Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Umíte jezdit s TDI motory?

Naše téma
Petr Šikl | 18.12.2005
foto: tipcars.com
TDI - motory s tímto označením patří u českých motoristů k oblíbeným. Vynikají nízkou spotřebou, slušným výkonem ale i vyšší pořizovací cenou. Bohužel mnoho řidičů, kteří mají pod kapotou přeplňovaný vznětový motor neví, jak s ním správně jezdit.

TDI - právě motory s tímto označením patří u českých motoristů k oblíbeným. Vynikají nízkou spotřebou, slušným výkonem a na druhou stranu vyšší pořizovací cenou. Bohužel mnoho řidičů, kteří mají pod kapotou přeplňovaný vznětový motor neví, jak s ním správně jezdit. Pro ně je určen dnešní článek, kdy vyvrátíme nepravdivé mýty.

Jak funguje TDI ?

U běžných vznětových motorů s nepřímým vstřikováním paliva dochází ke vstřikování do oddělené předkomůrky a odtud se směs teprve dostává do válce. Ovšem u přeplňovaného vznětového motoru s přímým vstřikováním paliva, tryska vstřikovače rozprašuje palivo přímo do spalovacího prostoru.

TDI motory se vyznačují elektronickým řízením vstřikovacího systému, což přináší vyšší výkon, menší spotřebu, méně hluku a kouře. Elektronicky je řízeno množství paliva i počátek vstřiku, na rozdíl od starších motorů, kde toto bylo řešeno mechanicky (táhlem pro studený start).

Navíc se u novějších TDI používají turbodmychadla s proměnlivou geometrií lopatek, což umožňuje rychlejší odezvu při sešlápnutí plynu (zkracuje se tím prodleva mezi sešlápnutím plynu a reakcí turba, reakční doba je cca 0,25 s). Dále je k využití maximální plnící tlak již při nízkých otáčkách. Ten nepolevuje ani ve vyšších otáčkách a navíc nízký zpětný odpor působí na proudící výfukové plyny, což příznivě ovlivňuje emise.

Jak startovat ?

S motory TDI nemusíte startovat několik minut před odjezdem, aby jste je zahřáli na provozní teplotu. Nemá to prostě smysl. TDI jsou účinnější než klasické vznětové motory, a tím pádem neprodukují tolik tepla a při volnoběžných otáčkách nedosáhnete provozní teploty. Prostě nastartujte a jeďte.

Dokud se teplota nedostane do rozsahu běžných hodnot zahřátého motoru, jezděte citlivě. Motorům TDI nesvědčí nízké otáčky za studena. Budete-li po nastartování stát např. v koloně vozidel, doporučujeme vytvořit motoru co největší zátěž (např. puštěním cirkulace vzduchu, vyhřívání sedadel, mlhovek atd.).

Motory TDI od VW nemají žádný ohřívač bloku motoru, jak tomu je u starších vznětových motorů. Palivo se zapaluje okamžitě po vstřiku vysokou teplotou vzduchu stlačeného ve válci, čemuž nízké teploty brání. Proto se používají žhavící svíčky, které zahřívají nasávaný vzduch natolik, že po stlačení dosahuje požadované teploty k vznícení paliva. Žhavící svíčky se spínají, když teplota chladící kapaliny klesne pod 9° Celsia. Při teplotě mínus 10°C probíhá žhavení cca 10 sekund.

TIP: TECHNIKA: Turbo s proměnnou geometrií lopatek VGT

Jak tedy jezdit ?

Především motoru nesvědčí běžet delší dobu ve volnoběžných otáčkách, což ničí ventilový rozvod (kvůli nižšímu tlaku oleje nedochází ke správnému mazání vačky). To samé platí i o turbodmychadlu, které vyžaduje zvýšený tlak.

Další dobrou radou je nevypínat motor ihned po dlouhé jízdě v rozmezí vyšších otáček (dálnice), čímž zabráníme zničení turbodmychadla. Motor je dobré před vypnutím ochladit jízdou pomalejší jízdou při nižších otáčkách, nebo alespoň ho nechat chvíli pracovat ve volnoběžných otáčkách.

Optimální je řadit při 2500 ot./min. a otáčky udržovat mezi 1500-2000 ot./m., při kterých se motor cítí nejlépe. Turbo začíná spínat kolem 1500 ot./m. a naplno „tlačí“ kolem 2000 ot./m.

Oproti benzínovým motorům je mnohem níže položen vrchol točivého momentu, což znamená, že například při stokilometrové rychlosti (2000-2200 ot./m.) máte k dispozici veškerý výkon, například k předjíždění, a nejste nuceni podřazovat o stupeň níže jako u benzíňáků.

Co je to PD ?

Jedná se o zkratku systému vstřikování paliva (Pumpe-Düse, tedy čerpadlo-tryska), který používá u nových motorů koncern VW. V každém válci motoru je umístěno vysokotlaké čerpadlo poháněné společně s vačkovou hřídelí, kterou sdílejí se sacími a výfukovými ventily. Jde především o čtyřválcový motor 1.9 TDI PD (ve verzi s 74kW je použit ve Fabii a s 96kW ve Fabii RS), tříválcový 1.2 TDI PD (61 koní, VW Lupo), 1.4 TDI PD (75 koní a 195 N.m., VW Polo, Audi A4 atd.), 2.0 TDI PD (103kW, Octavia II.).

Kdy se TDI vyplatí ?

Motory TDi mají spotřebu přibližně o 35% nižší než srovnatelné zážehové motory o stejném objemu, což je další výhoda. Avšak pořizovací náklady jsou ve většině případů mnohem vyšší, než u benzínových motorů. Zde návratnost vložených pořizovacích prostředků závisí na počtu ročně najetých kilometrů. Návratnost nastává v momentě, kdy najedete kolem 40.000 km, což se týká především služebních vozidel. Občas se objeví výhodná nabídka na koupi vozu se vznětovým motorem za cenu zážehového. Zde již nastává úspora při prvních kilometrech, avšak do doby, než se objeví závada komplikovanějšího charakteru.

TDI motory vyžadují pravidelnou výměnu rozvodového řemene a napínací kladky (cca po 90.000 km, u novějších bude interval delší), výměnu palivového filtru (50.000 km), vzduchového filtru a pravidelnou výměnu kvalitního oleje. Podrobné údaje pravidelných výměn naleznete v manuálu vozidla.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 28x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Spider, 17.11.2006 23:31
Tak koncern není WV, ale VW - jako volkswagen, že by nové TDI neměli nic společného se staršími TDI? To asi taky nebude zcela pravda, minimálně jsou oba na naftu :), přeplňované výfukovým turbodmychadlem, rozdíl bych viděl v systému vstřikování a počtu ventilů na válec. No a k tomu přebírání systému vstřiku od konkurence - víš kdo vyrábí komponenty ke vstřikování, asi ne, jinak by jsi to nepsal. A nakonec - koncern VW neosazuje své vozy pouze TDI PD, ale i Comon rail - viz například 2,5 TDI, ale je mi jasné, že všechno od VW je na nic....
mikes, 18.01.2008 14:50
No určitě to je vetší zatížení, motor se začne více zahřívat jen díky vyšším otáčkám a vyšší otáčky jsou důsledek vyšší spotřeby "spotřebičů" v autě. Žádný spotřebič v beznem autě vám ale nezvedne volnoběh o 500ot/min.
anonym, 18.01.2008 20:22
reagujem na posledny odstavec "kdy se tdi vyplati" >Ak si clovek zakupi nove auto s benzinovym motorom,v danej vykonnostnej triede,jporizovaci cena takmer totozna,rozdiel je mozno 20tsk,co sa na palive vrati za par mesiacov.A rozvody po 90tkm snad treba menit aj na benzinovych motoroch:)...
anonym, 20.01.2008 15:44
mno, rozhodně na "setření" rozdílu mezi benzinem a naftou všeobecně nestačí pár měsíců (i když záleží kolik toho najezdíte) - mluvím z vlastní zkušenosti - 1.8 benzin proti 2.0 naftě - ať počítám jak počítám, tak se mi ten rozdíl ceny srovnal až tak zhruba při 45tkm (cca rok provozu)... a rozvody - ta 1.8 má už 140t km a rozvody jsou pořád tak jak je tam výrobce namontoval .... a průměrná spotřeba nepřesahuje 9l/100 (zatím) - podotýkám, že auto je provozované z 99% v městském provozu ...
zadrapka, 11.03.2011 23:22
Muze mi teda nekdo poradit? Mam tedy nechavat turbodieselovy motor po nastartováni chvilku prohrat na volnobeh, nebo hned vyrazit? Setkal jsem se s mnoha nazory a sam uz jsem se v tom trochu stratil. Jinak mam Kiu CRDI (2005). Velmi dekuji za objektivni odpovedi
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů