§599 (1) ObčZ.: Vady musí kupující uplatnit u prodávajícího bez zbytečného odkladu. Práva z odpovědnosti za vady se může kupující domáhat u soudu, jen jestliže vady vytkl nejpozději do šesti měsíců, jde-li o vady krmiv do tří týdnů, a jde-li o vady zvířat, do šesti týdnů po převzetí věci.

Stojí-li ve smlouvě, že Vás prodávající plně seznámil s technickým stavem vozidla, nehraje roli. Jednáme v rovině vady, která vyšla dodatečně najevo (= již byla na voze v momentě prodeje, leč nemohl jste ji odhalit při přebírání vozu, prodávající Vám ji zamlčel...) – „skrytá vada“,.

POZOR! - nejedná se o vadu, která se vyskytne – prasklá žárovka ve světle (moc jsem svítil). V tomto případě se jedná o vadu, která se vyskytla na základě stáří a používání vozu.

+ §598 ObčZ.: Kupující má právo na úhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s uplatněním práv z odpovědnosti za vady.

Budete-li schopen např. znaleckým posudkem schopni prokázat, že vada byla na voze již při převzetí, budete ve výhodě.


Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), www.spotrebitele.info, poradenská linka 900 08 08 08 (8 Kč/min)

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mufik.martin, 20.04.2007 14:04
Koukam, ze nekdo zestucnil a udelal vypis z meho delsiho komentare, dekuji Anonyme :) Jinak je to logicke, temer nidko neda auto do bazaru po vymene rozvodu, brzd a se vsim plne funkcnim. Vetsinou se auto prodava, protoze si zada nejakou investici a vy ji radsi tu investici chcete dat do neceho jineho a toho auto prodate. Nekteri lidi breci, ze po koupi musely opravovat podvozek, menit kotouce atd, je to logicke. Stejne jako tak tekouci servo nebo cokoliv jineho. Kolik stoji pretesnit servo?
mufik.martin, 20.04.2007 14:38
nemyslým na puntu, to mé ho bohužel nemá. A kolik stojí gumička na stěrač?
Pepe, 20.04.2007 16:21
Souhlas, než abych svoje starý auto prodal, to abych ho nechal raději sešrotovat, protože i když ho daruju, tak po mě bude chtít obdarovaný proplatit darovací daň....
XP, 22.04.2007 11:50
HLAVNĚ TEN ČLÁNEK JE MATOUCÍ-JSEM PRÁVNÍK A TAK VÍM ŽE SE JEDNÁ O VADU OPOTŘEBENÍM TUDÍŽ BEZ NÁROKU....
Lojza, 22.04.2007 21:31
Právník bez caps locku? :o)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů