Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota představuje nový motor pro Auris

Aktuality
Karel Směšný | 06.05.2015
Nový přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,2 litru s přímým vstřikováním paliva a maximálním výkonem 85 kW (116 k) má díky moderní technice nabídnout nízkou spotřebu při zachování velmi dobré dynamiky.

Řadový zážehový čtyřválec o zdvihovém objemu 1,2 litru s přímým vstřikováním paliva a kódovým označením 8NR-FTS se bude nabízet jako další možná motorizace pro nový Auris.

Motor používá jednokomorové turbodmychadlo a hlavu válců, do níž je začleněno sběrné výfukové potrubí chlazené vodou. Tímto způsobem lze podle potřeby upravovat chlazení na straně sání nezávisle na tepelném zatížení motoru. Výsledkem má být akcelerace bez prodlevy a maximální točivý moment v širokém rozpětí otáček.

Výrobce také zapracoval na zlepšení průběhu spalování pomocí silnějšího rozvíření vzduchu uvnitř válců (tzv. „tumble“, kdy směs paliva se vzduchem proudí ve svislé spirále). Dále díky permanentně proměnnému časování ventilů na straně sání (VVT-iW) může motor využívat Atkinsonův cyklus tím, že upravuje časování ventilů podle momentálního zatížení. Toyota se chlubí dosažením maximální tepelné účinnosti 36 %.

I přes úspěchy hybridních jednotek zůstávají pro Toyotu tradiční spalovací motory hlavním způsobem pohonu svých vozů.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů