Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Trabantům a wartburgům zvoní v Německu hrana

Aktuality
TZS | 13.04.2007
Kvůli chystaným ekologickým zónám v centrech německých měst se od příštího roku čeká razantní pokles vozidel s vysokým obsahem vypouštěných škodlivin. Hlavně na východě země začne zvonit hrana kultovním a ekologicky závadným autům s dvoutaktními motory Trabant a Wartburg, kterých jsou dosud registrovány desítky tisíc. Už nyní se je mnozí majitelé snaží prodat.
Jen v Berlíně je kolem 1700 trabantů, po celém Německu se jich eviduje kolem 58 tisíc. Od Nového roku 2008 budou mít starší auta například v německé metropoli zapovězen vjezd do rozsáhlého ekologického pásma, které má ohraničovat okružní trasa městské rychlodráhy S-Bahn. Podle úřadů hlavního města se zákaz dotkne asi 70 tisíc osobních aut a 30 tisíc nákladních.

Přísnější normy
V Německu začala od března platit směrnice, podle níž lze regulovat automobilový provoz z hlediska jemného prachu v ovzduší. Zvýšené hodnoty jemného prachu se obvykle vyskytují u hlavních silnic. Letos v létě začnou první města na jihozápadě země - Stuttgart, Ludwigsburg, Leonberg, Schwäbisch Gmünd a Ilsfeld vytvářet ekologické zóny, kam nebudou smět vozidla s vysokým obsahem vypouštěných škodlivin. Většina měst ale zavedení plánuje až příští rok.
Opatření postihne hlavně starší dieselové vozy bez výfukových filtrů a benzinové buď bez katalyzátoru, nebo jen s řízenými katalyzátory první generace.

TIP: Londýnský starosta opět rozladil řidiče

Rozhodnou města
Vládní předpis neurčuje, jak velké zóny mohou města vyhlašovat. Je poměrně benevolentní a některé obce zvažují, že omezení vjezdu bude platit jen v některých denních hodinách. Za neoprávněný vjezd do pásma může řidič dostat pokutu až 40 eur (1100 Kč).
Hamburk zatím o zavedení ekologické zóny neuvažuje, zatímco například Berlín nebo Frankfurt nad Mohanem od příštího roku ano. Na vjezd do těchto pásem upozorní řidiče zvláštní čtyřúhelníkové bílé značky s červeným kruhem a nápisem Umweltzone. Podobně to zvažují i Drážďany, Lipsko, Mnichov, Hannover, Essen, Düsseldorf či Kolín nad Rýnem.
Na internetové aukci eBay se už například objevují četné náhradní díly, ale také kompletní trabanty. Poptávka je však malá a nic nepomáhá ani blížící se 50. výročí tohoto produktu s plastovou karoserií z někdejší Německé demokratické republiky.
Autokluby mezitím protestují, že povolení nedostanou auta s řízenými katalyzátory, kterých je v Německu téměř pět milionů. Odhaduje se, že žádnou "propustku" do ekologických zón nedostane až sedm milionů ze 46 milionů registrovaných vozidel.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 13.04.2007 11:53
tipl bych ze to je v clanku spatne,ne?
mufik.martin, 13.04.2007 17:30
Ta Anglie je proste skvela, jen tu porad prsi, pivo stoji za hovno, kluci vypadaj lip jak holky a na Oxford me zase nevzali...
mufik.martin, 13.04.2007 17:57
Koukam, ze se objevil na stary znamy, ktery se tak rad vydava za vsechny, uz se me stykalo, dlouho jsem si od tebe nic pod svym nickem neprecetl, akroat te zklamu, na Oxford´s universities jsem se ani nehlasil :)
klon, 13.04.2007 22:20
nedivim se, ze ses tam ani nehlasil, nikdo se tomu nedivi, to mi ver :o)
zigi, 13.04.2007 23:26
Davide já sem to psal to první, že je nemám rád, to druhý sem nepsal.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů