Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Úspěšná strategie Škody: nižší cena, vyšší zisk

Aktuality
Karel Směšný | 14.03.2012
foto: Škoda-Auto
Před pěti lety se horko těžko prodalo dvacet tisíc Superbů. Na manažerský vůz neměla škodovka tu potřebnou image. Loni se jich prodalo už 120 tisíc a nová čísla ukazují na růst i v letošním roce. I to ilustruje, jak se změnilo vnímání Škody v poslední době.

Před deseti lety byla stěžejním modelem malá Fabia, dnes je to o třídu větší Octavia. Směřování značky se ale nemění. Stále je tím, čím ji mateřský koncern Volkswagen chce mít. Značkou, která se orientuje na co nejlepší poměr ceny a hodnoty. Koncern má se Škodou velké plány. A nic na tom nemění ani fakt, že Škoda čelí nejsilnější konkurenci v historii - s tím, jak korejské značky v posledních letech masivně investovaly do vývoje.

"Cílem je zvýšit odbyt do roku 2018 na minimálně 1,5 milionu vozů," plánuje šéf koncernu Martin Winterkorn. "Tahounem růstu budou modely jako například Rapid pro indický trh, který nabízí vysokou kvalitu za nízkou cenu. To je přesně ta kombinace, kterou miliony lidí po celém světě hledají. V Číně, Indii a Rusku, ale také ve stále větší míře tady v Evropě," popisoval včera plány Škody.

Ač to zástupci Škody neradi slyší, přeloženo do češtiny to znamená, že škodovky (s výjimkou českého trhu) jsou a budou levnější než podobně prostorné modely zavedených značek.

Slovo levnější ale v tomto případě nemá vzbuzovat pocit šizeného zpracování. Nižší cena znamená pouze to, že vůz nemá drahé technické novinky a vychytávky, které by neúměrně zvyšovaly cenu. Image vozů má pak doplnit design, který nikoho neurazí. "Budeme ještě víc tlačit na jasné linie a designovou nadčasovost," říká šéf prodeje Škody Jürgen Stackmann.

Škoda nemíří na zákazníky, kteří chtějí mít v autě všechno, ale na ty, kteří si dvakrát rozmyslí, kolik a za co si připlatí. Škodovky tak nestojí proti čínským vozům, Ladám, Daciím či nejlevnějším Renaultům, u kterých je nízká cena často na první pohled vidět.

Loňské výsledky koncernu Volkswagen ukazují, že nové technologie jsou poměrně drahá záležitost. Škoda přináší z prodaného auta vyšší zisk než značka Volkswagen. A to navzdory tomu, že průměrná cena škodovek je o třetinu nižší. Jen Audi dokáže moderní technologie dobře prodat, a je proto nejziskovější součástí koncernu.

Až bude šéf Škody Winfried Vahland příští týden prezentovat detailní výsledky automobilky, bude mít řadu důvodů k úsměvu: růst provozního zisku o šedesát procent, růst prodejů o patnáct procent, růst marže z pěti na sedm procent. Tržby dokonce přesáhly hranici čtvrt bilionu korun. Škoda je také nejziskovějším výrobcem běžných aut (bez luxusních, sportovních a prémiových) v Evropě. A to jsou jenom čísla, která zatím známe. "Loňský rok byl pro značku už devátým rekordním rokem v řadě. S téměř 880 tisíci prodanými vozy jsou dodávky zákazníkům pětkrát vyšší než v roce 1991," pochválil Škodu Winterkorn.

Škodě se navíc dařilo hlavně na trzích, na které se zaměřila. Prodeje v Rusku vzrostly o 63 procent na 74 tisíc vozů, v Číně o 22 procent na 220 tisíc vozů a v Indii přesně o polovinu na 30 tisíc vozů. Na těchto trzích, které mají být pro další růst značky klíčové, prodeje rostou i letos.

V Indii se nový model Rapid stal historicky nejprodávanější škodovkou na tamním trhu. Překonal i technicky shodný sesterský model Volkswagen Vento. V Číně se pro změnu daří Octavii, která se stala tahounem prodejů značky. Ta je nyní na nejkonkurenčnějším trhu světa v první dvacítce nejprodávanějších aut (poměrně dobře prodávané modely Fabia a Superb nejsou ani v první stovce).

Volkswagen Group je nyní nejziskovější automobilkou světa. V posledních letech se nepotýkala s žádnými vážnými problémy a ztráty značek Seat, Bugatti a donedávna i Bentley na tom nic nemění.

Koncernu se v posledních několika letech začala vyplácet expanze, kterou německý výrobce nastartoval v osmdesátých letech. Čínskému trhu kraluje, protože je první automobilkou, která tam vstoupila. Stejně silné postavení má i v Latinské Americe a jedničkou je i v Evropě.

Mainstreamové Volkswageny doplňují prémiové vozy Audi (od roku 1964), mladistvé Seaty (od roku 1990) a výhodné Škody (od 1991). Značky spolu sdílí technologie, a tedy i náklady na vývoj. Volkswagen tak na rozdíl od jiných nemusí uzavírat partnerství se svými rivaly.

Image pak zvyšují značky Lamborghini, Bentley, Bugatti a nově i Porsche. V užitkových vozech pak koncernu patří Scania a MAN.

Úspěch Volkswagenu je o to zajímavější, že koncern v posledních letech nepředstavil žádný převratný model. Každý je jen drobnou evolucí toho předchozího.

ZDROJ: IHNED

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů