Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Previa - jezdí bez poruch i po 483 tis. km.

Recenze uživatelů
alles kinder (39) - Česká republika | 06.05.2014
foto: Tipcars.com
Vozili jsme čtyři děti/tři autosedačky. Dříve jsme jezdili Multivanem Generation T4.
Značka:Toyota
Model:Previa
Typ: 
Karoserie:MPV
Objem motoru:2 400
Palivo:LPG + benzín
Rok výroby:1991
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:226 000
Najeto km nyní:483 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:5 let
Průměrná spotřeba:12 l
Poruchy:Absolutně žádné, žádné, žádné.
Předchozí vozidlo:Volkswagen Multivan

Toyota Previa & VW Multivan:

Vozili jsme čtyři děti/tři autosedačky.

Dříve jsme jezdili Multivanem Generation T4. Vypadal sice ošklivě, nebylo v něm tedy moc místa (hlavně v druhé řadě), fungoval ale docela spolehlivě – začal korodovat.

Poté jsem koupil nový VW Multivan T5 Highline. Od počátku stálo auto prakticky neustále v servisu. I když byl v záruce, neustále jsem doplácel ne tisíce, ale desítky tisíc. Vždy po opravě se do 7 – 14 dní muselo zpět na další servis (auto jsme takto vlastně používali 1/2 roku od podzimu do jara). Odtahovka se volala 9× – většinou s dětmi v autě. Perličkou bylo, že jsme sice většinou dostali jiného multivana jako náhradní vozidlo, ale ten se často rozbil také. 3× jsem zažil situaci na horách, vždy v cizině, kdy tehdy 2+4+5+11leté děti nešlo z hor prostě odvézt a museli jsme jet dvěma taxíky najednou. Umíte si představit cenu za přepravu dvěma taxi z Alp. Začal jsem sbírat účty, šedivět, přestával jsem se smát, přibývaly starosti - náklady za servis a nejistota, jestli dojedeme. Hledal jsem na fórech v Německu a nacházel desítky podobně poškozených lidí. Skončilo to soudním procesem (z ČR), kdy jsem zažaloval VW. Dělali si z nás legraci. Od protistrany je to pochopitelné, ale ze strany justice… Poté jsme podali stejnou žalobu prostřednictvím německé firmy… Ve velmi krátké době nám byla mimosoudně vrácena plná cena včetně všech ostatních nákladů, i těch za taxi. Po týdnu od vyplacení přišel dopis od VW z Německa a byl nám nabídnut úplně nový multivan za neodolatelnou cenu.

------ Trochu se vrátím v čase -------
Při druhém odtahu multivanu mi chlap z odtahovky řekl: "Kupte si jako druhé auto previi, budete ji potřebovat (když nás šest viděl), jednu tady mám…" "Haha, my máme nové auto, ty na place nějaký starý vrak, který potřebuješ nějaké kavce střelit," pomyslel jsem si.

Třetí odtah probíhal za čtrnáct dní, v sobotu v noci, byli jsme plně naložení, jeli v klidu na dovolenou, ujeli jsme celých 100 km a něco začalo chrčet při řazení, pak se ozvala rána, pod autem ozubená kolečka.

Přijela známá odtahovka (měla kabinu na spaní, ve které jsme přejížděli). Já mezitím obvolával VW, ale nikoho jsem v sobotu v noci nesehnal pro zařízení náhradního vozu. Chlap z odtahu mezi zuby zacedil: "Mám na place na prodej šestimístné auto, na dovolenou pokračovat můžete." Po příjezdu otevřel dveře jakéhosi neuzamčeného auta, zapadaného listím a sundal celuli "Verkauf" s cenou 2.500 eur se slovy, že jiné auto pro šest o víkendu dohromady nedá, a odešel někam do dílny, zřejmě pro klíče, že se máme přeskládat.

Manželka si z toho sedla na obrubník, že s autem za 2.500 eur nikam nejede. Ukázala mi tu ceduli, ťukala prstem na rok výroby 1993, pak vedle na 226 000 km a pak na čelo, že ji asi bude bolet hlava. No to bych ještě tak potřeboval. Přišel ušmudlaný chlap a řekl: "Co je? Klima funguje." Strčil mi do ruky plechový klíč typu žiguli. Byla tma, moc jsme kromě prachu a listí neviděli, nastartovat to šlo, vešli jsme se všichni, každý měl své sedadlo.

Stěrače fungovaly jaksi podivně k sobě a od sebe, mělo to podivnou palubní desku, místo digitální klimy jakési primitivní páky, no proti VW to celé vypadalo divně, říkal jsem si tehdy. Tak jeli jsme po dálnici 90 km/h, auta nás předjížděla, kamiony blikaly, manželka po najetí do menší díry vyhoukla, že nám upadne kolo, vybuchne to a budeme mrtví, že nemáme závěť ani hrníčky na popel, co po nás zůstane, a něco začala hledat na internetu.


Po nějaké chvíli jsme zjistili, že jedeme 130 km/hod, nedýmáme, nehoříme, nic nevrže, houpeme se, žijeme, dokonce děti usínaly. Taky jsme přišli na to, že rozhodně topí lépe než multivan, ve kterém je na nohy a vzadu chladno. Tak manželka přecházela volně z přední do třetí řady sedadel a svlékala spící děti. Zdálo se, že to auto jede dobře. Objevili jsme před spolujezdcem schránku velkou jako „kýbl“ a na zemi pod palubní deskou byla lednička, která fungovala…

Manželka také usnula, probudila se s děsem po třech hodinách, že určitě hoříme a nemáme hasicí přístroj. Děti pořád spaly - divné.

Auto jsme při tankování umyli a jeli dál… Dojeli jsme v klidu a nic nás nebolelo, ani děti.
Až na místě jsme se vlastně rozkoukávali, co to za 2.500 eur je.

Bylo to kulaté a sloužilo nám to bez jediné chybičky celých čtrnáct dní. Na multivan jsme si vzpomněli až cestou domů. Začal jsem s tím někde na parkovišti já, žena na mne koukla, koukla na děti, jak vzadu řádí, protáčí se na středních sedadlech jako na kolotoči, zadní sedadla složená, děti na nich ležely a koukaly na oblaka obrovským zadním střešním oknem (dvě střešní okna). Neřekla nic, ale koukala jaksi podivně. Taky jsme zjistili, že previa žere vlastě podobně jako multivan, kolem 10 l.

Přijeli jsme domů, vyložili děti, vrátil jsem previi, odvezl multivan, zaplatil jsem 3.000 eur – jakýsi rozdíl v kulanci nebo jak to nazvali… a za týden se zase rozbil.

Asi už tušíte, že jsme si previi nechali.
Měli jsme souběžně multivan, ale jen pro jízdy kolem domu a stejně se zase rozbil. Ta stará mrcha previa z roku 1993 prostě vždy odjela, dojela, děti skákaly vždy do previe, i když vedle stál krásný multivan. Sousedi nám začali říkat, zřejmě podle auta, socky. Jsme šťastnější, z dovolené jsme přivezli zárodek pátého dítěte, ušetřili jsme hodně peněz, jelikož místo druhého auta, kterým měl být původně multivan za 50 tisíc eur, jsem koupil 7místnou previi za 3 tisíce eur. Občas vídám sousedy, jak jim odtahují multivan, ale jejich image je silnější.

Teď máme previe dvě, jednu já a druhou žena. Žádná nevybuchla, nejsme mrtví, nic neupadlo a tu novou jsme předělali na LPG.
Stará má najeto 465 000 km a těším se, až bude mít 500.

KladyZápory
Dokonalá spolehlivost Zadní náhon = textilní řetězy Autosock
Téměř nulové nebo minimální náklady Pokud nejste rozmazlení, nechybí vám naprosto nic
Prostor Pokud jste rozmazlení, chybí vám vše, co má jiný
Stáří tady nehraje roli Existují dokonalé verze AWD (4x4), ale je jich málo
LPG sekvenční Tartarini v ČR 2,20 Kč/km + 0,10 Kč benzín ke startování  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
3
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
3
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.69
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 19x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
, 06.05.2014 20:46
Strýc měl se svým multivanem taky smůlu. První se mu sloupal povrch ve válcích, který ucpal sací koš oleje a následně se přidřel motor. Zanedlouho se mu vysypala převodovka a milí volkswagen šel pryč za 20% pořizovací ceny...
PettrT, 06.05.2014 21:02
Zajímalo by mě kde se ty výše zmíněné multivany za 100t nebo 20% pořizovací ceny prodávají. Za cenu okolo 200t se dají sehnat olítané herky se statisíci km ze začátku výroby v zoufalém stavu.

Mimochodem, na sauto.cz je u previe ve zkušenostech uživatelů velmi podobná recenze jako popisuje pán zde. Ne vše však sedí, doporučuji přečíst. Pisatel má zřejmě potřebu literárně publikovat ale měl by se držet jednoho příběhu. Netvrdím že je to vše výmysl, ale pravda asi taky uplně ne.
Jestli to nepsal on je to neuvěřitelná náhoda. :)
Petr S, 07.05.2014 00:30


Taky mám slabost pro japonská auta. BTW, prodávám teď přes Tipcars svoji Mazdu 6. Měla celou dobu servis v autorizáku viz. foto servisní knížky a faktur: http://www.tipcars.com/mazda-6/20i-104-kw-touring-combi-100097001.html Kupujeme nové Verso, protože se dozadu do 2. řady sedadel vejdou 3 dětské sedačky vedle sebe... Mazdy 5 jsou teď vyprodané díky slevě 100 tisíc, v Auto Palace už nemají ani předváděci ani skladové. Ale podle dealera se stejně 3 sedačky do 2. řady dozadu nevejdou. Takže Verso je optimální volba. Nejradši bych koupil Mazdu 6 současný model, ta je prostě nádherná... Bohužel má Isofixy vzadu moc blízko u sebe a prostřední sedačka se tam nevejde. Jestli budeme mít jednou 4 děti tak jdu jednoznačně do Previe
tomaskrtek, 07.05.2014 13:24


pomalu bych se ani nedivil kdyby to bylo soukromé PR od nějakého majitele který se nemůže zbavit své Previe.
stanikk, 09.05.2014 16:45
Zajímavé čtení. Docela by mě zajímalo jaké závady to byly.
Takže by se hodila nějaká šikovná tabulka.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů